Microsoft Surface Pro: jak dopadl v prvních testech

Surface Pro s výkonným procesorem a Windows 8 se v Americe již prodává a byl řádně otestován tamními redakcemi. Jak dopadl?

Na konci minulého roku jsme vám přinesli podrobný článek o parametrech a dostupných detailech nejen o Surface RT, ale i Surface Pro. Zatímco první jmenovaný je založen na platformě ARM a obsahuje Windows RT, druhá a později uvedená verze Surface Pro obsahuje výkonný čip od Intelu a plnohodnotné Windows 8.

Detaily ohledně výbavy a parametrů si můžete prohlédnout ve starším článku, nyní se ale podíváme na přehled recenzí ze zahraničních redakcí, kde už měli možnost Surface Pro řádně otestovat jak po stránce výkonu a výdrže, tak i z uživatelského hlediska. Surface Pro představuje podle Microsoftu novou formu produktu, který má za cíl nahradit tablet i notebook zároveň.

Výkon, který rozdrtí tablety s ARMem

Microsoft Surface Pro je vybaven dvoujádrovým procesorem Core i5 (1,7 GHz) od Intelu, 4 GB operační paměti a rychlým SSD s kapacitou 64 GB nebo 128 GB.

surfacepro.jpg
Microsoft Surface Pro s klávesnicí, která slouží i jako kryt (zdroj: Microsoft)

Asi nejvíce chválenou komponentou je 10,6palcový displej s rozlišením Full HD (208 ppi), který poskytuje vysokou jemnost. Jak upozornil Engadget, základní nastavení škálování textu na 150 % je sice vhodné pro dotykové ovládání, pro ovládání pomocí myši se ale jedná o nevýhodné plýtvání místem.

Pokud jde o měření kvality displeje a jeho nastavení, jas patří mezi nejnižší v rámci testovaných modelů na Anandtechu a kalibrace z továrny není příliš dobrá. Displej se ale dá seřídit na mnohem lepší hodnoty zobrazení barev.

52954.png 52955.png 52957.pngSSD.jpg
52963.png 52966.png 52972.png
Výběr testů výkonu Surface Pro (zdroj: Anandtech)

Rychlost použitého SSD (Micron C400, mSATA) je velmi dobrá, při sekvenčním čtení Anandtech naměřil kolem 467 MB/s, u zápisu pak 194 MB/s. Výkon WiFi (5 GHz) patří mezi nejlepší a vyrovná se modelům jako je iPad 4 nebo Google Nexus 10.

Ve výpočetních úlohách bez problémů rozdrtil soupeře založené na platformě ARM, výkon procesorů Core od Intelu je zkrátka zcela jiná liga. Alespoň zatím. Negativem je ale vyšší spotřeba, ke které se dostaneme později.

Při porovnání výkonu z notebookové oblasti je na tom Surface Pro lépe, než třeba Dell XPS 13 a velmi podobně jako třináctipalcový MacBook Air z minulého roku. Integrovaný grafický čip Intel HD 4000 sice nezvládne nejmodernější hry v plné kvalitě a ve Full HD, ale jeho výkon už patří mezi použitelné i pro základní hraní her.

Ukázka natáčení videa zadní kamerou:

Rychlost Surface Pro byla taktéž vychvalovanou částí, redaktoři The Verge byli velmi mile překvapeni svižností Surfacu Pro při práci s několika spuštěnými aplikacemi a přepínáním mezi nimi. Kombinace výkonného procesoru a rychlého SSD se zkrátka vyplatila, obzvláště v kombinaci s Windows 8, které byly optimalizovány pro rychlou odezvu i na pomalejším hardwaru.

Web ABC News podotkl, že Surface Pro netrpí lagy jako jeho levnější a slabší varianta v podobě Surface RT s platformou ARM. V případě 128GB verze má uživatel k dispozici přibližně 83 GB volného místa, u 64GB verze je to ale pouze 23 GB (více zde). Vytvořením záložního USB média pro obnovu a odstraněním k tomu určenému oddílu přímo na disku lze uspořit 6 GB.

DSC_9421sm.jpg DSC_9472sm.jpgDSC_9470sm.jpg
Srovnání tloušťky Surface Pro, Surface RT a iPad 4 (zdroj: Anandtech)

Rychlost portu USB (3.0) je také nesrovnatelně lepší, než jak je tomu u klasických tabletů s ARM. Rychlosti v oblasti 200 MB/s nejsou žádný problém, alespoň pokud máte dostatečně rychlý flash disk nebo pevný disk, připojený například přes adaptér.

