Microsoft | Windows 11 | Windows Insider

Microsoft ve Windows 11 vylepší Průzkumník a Media Player. Takhle budou vypadat

Panelové prostředí je něčím, po čem část uživatelské základny Windows volá dlouhodobě. Microsoft sám s panely experimentoval vícekrát. V rámci jednoho pokusu před pár roky vytvořil univerzální panelové prostředí pro všechny programy. V tomto roce pro změnu experimentoval s panely v Průzkumníku.

Přišlo se na to neoficiálně, prostředí působilo funkčně. Panely přesto brzy zmizely, zato během dubna o nich Redmondští promluvili oficiálně. Přislíbili, že se jich dočkáme, protože jde o jednu z nejčastěji žádaných funkcí ze strany firem. Jen je zřejmé, že to nebude ve Windows 11 verze 22H2.

Teď se panelový Průzkumník zase vrací ve Windows 11 Insider Preview build 25136, které byly uvolněny do kanálu Dev. Nezdá se, že by se oproti poslední iteraci něco změnilo. Redmondští se dále rozhodli faceliftovat postranní navigační panel v Průzkumníku. Takže přidali dva oddělovače, připnuté položky se zobrazují ve vlastní sekci.

Zato OneDrive se přesunul do horní části pod sekci Domů a také u něj uvidíte své jméno. Z Tohoto počítače zmizely složky pro obvyklé typy souborů, soustředí se čistě na dostupné jednotky. Také platí, že při procházení složek z OneDrivu se ukazuje správná cesta v adresním řádku.

Více událostí na hlavním panelu

Vývojový tým propašovává více dynamického obsahu na hlavní panel. Tlačítko pro widgety nad rámec dosud zobrazovaného obsahu, tj. informace o počasí, může upozorňovat na události ve sportu, ze světa financí nebo obecně na důležité zprávy ze světa. Novinky nemusíte mít k dispozici hned, distribuce je řízená.

 Windows 11 Insider Preview Build 25136 (1).png Windows 11 Insider Preview Build 25136 (2).png Windows 11 Insider Preview Build 25136 (3).png

Microsoft v kanále Dev testuje i nové verze dvou svých aplikací. Poznámkový blok poprvé vyšel v nativní verzi pro 64bitové procesory ARM. Pokud takový počítač máte, poznáte významné zlepšení výkonu. Lepší výkon ale díky optimalizacím zaznamenají všichni, kteří budou pracovat s objemnými soubory nebo nahrazovat rozsáhlé úseky textu. Zkvalitnila se i podpora asistivních technologií.

Malé aktualizace se dočkal rovněž Media Player, který zvyšuje výkon u rozsáhlých knihoven. Především ale umožňuje řazení alb a písní podle data přidání.

Zdroje: Windows Insider Blog (1, 2)

Diskuze (17) Další článek: Astronomové vystopovali urychlovač částic v solárních erupcích

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,