Microsoft | Rozšířená realita | HoloLens

Microsoft ukazuje budoucnost bez osobního kontaktu. Mesh vás obklopí hologramy

O holografické budoucnosti Microsoft mluví již pět let. V březnu 2016 představil AR brýle Hololens a už tehdy lákal, na to, jak všude kolem nás budou virtuální předměty a osoby. Tuto technologii již pomalu připravuje ke komerčnímu nasazení. Včera odhalil platformu Mesh, která se o propojení živého a digitálního postará.

Načasování nemohlo být lepší. Kvůli covidu mají lidé omezovat osobní setkání. Mesh se má přitom postarat o to, aby vaši kamarádi nebo kolegové z práce mohli být vedle vás, byť se fyzicky mohou nacházet na druhém konci republiky nebo za oceánem.

Mesh je samotné rozhraní starající se o snímání reálných objektů a osob, přenos i vykreslování hologramů. Ty se objeví vedle nás díky displejům mobilů či tabletů nebo rovnou brýlím pro virtuální/rozšířenou realitu. Ideálem budou lehké Hololens, jak Microsoft ukazuje na videu.

Mesh z vás udělá Tonyho Starka, který na stole modeluje pokročilé strojírenství. Zároveň zprostředkuje poradu ve virtuální zasedačce jako ze Star Wars. Na tohle se soustředí první dvě vydané aplikace platformy Mesh. Microsoft chce podporu hologramů zahrnout také do nástroje Teams nebo podnikového softwaru Dynamics 365, technologii otevře i aplikacím třetích stran.

Aplikace ale prozatím – zdá se – nedovedou přenášet živé hologramy. Do světa jedniček a nul by totiž lidi musely přenést speciální 3D kamery, které jsou vzácnější než VR brýle. Než bude možná skutečná holoportace, lidé budou ve virtuálním prostoru vystupovat pomocí animovaných avatarů.

Představení brýlí Hololens 2:

Diskuze (10) Další článek: Arduino IDE 2.0: Nejpopulárnější editor pro kutily se dočkal nové generace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,