Microsoft vydal Exchange 2010 a slibuje 70% nárůst rychlosti

Microsoft v Berlíně na jeho největší evropské konferenci TechEd 2009 uvolnil na trh finální verzi Exchange Server 2010. Vydání konečné verze předcházela veřejná beta verze uvolněná v dubnu tohoto roku a srpnový Release Candidate. Do RTM fáze Exchange 2010 vstoupil v říjnu.

Nová verze jednoho z nejvíce nasazovaných groupware řešení na světě už běží plně na 64 bitech, vyžaduje tedy i 64 bitové prostředky pro svůj chod. Nasazení je tedy samozřejmě možné přímo do virtuálního prostředí přímo nad hypervisorem, nebo na Windows Server 2008 R2. Zde jsou firmy poněkud limitovány, starší verze Windows Server totiž podporovány nejsou.

Podporován je nicméně souběžný chod s verzí Exchange 2007. V tomto případě je nutné pro starší verzi nainstalovat Service Pack 2. Verze 2007 navíc aktuálně nejde provozovat na Windows Server 2008 R2, nicméně Microsoft na základě požadavků svých zákazníků tuto možnost zpřístupní. Během příštího roku vydá aktualizaci, která to umožní.

Nové technologie umožňující lepší využití procesorových jader, RAM pamětí a datových úložišť podle Microsoftu navyšují v některých případech rychlost nového Exchange až o 70 procent. Z interního testování dubnové beta verze mohu potvrdit, že je vyšší výkon serveru skutečně znát. Exchange například mnohem lépe indexuje veškerý obsah a například ve spojení s technickou verzí Outlook 2010 dokáže bezproblémově pracovat i s tisícovkou položek ve schránce. Včetně okamžitého vyhledávání.

Microsoft se v rámci Exchange 2010 snaží sjednotit co nejvíce komunikačních prvků na jedno místo. Kromě funkcí týkajících se time managementu a e-mailů tak nabízí možnost posílat SMS, volat přes VoIP či instant messaging. V této oblasti však spíše dohání konkurenci – například produkty od IBM nebo IceWarp s těmito technologiemi už delší dobu pracují, navíc v druhém případě v poměrně otevřené míře, což může být pro zákazníky mnohem výhodnější.

Ještě před finálním nasazením si zákazníci mohou nový Exchange otestovat díky zdarma dostupné trial verzi. Tu pak lze po vypršení povýšit na verzi plnou při zachování veškerých dat a nastavení. Současně s Exchange Server 2010 je k dispozici i Forefront Protection 2010 v edici pro Exchange. Je tak možné server přímo zabezpečit proti virům a dalším útokům.

Doba je nedobrá a konkurence veliká

Podle některých odborníků to však Microsoft v této době nebude mít při prodeji licencí na Exchange 2010 vůbec lehké. Finanční situace mnohých firem nenahrává k nákupu nejdražšího groupware řešení na trhu, zejména tedy v případě, když daná firma používá verzi předchozí. Větší nárůst zakázek by Microsoft údajně mohl registrovat až někdy v polovině příštího roku, kdy firma vydá i návaznou kancelářskou sadu Office 2010 a firmy tak budou moci využít některých předností nového serveru s poštovním klientem Outlook.

Situace na trhu aktuálně spíše nahrává levnějším konkurenčním produktům. Například IceWarp během následujících týdnů hodlá na trh uvést novou verzi svého Mail Serveru. Firma dodává kompletní serverové řešení snadno konkurující Exchange Serveru a navíc mnoho funkcí překonává. Značně odlišné (o dost nižší) jsou i pořizovací ceny. IceWarp Mail Server navíc dokáže díky Outlook Connectoru pracovat s oblíbeným poštovním klientem a mimo jiné je možné v rámci licencí i vyspělý eM client. Jedna z největších slabin – nemožnost nasazení nad hypervisorem – už je údajně v řešení.

Microsoft výrazně konkuruje i další hráč – Google. Ten totiž začal nabízet hostované služby typu Software-as-Service firemním zákazníkům a veškerou zodpovědnost a starost o servery přenáší na sebe. Firmám stačí platit paušální poplatky za požadovaný počet uživatelů využívající jak poštovní služby, tak kalendáře a další tradiční groupware produkty.

Diskuze (41) Další článek: Nová aktualizace pro Mac OS X Snow Leopard opravuje mnoho problémů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,