Microsoft | Strojové učení

Microsoft smazal svoji obří databázi obličejů. Technologie na ní trénovali i Číňané

Microsoft se dlouhodobě netají názorem, že technologie na rozpoznávání obličejů by měly být více regulované. Podle něj jsou snadno zneužitelné a dokonce tento názor prosazoval loni před americkým Kongresem. Odmítl rovněž prodat své systémy kalifornské policii. A nyní v tichosti smazal svoji gigantickou databázi MS Celeb, na které rozpoznávání obličejů trénoval.  

Šlo o soubor více než 10 milionů obličejů od 100 tisíce lidí, na kterém se systémy strojového učení vyvíjely. Databáze vznikla v roce 2016 a Microsoft ji inzeroval jako největší svého druhu na světě. K vývoji systémů na rozpoznávání obličejů ji používaly jak soukromé firmy, tak armádní složky. 

MS Celeb sebou ale nesla určité etické otázky, především proto, že lidé, kteří se v databázi objevili, k tomu nedali souhlas. Soubor byl složen primárně z fotografií celebrit a veřejně známých osobních (odtud jméno MS Celeb), plus byly použity fotografie s volnou licencí, tudíž se s ní pracovalo se smyslu „zúčastnění se s tím musí smířit“. 

Tento přístup se postupně ukázal jako problematický a navíc deník The Financial Times (FT) zjistil, že v databázi se vyskytly i obrázky soukromých osob nebo novinářů, což v Evropě odporuje GDPR. Upozornil také, že soubor využívali například i čínské firmy typu SenseTime k vývoji systémů, které Peking používá ke sledování, ale i zadržování obyvatel. 

Microsoft nicméně neuvedl, že by smazání MS Celeb s tímto problémem souviselo. Firma pro FT sdělila, že databáze původně sloužila k výzkumným účelům a zaměstnanec, který ji měl na starosti, již ve firmě nepracuje. To by vysvětlovalo, proč se Microsoft smazáním nikde veřejně nechlubil - šlo o běžný interní proces. 

Ii když je MS Celeb nyní smazaná, stále ji vlastní lidé, kteří si ji stáhli v dřívější době. Její zbytky budou na internetu existovat ještě dlouho. 

Diskuze (8) Další článek: ELONOVINKY: Práce na lodi Starship pokračují a SpaceX chystá nové prorotypy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,