Microsoft | Windows 10 | Fluent Design | Windows 10X

Microsoft ukázal nové ikony a logo pro Windows 10. Vše je barevné a s přechody

To, že Microsoft chystá nové ikony pro Windows, víme již delší dobu a první kousky jsou již v systému. Povětšinou se týkají buď moderních aplikací či Office. Nyní ale Microsoft ukázal, jak bude vypadat celá sada a dokonce i pozměněné logo Windows.

První viditelnou změnou je proměna loga Windows. To od dob Windows 8 má tvar čtyř zkosených čtverců, které vyplňuje jednolitá barva. V reklamách jsme se často setkávali s různým podsvícením, oficiálně se ale vždy zobrazovalo v modré barvě. To zůstává i nadále, nově ale bude doplněná přechody od světle modré až po tmavší.

97696b24-43e1-4ae5-a996-37d82b0fdf0f 
První ukázka nového loga proběhla s představením Windows 10X.

V podobném duchu se ponese redesign i zbývajících ikon, hlavně u moderních aplikací. Nejedná se tak o nic drastického a Microsoft se velmi snaží, aby byly na první pohled snadno spojitelné se svými staršími verzemi. Vždy ale přidává aktuálně módní přechody a plastičnost včetně stínů. To je velký odklon od toho, s čím přišly Windows 8 a zprvu i Fluent Design, který ale nyní doznává značných změn.

7445b1d0-3d3b-4108-bfe9-63ba6df3fbb6 
U většiny ikon se nejedná o drastické změny, ale spíše o drobné úpravy.

Veškeré ikony budou sdílené napříč všemi službami Microsoftu, setkáme (a částečně již i setkáváme) se s nimi i na jiných platformách. Ukázkou je třeba i nová aplikace Office, která již nese nové logo s barevným žluto-oranžovým přechodem.

Ploché a jednobarevné ikony netáhnou

Microsoft se o jednotlivých designových rozhodnutích rozpovídal na blogu. Zde Jon Friedman, vedoucí designu v rámci Office, uvádí, že se poučili ze zpětné vazby uživatelů, kterým se příliš nelíbil plochý a jednobarevný vzhled s potlačenými barvami, se kterým přišly Desítky v době svého uvedení.

Úspěch naopak slavily právě přechody, plastičnost a stíny, výrazné barvy a nejrůznější animace. Je tak pravděpodobné, že tímto směrem se nyní bude ubírat celý systém. Doufejme, že se v Microsoftu zaměří i na starší ikony – některé jsou zde již několik generací systému a vypadají notně zastarale. Částečným řešením by měly být Windows 10X, které budou mít nové rozhraní.

Takto vypadají nové ikony v rámci Office:

Zdroj: The Verge

Diskuze (22) Další článek: Nechť vás provází síla! Messenger má speciální témata i nálepky ze Star Wars

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,