Operační systémy | Windows 10 | Aktualizace

Microsoft v září v rámci „záplatovacího úterý“ opraví čtyři chyby ve Windows 10

Od roku 2003 vydává Microsoft pravidelné aktualizace svých produktů v rámci takzvaných „záplatovacích úterků“ („Patch Tuesday“). Následující termín připadá na 10. září 2019 a podle serveru Windows Latest můžeme očekávat opravy přinejmenším čtyř nalezených chyb a problémů.

Zatím poslední významná aktualizace operačního systému Windows 10 proběhla v květnu tohoto roku, takže další nemůžeme, s ohledem na půlroční cyklus, očekávat dříve než v listopadu. Přesto je ale stále co vylepšovat a opravovat – v uplynulých měsících potvrdil Microsoft celou řadu nahlášených chyb a problémů.

Záplaty jsou na cestě

První oprava se bude týkat funkce Windows Sandbox – jedné z hlavních květnových novinek. Jedná se o elegantní způsob, jak spouštět aplikace v izolovaném prostředí. Windows Sandbox funguje na všech moderních zařízeních se systémem Windows 10 Pro a umožňuje spouštění aplikací bez obav, že případné škodlivé soubory ovlivní počítač.

Podle uživatelů se Windows Sandbox nemusí spustit na zařízeních, kde se během instalace květnové aktualizace změnil jazyk systému. Microsoft zatím nezveřejnil, jakým způsobem hodlá tuto chybu řešit, ale slíbil, že ji opraví do konce srpna. Podle informací z testovacího programu by tento problém měl být odstraněn právě v následujícím updatu.

O dalším problému, který se týkal nekompatibility Windows 10 s určitými verzemi ovladačů Intel Rapid Storage Technology, jsme psali koncem července. Microsoft ji dočasně vyřešil pozastavením květnové aktualizace na počítače s vybranými verzemi ovladačů. Součástí následujících aktualizací by měla být oprava, jež opět umožní instalaci May 2019 Update.

Potíže budou vyřešeny

Po srpnových aktualizacích se část uživatelů musela potýkat s problémy v aplikacích napsaných ve Visual Basicu. Programy, které používají VB scripty, měly potíže při odpovídání na uživatelské příkazy. Aktualizace se záplatou bude v tomto případě dobrovolná.

Poslední problémy, které mají vyřešit následující aktualizace, se týkají především podnikových počítačů. U těch mohlo za určitých okolností dojít k selhání spouštění zařízení připojených k doméně s použitím MIT Kerberos. I v tomto případě se bude jednat o volitelnou aktualizaci.

Diskuze (6) Další článek: NASA má nový superpočítač Aitken, bude simulovat vše kolem chystaného přistání na Měsíci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,