Microsoft se nepoučil: Windows 7 budou v šesti edicích

Diskuze čtenářů k článku

04. 02. 2009 21:41

V době vydání W7 už bude venku minimálně Ubuntu 9.10 možná spíš 10.04 nebo 10.10, takže zas budou mít W7 co dohánět

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
05. 02. 2009 11:02

Hmm, tak Ibex mi přišel stabilitou někde na úrovni bety Win 7, takže možná 10.10 by to mohl dotáhnout na RC

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 18:30

vice piste takovych clanku, chci si u vas zakoupit reklamu tak potrebuji aby aby na ni klikalo hodne lid...

takovy flame debilni opet linux a windows a zrohu krici par MACkovcu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 16:32

tak se prece nic nemeni, ne? stejne si uz skoro vsichni, kteri ctou zive zvykli na to, ze ma vista vice verzi. a pro novacka, tomu je to jedno, ten si koupi pc/ntb a k nemu dostane "ty nova windows" a pak je bud spokojene pouzivat, nebo se na ne vyprdne a nainstaluje crackle win xp, to v horsim pripade, v lepsim si je koupi popripade prejde na linux.

no a pokud je clovek trochu zvedavy a umi mluvit, tak se zepta treba prodavace (i kdyz vetsina stoji zahouby) nebo si najde nejake info na netu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 13:07

Dokážu ještě pochopit, že vydají více verzí, když by stačilo udělat jedinou, která umí všechno a neblbnout uživatelům hlavu, ale možná by se mohli zamyslet nad cenami. Když chce uživatel edici, která umí vše, tak za to vyplázne nějakých 10 tisíc. Vista už teď stojí sice nějkých 8 tisíc, ale také už je 2 roky stará, kdežto nové Mac OS X se prodává okolo 3 tisíc v jediné verzi, která nabídne uživateli vše. Nechci tu způsobovat hádky o tom, který operační systém je lepší a Mac OS jde sice nainstalovat pouze na Apple počítače (pokud nepočítáte nepodporované Hackintoshe), ale kdyby byly Windows levnější, jistě by tím zisky Microsoftu příliš neutrpěly, protože by je kupovalo víc lidí, a aspoň by se tak účinněji bojovalo proti pirátství.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 14:58

Taky to tak úplně nechápu, proč musí být tolik edicí. A navíc, jak jsem to tak četl, tak pro mě na notebook přichází v úvahu tak akorát Professional nebo Ultimate, což jsou ty dvě nejdražší, nevíc teď už si je bez nového hardwaru v OEM nekoupím, takže jedině krabici. Takže u mě tím Microsoft moc nevyhrál. Sice teď používám betu Windows 7 a jsem nadšený, ale pokud na tu krabicovou Professional nebudu mít, tak holt musím zůstat u Visty, protože nižší edice pro mě nemá smysl

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Windows Vista Ultiamte sa da v OEM verzii kupit uz za 3 400 Kc co som prave pozeral. To je ekvivalent ceny, ktoru chce Apple za Masox, ktory je principialne to iste ako OEM licencia Windows, pretoze sa cast jeho ceny "rozpusta" v HW. Mozete namietat, ze ten masox si nainstalujete na ktorykolvek mac, nielen na jeden, ale to postrada vyznam, pretoze kazdy novy pocitac Apple od casu nakupu "krabicoveho" masoxu bude obsahovat minimalne tu istu verziu. Jediny rozdiel teda vidim vo volnejsich licencnych podmienkach - ceny su +- rovnake.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 15:42

Ono v případě Applu je to v podstatě ještě horší než píšete. Sice si koupíte OS za pár korun, ale s KAŽDÝM hardwarem přeplatíte o mnoho víc oproti srovnatelně výkonnému PC.

Tím ale prosím Macy nekritizuju, jen poukazuji na to, jak může jen jiný obchodní model vyvolat u lidí pocit vstřícnější firmy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 15:48

Vykon na papire neznamena, ze je pocitac s vetsim papirovym vykonem vykonejsi, nepiste nesmysly.

Nerikam, ze Apple je nejvykonejsi a jine nesmysly, ale chci tim rict, ze zalezi i na tom, jak system spolupracuje s danym HW, takze ve finale muze byt velmi casto vykonnejsi prave ten papirove slabejsi pocitac.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 15:53

Vzhledem k tomu, že čipsety, procesory i grafiky už jsou dnes stejné, lze porovnávat. Jinak možnost porovnat např. dává to, když na apple nainstalujete Windows a porovnáte. Ale to už řešíme hovadiny.

Jinak ale souhlasím s tím, že často se z papíru porovnat nejde, že jsou nuance, které se běžně neuvádějí.

Apple prostě dražší je a to, že vydělává na HW mu dává možnost obchodovat jinak s OS, na tom se asi shodneme. A určitě se shodneme na tom, že MacOS je fajn fungující systém pro jednotlivce a pracovní skupiny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 15:59

Nezapomente na servery, v serverovem nasazeni je skvely, ostatne tak jak UNIX na serveru muze byt.

Ale ano, v podstate s Vami souhlasim, Apple je drazsi, ale uz to neni o tolik jako kdysi. Je to dano tim, ze Win users vnimaji MacPro jako klasicky pocitac, ale on se nejmenuje Pro jen tak ze srandy, ale kvuli tomu, ze jde o profesionalne cileny HW.

To co oni maji doma pod stolem je klasicke PC, krabice na zemi a LCD na stole. Apple jim nabizi dve varianty, jednu low-end Mac Mini a jednu drazsi, ale taky vykonnejsi iMac. Samozrejme ze ten stoji vice, ale taky to neni krabice pod stolem a LCD na stole, ale je to tenke LCD se vsim vsudy, proto je taky drazsi.

