Microsoft SideShow: Malé okno do Windows Vista

Tu a tam se objeví zpráva o novém notebooku vybaveném malým informačním displejem pro novou funkci Windows Vista. Microsoft ji nazývá SideShow. Možnosti, které se za tímto zdánlivě jednoduchým rozšířením Windows skrývají, jsou ale více než zajímavé.
Kapitoly článku

U nás si asi pod pojmem Windows SideShow každý představí malý hloupý displej na notebooku, který člověka upozorní na to, že dostal mail. Windows SideShow toho ale dokáže mnohem víc.

Základem každého zařízení pro Windows SideShow je nějaký displej. Hlavním úkolem displeje je zobrazovat informace, které dostane od aplikací běžících na pozadí Windows. Ale to není vše.

Zařízení vybavená tímto displejem mohou být uplně jednoduchá – stačí třeba maticový displej, který zobrazí tři řádky textu, s nějakými tlačítky pro navigaci. Nebo může jít o grafický displej, který jen zobrazí bitmapu, kterou mu naservíruje počítač, a v případě stisku tlačítka pro navigaci dostane aktualizovaný obrázek s reakcí na provedenou akci – o veškerou „inteligenci“ se tak může postarat ovladač na PC a připojené zařízení může být jen hloupý zobrazovač. V takovém případě pochopitelně musí počítač běžet neustále. Ale díky tomu se může cena takových jednoduchých monitorovacích zařízení pohybovat na docela přijatelné úrovni. O správný formát zobrazování se má pak postarat ovladač zařízení a rozhraní SideShow, a tak je lhostejno, zda bude displej malý, velký, obdélníkový či čtvercový, černobílý nebo barevný.

SideShow ale můžete využívat i s mnohem inteligentnějšími zařízeními. Nic nebrání tomu připojit k Windows Vista třeba k tomuto účelu přizpůsobený MP3 přehrávač, dálkové ovládání s displejem, nebo PDA.

Komunikace mezi zařízením a operačním systémem může probíhat všemožnými způsoby – například zřejmě nejznámější displeje na noteboocích od ASUSu s operačním systémem komunikují pomocí USB. Není ale problém, aby se připojovala bezdrátově přes Bluetooth, nebo přes Wi-Fi, a v budoucnosti i přes Wireless USB.

O vše se starají Gadgets

V operačním systému běží na pozadí jednoduché utility, které zprostředkovávají komunikaci se SideShow zařízeními. Vývojáři Microsoftu jim říkají Gadgets, stejně jako malým aplikacím určeným pro postranní lištu ve Vistách. Ty nemusí běžet permanentně, ale mohou se spouštět a zavírat v případě, že se SideShow zařízení připojí nebo odpojí. Nemusí tedy zbytečně zatěžovat systém.

Gadgets pro SideShow se od svých známějších kolegů pro postranní lištu liší – ve Vistách prakticky nepoznáte, že nějaké aplikace obsluhující displej běží na pozadí. Povolit, zakázat či doinstalovat se dají v ovládacích panelech. Vyrobit Gadget, který bude informovat zároveň na postranní liště i SideShow ale také není problém.

Windows Sideshow má vlastní aplikační rozhraní, s jehož pomocí lze Gadgety programovat. Jelikož zatím není k sehnání žádné SideShow zařízení, nabízí Microsoft ke stažení SideShow Simulátor. Běží pochopitelně pouze ve Windows Vista, a dá se stáhnout z tohoto odkazu. Po rozbalení adresáře (standardně C:\hol v adresáři WindowsSideShow_simulator spustíte program windowssideshowvirtualdevice s parametrem /regserver, poté už stačí jen spustit simulátor VirtualSideShow.exe ze stejné složky).

Klepněte pro větší obrázek

V ovládacím panelu pro SideShow přibude virtuální zařízení. Zde pak můžete navolit, se kterými Gadgety budou jednotlivá zařízení komunikovat. Ano, do systému jich lze zapojit víc a pro každé existuje individuální nastavení.

Zařízení integrovaná v notebooku se napájí z jeho baterie, ale ve srovnání s notebookem mají mnohem nižší spotřebu, a dokáží tak fungovat řádově déle. Přehrávače, které mohou fungovat i samostatně pak mají pochopitelně baterii vlastní. S vypnutým notebookem samozřejmě komunikovat nemohou, a tak žijí z toho, co mají uloženo v paměti.

Ve Windows se dá v Ovládacích panelech pro SideShow nastavit pravidelná aktualizace dat v paměti zařízení v určitých časových intervalech. BIOS pak notebook probudí, aktualizuje data a notebook opětovně uspí.

SideShow naživo

Na veletrhu CES v Las Vegas byl minulý týden k vidění předprodukční model notebooku ASUS (u dříve zveřejněných fotografií šlo o prototypy). Ten má být k dispozici spolu s uvedením Windows Vista mezi domácí uživatele koncem ledna. Oproti prototypům má o něco menší 2,8" displej s QVGA rozlišením (320×240 pixelů), přibyla i nějaká tlačítka.

Klepněte pro větší obrázek

V případě notebooku ASUS má toto zařízení i vlastní flash paměť o velikosti 1 GB. Toto zařízení dokáže například přehrávat skladby v MP3 z vlastní paměti, aniž byste museli zapínat notebook. Výhoda oproti přehrávání písniček počítačem je zřejmá – mnohonásobně větší výdrž na baterie. SideShow ale může pochopitelně posloužit i jako dálkové ovládání Media Playeru ve spuštěných Vistách.

 Klepněte pro větší obrázek 

Dalším zařízením, které prezentovali vývojáři na CESu, je notebook od LG, model Z1. Pro SideShow slouží 2,5" displej se stejným rozlišením, jako má ASUS. U něj ale nejsou žádná fyzická tlačítka, ale kapacitní tlačítka s podsvícením, která fungují obdobně jako touchpad.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Malý přehrávač od MSI (stejně vypadající zařízení se objevuje i pod jinými značkami) komunikuje s notebookem prostřednictvím Bluetooth 1.0. Stejně jako v případě LG má kapacitní tlačítka. Objevil se i další model přehrávače pro SideShow od tohoto výrobce - MSI Mega Player 529.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,