Microsoft vyráží do další bitvy: Zune je na světě

Microsoft se celou řadou nových produktů snaží dohnat hned několik dávno vzdálených vlaků. Svým přenosným multimediálním přehrávačem Zune by rád ukousl kousek z lukrativního koláče příznivců hudby do kapsy. Většinu povidel však hlídá Apple s iPodem. Nezbydou Microsoftu jen suché kůrky?

Zune se zdá být následníkem řady produktů, které prorazily byť byly Microsoftem uvedeny později než konkurence a někdy ani nedosahovaly jejích kvalit. Vzpomeňme například na legendární souboj Internet Exploreru ve verzi 3 a Netscape Navigatoru. Zatímco však celosvětový nástup internetového prohlížeče může být takřka okamžitý, hardware (či spíše spotřební elektronika) se rozjíždí jen velmi pomalu. A tak pokud byl Zune vržen na americký trh včera, tedy 14. listopadu 2006, v Čechách se jej dočkáme snad až někdy v průběhu příštího roku. Spekuluje se ale i o roce 2008.

Zune je od doby raných návrhů cílen zcela konkrétně: Má převzít kontrolu nad jediným trhem, kde Apple Microsoft převyšuje. Konkurovat iPodu není jednoduchý oříšek. Ne, že by snad iPod byl vrcholem technologie či špičkou v poměru cena / schopnosti, byl však mistrně zvládnutým marketingem a vytvořením poptávky plynoucí z módní vlny velmi rychle prosazen a prodává se k obrovské spokojenosti svého výrobce. Zune je podobné zařízení a jeho výrobce je neméně schopen zajistit atraktivní marketingovou kampaň. Těžko však bude stírat nálepku „toho druhého“, opožděné kopie.

Jaké jsou první dojmy?

Kritika Zune z úst internetových komentátorů se však neubírá cestou funkčního srovnávání s iPodem. Problémy totiž jsou v jiných místech: Vzhled přehrávače není příliš „cool“ ani nijak inovativní, cena je ve srovnání s iPodem a při vzetí na zřetel, že nejde o iPod, příliš vysoká (přesněji stejná jako u stejně vybaveného i Podu, 250 dolarů) a konečně Zune není kompatibilní s vlastním „standardem“ Microsoft PlaysForSure.

PlaysForSure u Zune nehledejme

PlaysForSure je sada technologií, která zajišťuje kompatibilitu na celé cestě od obchodníka s online multimédii (ve formátu Windows Media) až po uživatelův osobní přenosný přehrávač. Vedle ujednocení kompresního formátu je samozřejmě brán ohled i na správu digitálních práv (DRM, digital rights management). Microsoft však v Zune tento vlastní systém nepoužil a připravil zcela jiný, nekompatibilní. Netřeba připomínat, že si tím rozezlil hned několik smluvních partnerů, online prodejců hudby.

Zune software

Pro Zune byla připravena zcela nová správa digitálních práv, jakož i nový synchronizační software. Ano, Microsoft nešel cestou integrace a navázání na starší a osvědčené produkty ani zde. K synchronizaci se Zune tak nelze použít Windows Media Player. Pro uživatele tohoto programu, kteří zároveň vlastní Zune, to jistě není příliš dobrá zpráva. Potřebují totiž na svůj počítač nainstalovat další software, nepřekvapivě zvaný Zune. Naopak potěšeni jistě budou ti, kteří Zune nevlastní. Jejich Windows Media Player totiž nedostane další zbytečné funkce, které by stejně jen zvětšily velikost instalačního balíčku a zvýšily nároky na hardware při běhu aplikace. Důležité je poznamenat, že obsah nakoupený na Zune Marketplace, tedy v online obchodě Microsoftu, nebude možno Windows Media Playerem přehrávat. Microsoft tak vytvořil formát médií, který nijak nestírá jasnou konkurenční nevýhodu Apple: Stejně jako AAC totiž není kompatibilní s Windows Media Playerem, Windows Media Center, přenosnými zařízeními a řadou dalších aplikací.

Zune hardware i Zune software hezky bok po boku

Softwarová aplikace Zune je laděna do černé barvy typické pro Windows Vista. V souvislosti s uvolněním tohoto programu představil Microsoft po pěti letech jejich existence teprve druhé oficiálně podepsané grafické schéma pro Windows XP. Schéma Zune je variací na oblíbené schéma Microsoft Royale, standardní součást Windows XP Media Center Edition a oficiální doplněk (tedy ono první podpesané téma) pro ostatní edice.

Grafické schéma Zune: Konečně Windows XP oficiálně oblečená do černého

Online prodej hudby

Nový model online prodeje hudby ála Microsoft se snaží vyvarovat chyb iTunes. Nesvazuje totiž jediný obchod s jediným přehrávačem, ale otvírá prostor jak pro další poskytovatele online služeb, tak i pro jiné výrobce zařízení. Zároveň nehodlá kopírovat fixní cenový model Apple. Skladby tudíž nebudou za jednotnou cenu. Jednou z prvních společností, která příležitost nabízenou Microsoftem chopila za pačesy, byl nahrávací gigant Universal Music Group.

Tato společnost uzavřela s Microsoftem smlouvu, která jí výměnou za poskytnutí práv k prodeji autorsky chráněných skladeb zaručuje podíl na tržbách z prodeje Zune. Microsoft může udělat tak velkorysou nabídku proto, že předpokládá, že dobré vztahy s nahrávacími společnostmi mu zajistí dobré vztahy i s koncovými spotřebiteli a tudíž dobré prodeje Zune, který má být (alespoň ve své současné generaci) prodělečným podnikem dotovaným z výnosů z jiných výrobků (nejpravděpodobněji Windows a Office) pouze za účelem zisku význameného tržního podílu a jeho pozdějšího využití.

Zune před vybalením a po něm (zdroj: WinSuperSite)

Microsoft Zune - technické parametry

Zune je nabízen ve třech barevných variantách. Standardní bílou a černou doplňuje - podle zahraničních recenzentů - nemastná, neslaná hnědá. Přední straně dominuje třípalcový barevný displej o rozlišení 320 × 240 bodů s libovolnou orientací, pod nímž najdeme kruhový ovládací prvek, designovou kopii ovladače známého z iPodu. Slovo designovou je zde zcela na místě, neboť nejde o dotekovou plošku, nýbrž pouze o kruhovou soustavu tlačítek. Data se ukládají na třicetigigabajtový pevný disk. Baterie vydrží čtrnáct hodin přehrávat hudbu či čtyři hodiny prohlížet obrázky nebo filmy. Podporovány jsou formáty WMA, MP3 a AAC pro audio, JPEG pro obrázky a WMV pro video. Žádný z těchto parametrů však v dnešní době neokouzlí a iPod do kolen nesrazí.

Proto je vyzdvihována funkce u multimediálního přehrávače nečekaná. Vyzdvihována je dokonce tak, že odkaz na ni je heslem reklamní kampaně na Zune. „Welcome to the social“, tedy „Vítejte u společenského“ je věta popisující možnost bezdrátové interakce několika Zune naráz. Jejich majitelé tak mohou vyměňovat svá data či poslouchat hudbu z jiného zařízení. Zařízení funguje na standardu 802.11 b/g a to na vzdálenost necelých deseti metrů. Aktivované Wi-Fi snižuje životnost baterie při poslechu hudby asi o hodinu. Samozřejmě... Důraz na správu digitálních práv je značný, takže přenos hudby na jiné zařízen musí licence k digitálnímu obsahu povolovat.

Diskuze (102) Další článek: Microsoft dočasně označoval Gmail za virus

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,