Drive ta cena byla vysoka spis kvuli tomu, ze se Mac pouzival vetsinou profesionalne, takze cenu si mohli dovolit nasadit hodne vysoko. Ano, pred lety byly Apple vyrobky setsakramentsky drahe, ale ja jsem si kdysi jeden koupil za vlastni dlouho setrene penize a uz jsem nelitoval.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 22:58

Proč by prosím vás někdo instaloval na Mac Windows? Proč by si zpomaloval počítač?? Mě by tedy zajímalo, jestli jste někdy měl možnost pracovat s Mac OS X, každopádně hardwarově Mac a PC opravdu srovnávat nelze, protože už jenom nároky a rychlost Mac OS X je úplně někde jinde než nároky Windows, ať už se bavíme o Vistě, nebo klidně i XP.

A teď tady prosím nijak nelobbuju za Mac, jsem docela zvyklý na Windows, a plně mi vyhovují, dokonce i ta Vista, na kterou tolik lidí plive a vypadá to, že Windows 7 bude opravdu dobrý systém.

Je tedy fakt, že u nás jsou Macy drahé, zato když v USA budeme porovnávat Mac a PC za stejnou cenu, tak v praktickém testu vyhraje Mac navzdory lepší HW konfiguraci PC.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 15:50

V podstate jste nacal to stare zname a ohrane klise, ze Apple je predrazeny, nevykonny a tak dale.

Jake mate konkretni zkusenosti s vyrobky Apple, krom toho, ze jste si precetl papirove specifikace?

To by me fakt zajimalo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 15:58

Viktore, pojďme tedy udělat jednoduchý test. Vezmeme intel Apple a postavíme PC se stejnou čipovou sadou, diskem a grafikou. Na oba nainstalujeme Windows nebo Linux (to jsou dvě platformy, které nám dají možnost testu). Pak uděláme testy.

Souhlasíte? Pokud se budou výsledky rozcházet o víc než 10% ve prospěch Applu, zaplatím oba stroje já a zůstanou mi. Pokud se budou rozcházet na druhou stranu, necháte si oba stroje Vy. Když to bude plichta, necháte si Maca a já obyč PC.

Evt. pokud dokážete někde zapůjčit takového Maca, já dokážu zapůjčit PC a nemusíme o nákladech uvažovat. Výsledkem může být, že napíšeme blog s resumé.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 16:06

Aby bylo porovnani objektivni, bylo by dobre pouzit Win PC od nejakeho znameho vyrobce, dejme tomu Dell nebo HP, to je fuk, na nem pobezi Windows Vista, jde o to, ze takovy pocitac by mel byt pro Windows Vista optimalizovany.

A pak se vezme srovnatelny HW od Apple na kterem pobezi Leopard, pro ktery je ten HW optimalizovany.

Oba ty pocitace budou mit podobnou konfiguraci co se tyce HW.

Neznam duvod, proc na HW cpat jiny OS, nez pro jaky by byl optimalizovany.

Takovy test bych uvital, nicmene nevim, zda bych si kvuli dohadovani na zive.cz udelal cas pro shaneni HW a pripravu testu. Mam sve prace pomerne dost. Servery na platforme Apple zacinaji byt stale vice popularnejsi, takze o praci a instalace neni nouze.

Jinak je ale vas navrh zajimavy. A hlavne na pomery zive.cz nevidane konstruktivni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

To co navrhujete je blbost. Neexistuje cesta ako objektivne a reprodukovatelne porovnat vykon tychto platforiem. Ak totiz budete snazit pouzivat nejake multiplatformove systemy, budete testovat len kvalitu ich konverzie/implementacie/optimalizacie. Alebo by ste chceli "merat" nieco ine? Napriklad taku mega blbost ako uzivatelsky vyskum ergonomie? Aby za nieco stal, musel by obsahovat tisice ludi a stal by desiatky milionov (a stale by bol diskutabilny) - mozno by sa naslo dost fanboyz na zbierku ;).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 16:18

Vzhledem k tomu, že ten hardware je dnes identický, nelze mluvit o rozdílné implementaci nebo optimalizaci. Je tu intel chipset, intel procesor a ati/nvidia grafika.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

To je samozrejme blbost, pretoze samotny OS funguje znacne odlisne a aplikacie sa tomu musia prisposobit. Tam je obrovska vykonnostna rezerva/manevrovaci priestor, pretoze velky software sa len velmi tazko da napisat skutocne od zakladu multiplatformne. A aj keby hej, bude limitovany kompilatorom.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 16:12

Mno druhá možnost, kromě instalace Windows a Linux by byla měřit nějaký výkon v aplikaci. Ale nenapadá mě moc aplikací, které by si aktuálně konkurovaly a zároveň byly porovnavatelné.

Servery na platformě Apple - ano, vím. A taky znám hodně lidí, kteří na druhý server šli na linux, usoudíc, že za méně peněz dostanou stejně nebo více.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 15:46

Zdravim Vas Dusane, mel jste dovolenou?

Kolik je plna cena za Ultimate verzi Windows? Za krabici. Zadne zvyhodneni, zadne OEM, jaka je ta cena.

A porovnejte to s plnou cenou za krabicovou verzi Masoxu.

To ja jen aby nedoslo k pomyleni a byla uvedena veskera fakta o cenach.

Jinak nemam proti Vasem prispevku vubec nic.

Dekuji

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Mate problemy s chapanim pisaneho textu?

Licencia, s ktorou sa ta "krabicova" verzia masoxu predava je taky sirsi OEM - tiez je HW limited, tiez na single install (normalna verzia, family pack na "domacnost" za viac $$$) akurat ze nie na single machine. Preto som aj napisal, ze rozdiel je vo volnejsom licencovani. Alebo my nieco uniklo a ona existuje verzia masoxu, ktoru si mozem nainstalovat kam chcem?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 15:53

Hmm, a Windows si muzu nainstalovat na PowerPC platforme?

