Microsoft si patentoval dotykový povrch, který mění tvar

Dotykové povrchy jsou nasazovány na stále větší počet zařízení, jejich hlavní nevýhodou je ale nulová zpětná odezva, na prstu tak nepoznáte žádný rozdíl mezi jednotlivými virtuálními klávesami či ovládacími prvky, které jsou pouze grafikou na displeji. To by se ale mohlo brzy změnit, Microsoft totiž vyvíjí speciální dotykový povrch, který dokáže na různých místech tvořit různé tvary.

Technologie pro částečnou změnu povrchu displeje, který je pak možné hmatem rozeznat, není žádnou novinkou. Doposud se však ke změně používalo napětí s vysokou frekvencí, která je bohužel ve slyšitelném spektru a kvůli hluku tedy nepoužitelná.

ms-patent-2010-11-29-600.jpg

Microsoft si ale podal patent 20100295820, který ke změně výšky části povrchu využívá různé frekvence ultrafialového spektra elektromagnetického záření. Dle hlavního vynálezce Erez Kikin-Gil je technologie použitelná především na velkých dotykových plochách, menší zařízení na baterie jako tablety nebo mobilní telefony jsou tak zatím vyloučeny.

Pokud by se tato technologie dostala do použitelného stádia, mohli bychom i v případě dotykových ploch využít hmatový vjem, který v současnosti při dotyku na displej chybí. To by umožnilo ovládání přístrojů či virtuálních klávesnic i bez nutnosti přesně sledovat kam míří jednotlivé prsty.

Diskuze (11) Další článek: HAL3000 ION 2: boří mýty o počítači do obývacího pokoje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,