Microsoft v roce 2000 předpověděl dnešní technologie

Siri, cloud či Google Docs předpověděli inženýři z Microsoftu už před čtrnácti lety. Proč se tedy z Redmondského obra nestal technologický lídr a zamrzl u vyvíjení operačního systému?

Na konci června roku 2000 se sešly stovky novinářů na konferenci Microsoftu, která byla svolána do Redmondu. Pár měsíců předtím se dostal na místo CEO Steve Ballmer po odstoupení Billa Gatese. Také byla v plném proudu DOT.COM bublina a Microsoft měl i přesto v plánu ukázat něco velkolepého. Vize do nového tisíciletí měla změnit používání technologií a Microsoft měl být hlavním hráčem. Celé to zabalil do strategie, kterou nazval .NET. Kódové označení bylo HailStorm a tiskové prohlášení z pozdější doby si můžete prohlédnout na stránkách Microsoftu.

U příležitosti této akce Microsoft vytvořil několik spotů, kde byly znázorněny představy toho, jak budou technologie fungovat v následujících letech. Několik týmů pod vedením Paula Maritze předpovědělo budoucnost dvě dekády dopředu. Představy si můžete prohlédnout v kompilaci, kterou dal dohromady Bloomberg:

Hlavní myšlenkou nové strategie Microsoftu bylo především propojení všech zařízení do jednoho systému – tedy předzvěst dnešního cloudu. Počítač, televize, PDA, tablet i autorádio měly mít stejné hlasové ovládání a mohly pracovat se stejnými osobními i pracovními daty. V případě potřeby mohla být data nasdílena nejen pro účely prohlédnutí, ale i ke společné editaci. Microsoft také plánoval podobný systém pro cizí zařízení – pokusy byly prováděny především s komunikátory Palm. I proto bylo v plánu vydání prvního API. To vše před vznikem Google Docs, Facebooku, Skypu nebo Siri.

article-2510159-198721FE00000578-251_634x455.jpg
Steve Ballmer a Bill Gates na konferenci Forum 2000 v Redmondu (zdroj: AFP)

Inženýři v Microsoftu v roce 2000 předpověděli, jak bude fungovat sdílení fotografií. Dnes nám přijde běžné, že smartphonem vyfotíme snímek a za chvíli jej může díky Photo Streamu prohlížet rodina na televizi na druhé straně zeměkoule. Ve videu se také mihl fotorámeček připojený do sítě.

Pokud dneska uživatel smartphonu zabloudí, nebo si chce jen zkontrolovat trasu, vytáhne telefon a podívá se do mapové aplikace. Chlapec z videa to uměl už před 14 lety – byť na srandovně vypadajícím komunikátoru.

Microsoft také pracoval na sdílených dokumentech na webu. Na videu si je můžete prohlédnout hned v několika verzích – ať už integrované v komplexním komunikátoru na desktopu nebo ve firemní telekonferenci. Na začátku tisíciletí začal tým stojící za MS Office pracovat na projektu NetDocs. Jak dopadl asi všichni tušíme – nikdo o něm neslyšel. Až za dlouhé roky Microsoft dotáhnul konkurenci s Docs.com a webovým Office.

Kromě desktopu si Maritz vysnil i práci s dokumenty i na tabletech. Ve videu je k vidění placka s obrovskou obrazovkou, která je sice ovládaná stylusem, ale když uvážíme jak vypadaly komunikátory před dvaceti lety, inženýři s křišťálovou koulí tehdy nebyli daleko.

Asi nejvíce nás zaujalo hlasové ovládání. Uživatelka ve videu, která na desktopu nakupuje hudbu používá pro jeho ovládání hlas. Kromě toho, že jej vypíná příkazem „PC stop“ přeskakuje položky povelem „Next clip“. O 14 let později můžete totožnou dvojicí slov přeskakovat položky v playlistu přehrávané na iPhonu se Siri.

Chyběla odvaha

Co se tedy pokazilo, že z těchto úžasných vizí dokázal Microsoft samostatně naplnit jen velmi málo?

Velkou vinu na tom má jistě první internetová bublina, která v té době splaskla a prakticky znemožnila jakékoliv velké investice. Podle Charlese Fitzgeralda, který byl v té době ve vedení Microsoftu také začaly vznikat mnohé konflikty, kterým směrem by se měl Microsoft vydat. Zastánci tradic nasměrovali kormidlo vstříc novému desktopovému systému a rozvoji kancelářských balíků. Vizionáři chtěli vybudovat zcela novou platformu, která by Microsoft mohla (avšak nemusela) posadit na pomyslné místo technologického lídra.

Vyplynuvším problémem byly odchody lidí, kteří by právě tímto směrem Microsoft chtěli posunout. Do Googlu později odešli Vic Gundotra a Mark Lucovsky. Otec myšlenky .NET Paul Maritz odešel tři měsíce poté, co Ballmer na Forum 2000 odprezentoval tyto novátorské vize. Jako CEO se připojil ke společnosti VMware. Tím Microsoft coby technologický lídr skončil.

739px-Paul_Maritz,_CEO_of_VMWare_(3239016392).jpg
Paul Maritz, otec myšlenky .NET

Microsoft v současné době ve svých službách nabízí vše, co před více než dvaceti lety předpověděl. Telefony s Windows Phone jdou ovládat hlasovými povely, stejně jako jde hlasem vypnout nová herní konzole Xbox One. Na webu jsou Office 365 s jednoduchým sdílením dokumentů a pohodlnou spoluprací. Konference jsou možné přes Skype nebo Lync. I svůj tablet nakonec Microsoft vyrobil, ikdyž nijak úspěšně.

Nemohlo však vše přijít o pár let dřív před Applem, Googlem a dalšími rivaly? 

Diskuze (15) Další článek: Google Disk několikanásobně snižuje ceny, 1 TB za 200 korun měsíčně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,