Spojujete podle sveho usudku neco co se spojovat nema.

Mluvime o pocitaci a software.

OEM u Windows je omezenej na jeden jedinej kus HW.

Licence Masoxu ne. Samozrejme nesmi byt duplicitne, to OEM Win take ne.

Takze jak Dusane, nainstaluju Windows na PowerPC architekture a bude fungovat?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 15:55

Viktore, snažíte se vnutit nesprávný výpočet.

Spočítejte si krabicovou verzi Vista Ultimate vs. cenu MacOS+přeplatek na každém HW.

Prosím uvědomte si, že Apple naopak musí chtít podporovat uživatele v tom, aby si pořizovali co nejvíc hardwaru (s pocitem, že OS nemusejí znovu kupovat).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 16:13

Dusane,

nesnazim se Vam vnutit vubec nic a predstavte si, ze mam pocit, ze firme Apple na cenach za HW nic nepreplacim, tak jsem s tim HW a OSX spokojeny, coz ovsem asi nepochopite.

No, rad jsem si s Vami zalaškoval a doufam, ze az se vratite z dalsi dovolene (mohl byste nekam jet, odpocinek je dulezity a tech par dnesnich prispevku Vas jiste evidentne vycerpalo), tak se tady zase setkame.

PS1: neberte me az tak vazne, ve skutecnosti Apple nenavidim a citim se tou firmou byt okradan a omezovan, preplacim a tak, ale nechci to tak verejne priznat

PS2: prosim Vas Dusane, to PS1 neberte vazne, ve skutecnosti mi vadi Paroubek

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Tie problemy s citanim sa zhorsuju - kupujte si kvalitnejsi alkohol alebo prejdite na drogy. Prispevok, na ktory reagujete som NEPISAL JA.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 16:21

To je právě na Apple to kouzelné a opravdu obdivuhodné (to nemyslím jízlivě). Dokáze technicky srovnatelnou věc prodat dráž, vynahradit si cenu OS a ještě Vám nechat dobrý pocit.

Možná jako příklad pro zamyšlenou: jak byste se díval na to, kdyby si někdo koupil Appla na to, aby si na něj jen nainstaloval Windows? Nepřišlo by Vám, že přeplácí a nevyužije to díky tomu, že nenainstaluje MacOS? Možná odpoveď na tuhle otázku Vám dá klíč k tomu, jestli ten HW je dražší nebo ne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

A nezacneme tu snad este riesit kompatibilitu s ARM alebo nebodaj "mainframe" systemami, vsak? Nad instalaciou cohokolvek na PowerPC Apple pocitace ma kontrolu Apple, spytajte sa u nich (existencia moznosti instalacie Linuxu na tuto platformu je ugly hack, ktory asi tazko moze realizovat samotny Microsoft).

"OEM u Windows je omezenej na jeden jedinej kus HW.

Licence Masoxu ne. Samozrejme nesmi byt duplicitne, to OEM Win take ne."

To je presne to, comu hovorim volnejsie licencne podmienky.

Ciste staticky si mozem krabicove aj OEM Wokna nainstalovat na 10x viacej pocitacov nez "krabicovy OEM" Masox.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 16:15

Tak namatkou, zkuste jine CPU architektury. Windows ma taky omezeni nebo snad lzu?

Krabicovy Masox si muzu nainstalovat na tolik Macu na kolik se mi bude chtit. A uplne bez problemu.

Dusane,

nesnazim se Vam vnutit vubec nic a predstavte si, ze mam pocit, ze firme Apple na cenach za HW nic nepreplacim, tak jsem s tim HW a OSX spokojeny, coz ovsem asi nepochopite.

No, rad jsem si s Vami zalaškoval a doufam, ze az se vratite z dalsi dovolene (mohl byste nekam jet, odpocinek je dulezity a tech par dnesnich prispevku Vas jiste evidentne vycerpalo), tak se tady zase setkame.

PS1: neberte me az tak vazne, ve skutecnosti Apple nenavidim a citim se tou firmou byt okradan a omezovan, preplacim a tak, ale nechci to tak verejne priznat

PS2: prosim Vas Dusane, to PS1 neberte vazne, ve skutecnosti mi vadi Paroubek

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

"Krabicovy Masox si muzu nainstalovat na tolik Macu na kolik se mi bude chtit. A uplne bez problemu."

Ona sa predava aj nejaka kuzelna multi licencia pre vsetkych ludi na svete za 3 tisic? Alebo len proste porusite licencne podmienky :)

Takze architektury - najlepsi je v tom pripade Linux ci ine systemy s prekompilovatelnym jadrom a software. Potom nasleduje Windows, ktory existuje napriklad aj pre IA-64 a tak ma napada ze v niektorych CE variantach aj pre ARM :).

A k tomu ten isty blabol co vyssie, ktory nijak nesuvisi s tym co pisem. Skvele.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 02. 2009 09:34

Dusane, jsteopravdu velmistr v prekrucovani a vytrhavani z kontextu, nema smysl se s vami vecne bavit na tema Apple, protoze jste proste zaujaty. Skoda.

Narozdil od Vas, se najdou i lide, kteri se snazi nahlizet na vec objektivne.

Co se tyce Hrodnivitra, nebo jak se jmenuje, to je pripad sam pro sebe.

Zakomplexovany uhrovity, radoby inteligentni spratek, co se doma nudi, a tak vyvolava flame na diskusich.

Jako priklad normalni komunikace muzu uvest pana Silhaveho. A dekuji mu za to.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Smiem vediet, co presne som vytrhol z kontextu alebo prekrutil?

Vy sa nepovazujete za zaujetho? Pretoze aj s vami to nema vyznam, ale je celkom sranda sledovat, ako to nezvladate.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 02. 2009 10:50

To, ze jsem odpovedel az dnes znamena ze to nezvladam?