Výdrž slabší, teplota dobrá

Microsoft již dříve oznámil, že výdrž Surfacu Pro je přibližně poloviční oproti Surface RT. I přes to, že Surface Pro má o třetinu větší 42,5Wh baterii, jeho výdrž se dle měření na různých webech pohybuje v oblasti čtyř až šesti hodin při prohlížení internetu a kolem tří až pěti hodin při přehrávání videa. Stále se však jedná o větší reálnou výdrž než například u třináctipalcového ultrabooku Acer Aspire S7.

Výdrž je tak určitě oblast, kde je nutné zlepšení, což si jistě uvědomuje i Microsoft. Intel by měl představit úspornější čipy Ivy Bridge s TDP pod 10 W (současný Surface pro má čip s TDP 17 W) a samozřejmě také novou generaci s architekturou Haswell, která bude mít TDP 10 W jako standard u nejúspornějších modelů.

52800.png 52801.png
Výdrž je negativní stránkou Surfacu Pro (zdroj: Anandtech)

Microsoftu by se tak mohl s druhou verzí, kterou můžeme zatím označovat jako Surface Pro 2, dostat na výdrž kolem šesti až osmi hodin. Takové hodnoty jsou už jistě použitelnější pro běžný pracovní den.

Surface Pro je vybaven dvěma ventilátory, které při běžném používání nejsou slyšet, při náročnější práci se ale samozřejmě začnou ozývat. Zvuk ale dle vyjádření není rušivý. Zajímavostí je také to, že se nasávání a výdech ventilátorů mění dle natočení tabletu. Surface Pro má totiž otvory na každé straně a při přetočení dojde i ke změně proudění vzduchu.

Ventilátory se snaží procesor udržet na teplotě 50 až 60 stupňů celsia, při maximálním vytížení (například testovacím programem) se ale dokáže Surface Pro rozpálit až na teplotu kolem 42 stupňů celsia. Na okrajích ale nepřesáhne 36,5 stupně celsia.

Zvládne i náročnou práci

Hlavní předností Surfacu Pro je bezesporu výkon a univerzální použití. Jedná se o tablet, který lze s připojenou tenkou klávesnicí, jež slouží i jako kryt, provozovat podobně jako klasický notebook. Za cenu začínající na 21 000 Kč s DPH tak získáte notebook s tabletem, který má velmi dobrý displej a kromě dotyku prstu zvládne snímat i přesnější pero.

Microsoft_Surface_Pro.jpg

Plnohodnotné Windows 8 i aplikace pracují svižně, k tomu přidejte rychlou WiFi, USB 3.0 i relativně dobrý poměr hmotnosti a použitelnosti. Negativní stránkou tak zůstává především výdrž, kterou snad Microsoft vyřeší v další generaci.

Některým uživatelům by ale jistě mohla vadit poměrně velká tloušťka a hmotnost v porovnáním s klasickými tablety jako Nexus 10 nebo iPad 4, nemluvě o menších sedmipalcových modelech. Surface Pro ale rozhodně není konkurencí těmto tenkým a lehkým tabletů s platformou ARM, ale vyváženým hybridem, který jde proti koncepci klasických notebooků.

screen shot 2013-02-09 at 4.07.08 pm.jpg
Na Surface Pro se na některých místech tvořily i fronty (zdroj: Geekwire)

Dle informací Microsoft prodal v posledním čtvrtletí roku 2012 kolem 900 000 tabletů Surface RT, zatímco Applu se podařilo ve stejném období prodat 23 milionů iPadů. Surface RT je ale mnohem omezenější stroj, než Surface Pro. Bude tak jistě zajímavé sledovat, jak se této verzi povede a zda bude mít mezi uživateli úspěch. Zatím to vypadá, že se na Surface Pro stály i fronty a na mnoha místech byl velmi rychle vyprodaný.

Videorecenze ze světa

Pokud se chcete na Surface Pro podívat trochu blíže, můžete si pustit vybraná videa z recenzí z celého světa:

 

 

Diskuze (172) Další článek: Transcend má nové modely SSD pro rozhraní mSATA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,