Microsoft: Ukončit podporu IE6 z naší strany není možné

Ze strany Microsoftu údajně není možné blokovat zastaralý prohlížeč Internet Explorer 6, i když sama firma bojuje za minimalizaci jeho podílu mezi uživateli. Podle oficiálního vyjádření na firemním IEBlogu se Microsoft zaručil uživatelům starších Windows, že integrovaný IE6 bude fungovat po celou dobu, co bude fungovat jejich systém.

„Ukončit podporu pro IE6 není z naší strany možné, protože jsme se zaručili, že Internet Explorer zahrnutý v instalaci Windows bude fungovat po dobu životnosti produktu. A naše sliby dodržíme,“ uvádí ono prohlášení. Zástupci firmy však zároveň dodávají, že co nejvíce umožňují uživatelům cestu k upgradu na vyšší verzi prohlížeče. „Jako inženýři samozřejmě chceme, aby uživatelé povýšili na nejnovější verzi a snažíme se jim to co nejvíce usnadnit. Jenže rozhodnout se musí pouze a jedině daný uživatel svého počítače,“ podtrhuje IE tým současnou situaci.

Internet Explorer 6 je standardní součástí instalací Windows XP, což je nejrozšířenější operační systém na světě. Mnoho webových vývojářů se proto musí kvůli penetraci starého prohlížeče přizpůsobovat při vývoji zdrojového kódu a nemůže použít nejnovější technologie kvůli malé nebo nulové podpoře. Tato skutečnost mimo jiné hodně vadí i skandinávské Opeře, která mimo jiné i kvůli tomu zahájila své tažení proti Microsoftu. Podle Opery IE6 brzdí rozvoj internetu.

Do boje pro IE6 se pouští stále více populárních internetových služeb včetně YouTube, Facebooku a dalších. Služby sice v tomto prohlížeči fungují, uživatelům se ale vždy zobrazí hláška, která nabádá k instalaci některého z vyspělých nástrojů pro surfování. Do boje se minulý týden zapojilo i Živě.cz.

Diskuze (75) Další článek: PC se dá ovládat i škrábáním, podívejte se, jak

Témata článku: , , , , , , , , , , ,