To bude spis tim, ze jsem musel jet k zakaznikovi a nemel jsem tedy cas odpovidat na vase zaujate shluky nesmyslu.

Jak rikam, nema smysl na tohle tema s vami doskutovat, protoze mate svoji pravdu.

Co je nelegalniho na tom, kdyz si koupim retail verzi masoxu, nainstaluju ji na jednoho Maca. Pak si koupim jineho maca, tak tu stejnou verzi nainstaluju na toho jineho, z puvodniho jej samozrejme oddtranim.

Mozna to spatne chapu ale kdyz mam OEM Windows na pocitaci, tak z toho pocitace tu OEM verzi odstranim a tu stejnou OEM verzi muzu klido pido nainstalovat na uplne jine PC? Napriklad na PC, ktere je svazano s jinou OEM licenci?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
05. 02. 2009 10:57

Sice máš pravdu, že s OEM Windows tohle neuděláš, ale zas nevím, proč bys to dělal s Masoxem, když při nákupu nového Maca ho tam stejně máš předinstalovaný. Oprav mě pokud se mýlím, ale Mac, který by se prodával bez OS, jsem ještě neviděl

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 02. 2009 10:59

Viktore, opravdu se točíte kolem jiného obchodního modelu a násilím srovnáváte nesrovnatelné. To je jako když Mercedes-Benz dává 3 rokyservis zdarma na osobní vozy. Myslíte, že je levnější než Škodovka, když u Škodovky za ty tři roky zaplatíe 30 tis.?

Jestli chcete, prodám Vám PC za určitou cenu a k němu klidně krabicové Windows dám zdarma. Budete pak vychvalovat Microsoft a mě?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 02. 2009 11:06

Ja jsem Maca bez OSX videl, nejednou.

Ale jde mi o to, ze potrebuji upgradovat a chci tedy koupit retail verzi OSX, ktera je vhodna pro jakykoli typ Maca.

To neni OEM, a je to Ultimate OSX za cca 3 tisice, a nejaky drobny.

Popravde, asi na to mame jiny nazor, ja to vidim takhle nebudu Vam to vnucovat.

Co se tyce toho, ze byste mi prodam PC a k nemu zdarma pridal Windows, do nebes bych Vas nevynasel z jednoho duvodu, Windows mi proste nesedi a PC s Windows bych si nekoupil. Mam jine priority a potreby stejne jako ti, kteri by si nekoupili Maca.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
05. 02. 2009 11:12

Jasně no, ono popravdě ani ty Windows k tomu PC nejsou zdarma, spíš by bylo přesnější říct, že jsou v ceně. I když většinou je to tak, že třeba ASUS, který mnohdy nabízí tentýž notebook s Windows i bez, tak ten s Windows vychází cenově líp, než kdybych si koupil ten bez nich a k němu OEM Windows.

Takže u PC si člověk musí zvážit, jak často mění hardware a podle toho volit, jestli koupí OEM nebo krabici, osobně mi tohle přijde celkem jasné, ale to je dané samozřejmě tím, že Windows používám už docela dost let. Mac OS X je jedna verze, takže tam je to jasné úplně pro každého

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Ako je napisane uz v dalsej registracii - preco by ste instalovali tu retail verzi na ineho Maca? Leda zeby to bol second-hand ale to je zaujimave len pre absolutnu minoritu uzivatelov. Stale vsak ide len o volnejsie licencne podmienky - nie o diametralne odlisne, len o nieco volnejsie.

A nezvladate to, pretoze nedokazete logicky argumentovat - prejavuje sa to napriklad aj tym, ze to rovno vzhatujete na cas vlastnej odozvy, i ked je to samozrejme uplne irelevantny udaj. Podobne ako poznamocka o mojom "shluku nesmyslu" - este chvilu to asi vydrzim, aby vam uz nezostalo nic ine, len tie urazky ;).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 02. 2009 11:11

Ale Dusane,

myslite, ze vsichni si kupuji Maca uplne noveho? Je stale dost lidi co si kupuje pocitac z druhe ruky, at je to PC nebo Mac, tak nematte.

Pokud jde o me, tak me bavite, vite, vzdy kdyz se tus vami setkam, tak se mi zda, ze mam pomerne pratelsky vztah s lighweight verzi Radka Hulana, a taky ze jo, ze vy jste jeho klon?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
05. 02. 2009 11:15

Myslíš Radek Hulán Home Basic?

Ale ne, to se mi zas nezdá...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 02. 2009 11:20

Ha ha ha, , samozrejme si delam srandu, ja laškuju s Dusanem a on laškuje se mnou, jen si tak rikam, aby si Dusan nezacal myslet, ze po nem jedu.

Ne, vazne, Dusan je v pohode a ma svuj nazor, svuj nahled na vec a v podstate si za tim stoji.

No a ja jsem taky v pohode

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Staci pouzit viacej smajlikov a hned to bude cele viacej cool, vsak?

Trh so starymi pocitacmi je okrajova zalezitost, dokazte my opak ked o tom chcete diskutovat.

Moje pocity su skor rozporuplne http://twitter.com/madciapka/statuses/117652... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 02. 2009 11:31

No ty kokso, to ste ma ozajstne prebil tymi smajlikami, teraz ste viacej cool ako ja. Neviem ako ste do dokazal, ved vtedy som ja baran ozaj mal na chrbtici taku akusi smaltovanu vaňu a cez nu som nezbadal, ze tych mojich smailikov je ovela menej ako som chcel.

teraz si vystacim s tromi

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 16:23

Vy provokatére, zase napadáte se svými ojedinělými znalostmi Macintoshe ? Co kdyby jste někdy vyšel ven i vy ? Zdravý vzduch by vám nadělal dobře na dušičce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 22:52

Jenže jak jsem říkal, budu muset koupit krabici, od léta mám nový notebook a nebudu kupovat jiný jenom kvůli tomu, abych dostal Windows 7 za OEM cenu. Navíc si říkám, že koupím dejme tomu Windows 7 Professional 64-bit v krabicové verzi, Windows 7 přežije můj hardware a díky tomu, že budu mít krabici, tak ho upotřebím i na novém železe a nebudu muset kupovat novou OEM.

Jinak ta Vista Ultimate OEM za 3400 Kč, to by mě zajímalo kde. A není to tak třeba náhodou kvůli tomu, že teď už nelze OEM koupit k dolegalizaci? Nerejpu, jen se ptám

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Mal by byt mozny upgrade - dufajme ze lacno Problem krabicovych verzii je v tom, ze idea "nebudem musiet kupovat novu OEM licenciu" naraza na dost problematicku realizaciu v praxi (hlavne u notasov).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 23:07

Tak u ASUSe je naštěstí na výběr spousta noťasů bez OS, o kterých nepochybuji, že si z nich dokážu vybrat

Jinak pokud jsem to dobře pochopil, tak ty upgrade verze fungují tak, že pokud upgraduji OEM, tak se i z upgradu stává OEM, takže bych s nákupem nového HW musel zase koupit nový OS. Tím ovšem použití upgrade u OEM postrádá smysl a já v současné době mám Visty právě OEM...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Lenze moznost "bez OS" je limitovana prave na Bckovych vyrobcov alebo Bckove konfiguracie. Bohuzial. Z pohladu TCO je lepsie ist "OEM cestou" a v pripade vazneho zaujmu o novu verziu na sucasny HW si proste kupit upgrade (ak je za rozumnu cenu). S novym HW potom aj tak zase "ziskate" novu verziu. V tomto smere funguje woknacky svet +- rovnako ako masoxovi, pretoze tam si tiez nemozete vybrat ci chcete OS k HW alebo nie (dobre u wintel strojov ta moznost "existuje" ale ako som uz povedal, iba velmi obmedzene).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
05. 02. 2009 10:54

Tak naštěstí nemám důvod si na béčkového výrobce svého notebooku stěžovat, možná proto, že ho často nepřenáším a využívám ho většinou jako desktop s tím, že zabírá míň místa. Ale máte pravdu, pro spoustu uživatelů je tohle určitě nevýhoda.

Co se mě týká, pokud bych teď někdy zjistil, že potřebuji notebook s vyšší kvalitou zpracování, delší výdrží, případně kompaktnějšími rozměry, tak bych se určitě zamyslel nad tím, jestli vydržím čekat, až vyjde Windows 7, případně do doby, která už bude spadat do slibovaného bezplatného upgradu z Visty. No a taky bych pouvažoval nad tím MacBookem, ale záleželo by na využití, na něco se hodí opravdu dobře, na něco zas méně než stroje na Windows platformě.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 02. 2009 11:00

Dovolim si malou poznamku.

Souhlasim s Vami i Vasim nazorem, Win platforma se hodi na mnoho veci, stejne tak i Mac platforma, a samozrejme taky Linux.

Ted ale bohuzel ocekavam, ze pan Simonovic napise, ze hlinikovy MacBook je vlastne predrazena hracka co nic nevydrzi, ackoli to neni pravda.

Ale treba me prekvapi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

A preco by som to robil? Moj nazor na hlinikovy MacBook si mozete precitat v pomerne obsiahlom clanku na tomto webe. Nemyslim, ze obsahuje cokolvek z toho co pisete.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 02. 2009 11:13

No, neni to tak davno Dusane, co jsme se setkali na jedne diskusi, a tam jste se skoro do prsou bil, jak ze je ten hlinik vlastne jen hezky, ale jinak nic moc, na to si dobre vzpominam.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
05. 02. 2009 11:17

Nemůžu si to odpustit: já jsem si úplně vzpomněl, jak jsem před mnoha lety v jakési dětské encyklopedii četl o hliníku toto: lehký a pevný. A myslím, že to jsou právě ty vlastnosti, kvůli kterým se z něj dělají MacBooky O tom, že by byl hezký, se v té knize nepsalo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Pretoze som nespieval oslavne ody na hlinik, tak uz si mam automaticky razit ideu ze "hlinikovy MacBook je vlastne predrazena hracka co nic nevydrzi"? Zaujimava implikacia!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 02. 2009 11:26

Ja Vas jen tak popichuju, protoze kdyz to jeste chvili vydrzim, tak se dockam mozna nejakych tech urazek od Vas, vy jste totiz porad tak bezelstne slusny az si rikam, jestli jste se v minulosti nejmenoval Kristian.

Zavrete oci ...

Nechal jsem si poradit, jsem nadopovanej vietnamskym casej, ten je silnej jako indicka krava omastena kari korenim, tak jak jsem se tim nalejval Dusane, tak jsem k nezastaveni a jsem jako chrlic na novogoticke rimse svateho chramu nanebevzeti svateho Jobse a chrlim jednu ovecku za druhou.

Zanedlouho nas bude takove stado, ze uslapeme vsechny neverici kopytkama do pastviny.

Ej bačo bačo náš, co ty v tem měchu máš

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 12:17

"Edice Starter si navíc zachovává podporu pouze tří současně spuštěných aplikací"

"Windows 7 Home Premium nebude možné připojit do domény, ovládat prostřednictvím vzdálené plochy, neužijeme si ani pokročilé zálohování, podporu EFS, složky offline a překvapivě ani Centrum mobilních zařízení."

*

to sa mi snad iba sniva!

ktory idiot a preco vlastne by si to za takych podmienok dal na komp?

MS podla mna nechopil viacero veci - Vista zda sa nebola dostatocnym varovanim.

ale je to dobra sprava pre konkurenciu - zalezi na nich ako ponuknutu sancu vyuziju...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 12:29

Súhlasím, že to obmedzenie edície Home Premium je až drastické ale MS asi chce vnútiť Prof edíciu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tc
04. 02. 2009 13:05

Vypnutim zakladnich feature u "domaci verze za rozumnou cenu" docilite toho, ze kazdy kdo vyuziva PC nad ramec pusteni wordu zaplati bud par litru navic za vyssi edici.

Nebo misto vzdalene plochy bude pouzivat treba VNC atd....

co je na tom k nepochopeni? je to uzasny marketingovy tah, jak vyzdimat co nejvice penez pri co nejmensich nakladech

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 13:21

tak ako nemozes gumu natahovat donekonecna, nemozes ani nasierat uzivatelov donekonecna...

ja som presne kvoli tymto praktikam(uzasnym marketingovym tahom...) od MS "usiel"...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 12:02

Proč ještě vůbec chtějí vydat 32b verzi W7? Možná ještě u "Starter edition", dejme tomu. Ale u vyšších verzí? Takhle to prokletí nikdy nezlomí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 12:06

Protože nejde o to lámat prokletí, ale sloužit uživatelům.

Dokud 64bit bude přinášet uživatelům více potíží než výhod, budou 32 bit systémy žádat.

Právě ono "lámání prokletí" často předvádí linux a gnu/linux distribuce, čímž se připravují o úplně nejběžnější uživatele - o tu nejpočetnější skupinu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 12:27

Pretože niekto nebude len kôli novému OS meniť NB kde má 32b procesor (prípadne na desktope meniť procesor).

Keby si trochu rozmýšľal tak prečo by vyvíjali 32b jadro len kôli Starter edícii a nedali ho aj do vyšších?

A keby si vedel tak MS prednedávnom oznámil, že W7 má byť definitívne posledný 32b Windows. Aj keď to ohlasovali už pri Viste tak verím že Win8 už 32b nebude.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 09:40

>> Všichni majitelé této edice Windows Vista si jistě pamatují na Windows Ultimate Extras - doplňky, s nimiž se každý, kdo investoval do operačního systému přes deset tisíc korun, měl cítit jako v bavlnce.

Myslím že krabicovou verzi moc lidí nekupuje a už vůnbec ne v česku, kde Microsoft do nedávna povolil legalizace pomocí OEM. Bylo by spravedlivější tedy napsat cenu v OEM balení... Formulace by pak byla spíš "každý, kdo investoval do svého systému o 1500 Kč navíc oproti Home verzi", protože tak myslím stálo dilema oněch obětí Ultimate Extras.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 10:01

V roce 2008 už prakticky nebylo možné koupit XP Profi OEM, všichni výrobci na sestavy cpaly JehoVisty. Takže pokud chtěl zákazník XP Profi, musel jsem kupovat krabicové verze.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 10:15

Howeene, jestli to náhodou nebude tím, že Vista Business umožňuje zdarma nainstalovat i XP , takže prodej samotných XP začal postrádat smysl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 10:25

Jestli to nebude náhodou tím, že Visty Bussiness na sestavy prodejci nenabízeli (pouze na notebooky a to ještě ty dražší), a jejich krabicová verze stála 5000, zatímco XP Profi šly v krabicové verzi koupit za 3000. Takže šlo zase a jenom o prachy.

Už mě unavujete.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 10:33

Howeene, opět víte prd.

XP Profi stálo stejně jako Vista Business jak v krabici, tak OEM.

Stejnětak Home proti Home.

Právě finanční důvod v tom nebyl.

Co já vím, všichni solidní prodejci Vám umožňují si na komp vybrat OS jaký chcete, vč. downgradu. To, že to někteří prodejci nedělají, rozhodli se to nenabízet, to přeci není možné brát jako obecný jev. Pokud Vám prodejce nechce vyjít vstříc, jděte k jinému. To není klišé, to je fungující realita.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 10:38

> XP Profi stálo stejně jako Vista Business jak v krabici, tak OEM.

Když se v tuto chvíli podívám na Alzu, tak krabicová verze Vista Bussiness tam stojí 4600. Krabicovou verzi XP Profi mám (ještě pořád, můj prodejce se zásobil) za 3000, standardně se prodávala za 3500.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 10:51

Vy jste unikátní příklad omezence, který když vidí tmu, tak je mu jasné, že muselo zhasnout slunce :).

Jestli to, co píšete čirou náhodou nebude tím, že USD byl za 16 CZK a teď je 21 CZK.

Mimochodem, v Alze stojí Vista Business 6399 bez DPH (žádných 4600), ani cenu opsat neumíte :).

A ještě mimochodem, aktuálně krabicová Vista Business stojí u distributorů kolem 5800 bez DPH, ještě v srpnu stála 5100 bez DPH.

Za 3000 se vsadím o co chcete, že jste XP Professional koupit nemohl, pokud to zrovna nebyl výprodej někoho, kdo se toho potřeboval pod nákupem zbavit ze skladu.

Howeene, Howeene, já se Vám divím, že neustále jdete hlavou proti zdi. Zkuste aspoň otevřít google a než něco napíšete si svoje slova ověřit. Co je google, víme?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 10:56

http://www.alza.cz/oem-microsoft-windows-vis... ...

4 604 včetně DPH, OEM. XP Profi krabicové vám seženu za 3500.

3000 byla cena u mého prodejce poté, co z výprodejů ostatních skoupil licence a přesto na tom vydělal. Standardně prodával XP Profi za 3500 a prodává je stále. Pokud nyní stojí Vista Bussiness 6399 bez DPH, zatímco XP Profi 3500 s DPH, kde je vámi proklamované "XP Profi stálo stejně jako Vista Business jak v krabici, tak OEM."? XP Profi nikdy nestálo 6399 bez DPH, ani když byl "dolar za 16".

Proč se vlastně s vámi zahazuji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 11:04

Promiňte, ale jste blb, pokud srovnáváte výprodejovou cenu XP v korunách s normální cenou Vista v korunách.

Prosím podívejte se na dolarové ceny a bez výprodeje. Kdyby Vista nepřišly, tak by žádný výprodej XP nebyl a tudíž by ani neexistoval podklad pro toto srovnání. Jen pro informaci, XP Professional krabicová verze byla z počátku přes 7000 CZK, ale to jste asi ještě tahal kačera a nestudoval ceníky :)

Prostě platí, že ceny v dolarech Business jsou stejné jako Professional. Pokud někdo něco vyprodává, těžko to lze brát do srovnání a do kritiky cenotvorby.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 11:12

Blb jste vy, jasně jsem napsal, že 3000 byla výprodejová cena, 3500 standardní.

XP Profi jsem kupoval za 3500 ještě v době, kdy žádné výprodeje nebyly a Visty přicházely na trh. Myslete si co chcete, třeba že sám jste neschopný prodejce, když neumíte nakupovat.

Sbohem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 11:17

Za 3500 jste mohl kupovat leda tak OEM a tu samou cenu ve stejnou dobu měly vždy i Vista Business (tedy +/- 100 Kč). Pravděpodobně je pro Vás vrcholem velkoobchodu Alza a Mironet, soudím podle Vašeho přehledu o cenách a vývoji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 12:41

Souhlasim, ale doporucuji priste mirnit slovnik, to je prece pod uroven. My ostatni si podle nekolika malo prispevku samozrejme udelame obrazek o tom, kdo je a kdo neni blb

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 12:46

Hoween mě dráždí prakticky pokaždé když něco napíše, protože píše s naivitou patnáctiletého kluka. Si na něm ujíždím :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 16:25

Ale vy dospěláku, ono vám to dělá vrásky na čele ? Zkuste si někdy koupit krabicový Windows, třebas v té Alze a nestahovat ho z warez, potom si řekneme jaká je vlastně ta cena.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 14:15

To je zvláštní. Já jsem si objednával notebook na podzim a mohl jsem si vybrat mezi downgrade na WinXP a mezi Win Vista. Šel jsem do Vist 64bit CZ, protože u XP alternativa neexistuje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 14:44

64bit XP Profi samozřejmě existují.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 14:58

Ale ne CZ.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 15:09

O důvod víc, proč nepoužívat Windows

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 15:14

Protože neexistuje verze Windows XP 64 bit CZ? Nechápu proč bych z tohoto důvodu neměl používat jinou edici 64bit Windows.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 15:20

Protože mě widle omezují a musím mít 64bit verzi, abych mohl využívat víc jak 4GB paměti? Linux umí v 32bit režimu využívat až 64GB RAM. Řekněte WOW!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 15:39

Howeene, BIGMEM v linuxu, tj. 64GB běžná aplikace nevyužije. Pouze pokud pro to má přímo a speciální podporu. Šíříte bludy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 15:59

Jádro, aspoň to linuxové, dokáže adresovat v celém rozsahu 64GB a jedna aplikace dokáže celý rozsah využít. Sice může mít jeden proces pouze 4GB, ale nic mi nebrání ty procesy forkovat. Když to udělám u javy, můžu mít v rámci jedné virtuální mašiny více java procesů, každý až o 4GB.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 15:57

Tak je nepoužívejte, ale nevnucujte to ostatním. Já nemám problém používat 64bit Windows. Měl bych?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 15:10

64-bit Windows XP jsou spíše takovým osiřelým dítětem... nepříliš podporovanou záplatou na díru na trhu. V 64-bitech lze plnohodnotně používat až Windows Vista.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 16:42

Pokiaľ viem tak už 64b WinXP ani nepodporujú takže to dávať na PC je risk.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 08:52

tak budu stahovat ultimate....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 09:24

lol

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 13:06

ja asi taky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 08:07

p. Waic z Vášho nadpisu (tak trochu bulvárneho ) cítiť kritiku MS a Windows.... je všetko OK?

Dosť bolo sarkazmu, keby ste sa trochu nadtým zamysleli a trochu si preštudovali rôzne zdroje a porovnali, nemohli by ste dať taký napdis. Pretože, ako neowin.net, www.winsupersite.com (p. Paul Thurrot, čo vôbec nie je niekto neznámy pre svet MS), ako aj computerworld.com, sa zhodujú, že áno MS to zase prehnal, ale v konečnom dôsledku sú relevatné len dva produkty, home premium a profesional, a Ultimate je vlastne dojná krvička ala "niche" produkt a enterprise edícia nie je na predaj vo obchodoch... Takže pri vynechaní, startera a tajnej home basic (winsupersite) máme dve jasné edície....

W7beta1 používam od 9. januára, v plnom nasadení, a na mojom starom železe mám pocit, že som si kúpil nový ntb... od štartu/spústania aplikáci, až po celkovú živosť systému pri záťaži a pod...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 08:44

> W7beta1 používam od 9. januára, v plnom nasadení

Čímž porušuješ licenční podmínky betaverze, která produkční nasazení zakazuje

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 08:45

Ďakujem, kam sa mám ísť nahlásiť

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 09:30

Do kantyny samozrejme

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 15:32

hm, ale da se rict take, ze testuje jak se system chova v plne zatezi, ne? :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 10:08

"Edice Home Premium a Professional však budou nejvíce na očích, Microsoft totiž plánuje marketingově podporovat zejména tyto dvě."

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 02:14

Windows 7 For Angry Vista Users Edition, ktera by reprezentovala verzi Vist, avsak stala by stejne jako Starter, popripade by byla uplne zadarmo... no a mozna za usle zdravi (poskozeni nervove soustavy, permanentni zvyseni tlaku a pod.) by MS i neco zaplatil zpet uzivatelum - jako takova mala omluva, za neco takoveho.

* a nemyslete si, ze sem nekdo, kdo Visty videl z jedouciho vlaku - uz se je snazim pouzivat nekolik mesicu... zaseky, pomalost, hloupost ... to je tu ale porad :( (http://wdolek.blog.zive.cz/)...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 08:49

Přeletěl jsem pohledem první dva odstavce a je mi zcela jasné, že za to že vám špatně funguje Total Commander může UAC. Dál jsem to pro jistotu ani nečetl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 14:40

snad sem se nikde nevyjadril, ze za problemy s UAC muze Total Commander, ne? ;) na vistach je milion jinych chyb... ocividne ve W7 nas cekaji dalsi zabavna prekvapka :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 14:58

Já netvrdím, že jstre napsal, že za problémy s UAC může Total Commander, já jsem z níže uvedených dvou odstavců pochopil, že za to že TC má potíže může UAC, tedy přesně naopak:

UAC – s touto novinkou Microsoft přišel kvůli hloupoučkým uživatelům, kteří dělají systému tak špatné jméno. Osobně jsem tuto funkci příliš nepochopil – k sudo na linuxu to má daleko, a praktické použití je kvůli “inteligenci” operačního systému taktéž sporné. Ani mi tak nejde o to, že jsem prvních pár hodin, než systém věděl co a jak, musel odklikávat “Povolit” / “Zakázat” dialogy – na podobnou vlastnost jsem zvyklý u osobního firewallu s kontrolou přistupu jednotlivých aplikací k síti. Co mě ale udivovalo – ve Windows se stále nedá plnohodnotně pracovat bez administrátorských práv – a UAC na tom nic nezměnil.

Takový Total Commander se mi nepodařilo jako “User” použít – neměl sem pod takovým účtem práva na zobrazení snad žádně složky v počítači (samozřejmě nadneseně přehnané). Místo toho, aby na mě vyskočil UAC v momentě, kdy dělám něco, co potřebuje vyšší autorizaci, se nedělo nic. Total Commander zkrátka nereagoval.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tc
04. 02. 2009 08:55

Nikdo vas nenuti to ani koupit ani pouzivat, takze stiznost je naprosto irelevantni

uprimne nechapu proc bych pouzival neco co se mi nelibi

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 14:24

kdybych nepouzival to co se mi nelibi, tak muzu jit rovnou do nejake jeskyne zacit objevovat vse znovu ;D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tc
04. 02. 2009 21:51

Tak abych to spravne pochopil je to asi takhle?

Nelibi se mi oktavia proto si ji koupim a jezdim v ni

nemam rad rohliky s maslem a proto je kazdy den snidam

nemam rad dalas, proto nesmim propast zadnou epizodu

nemam rad zelenou a proto jsem si koupil zelenou bundu

asi takhle?

nerikam ze ty veci nemam rad, jen poukazuji na nesmyslnost vaseho tvrzeni.

ja napriklad nejsem spokojeny s tim co vysila televize, tak ji nemam a nechapu proc si porizovat a pouzivat neco co se mi nelibi a nevyhovuje mi.

muzete mi vysvetlit proc bych pouzival neco co nechci a nejsem s tim spokojen?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 22:10

Nepaci sa mi octavia, ale na vacsinu ciest ma s inym autom nepustia.

Nemam rad rohliky, ale vacsina obchodov nic ine nepredava.

Nemam rad Dallas, ale vysiela ho 24/7 kazda stanica.

Nemam rad zelenu, ale ruzovu bundu by som si musel usit sam.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 01:40

Cakam, kedy sa MS trochu preberie a zavedie medzi standardne vydavane verzie aj siedmu, nieco ako "politically correct" riesenie svojho OS pre niektore (EU) trhy.

To si predstavujem tak, ze vyda verziu OS bez takych nekorektnych veci ako MSIE, WMP a cokolvek co kole konkurentom oci (alebo by mohlo). Zakaznici si potom budu moct vybrat to, co im vyhovuje. Predpokladam, ze tato verzia nebude prave bestseller, ale bude jednou s moznosti a tie absurdity, co v poslednej dobe citam sa uz stanu minulostou.

Inak MS mam na haku, ale co je moc, to je prilis a divim sa, ze nehladaju na tieto sprostosti nejake rozumne riesenie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 01:51

Sorry, ale pokud by ve Windows nebyl Internet Explorer (MSIE), tak jak si asi stáhneš Firefox (Operu, Safari, whatever... ) A co tě vůbec nutí k tomu ho potom používat? Stáhneš Firefox, nastavíš jako výchozí prohlížeč a jediné co se ti bude otvírat i tak v IE, budou odkazy (ze systému) na Windows Update atp. V čem je tedy problém? A WMP? Nemusíš ho nikdy v životě spustit, smažeš si zástuce ze všech možných umístění, stáhneš BSPlayer (MV2Player, wahtevr...) a si v klidu, nebo ne?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 02:25

Im to nevysvetlis, vacsine ludom to vadi iba preto, pretoze to je microsoft.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 08:38

Stejne jako nevysvetlis windowsakovi, ze je mozne to co nechces na pocitaci nemit

Ja sice chapu, ze vam prijde normalni mit pocitac zasekany kravinama, ktere nikdy nepouzijete a je vam to jedno, ale treba ja jsem si navykl, hlavne kvuli bezpecnosti mit na PC jen to co potrebuju a ne se starat, ze mam nekde zapomeny nezaplatovany IE, ktery, kdyz se nahodou spusti, tak to jsou vrata do systemu. (Ano vim o windows update, ale proc se tim obtezovat, ze? A navic se to aplikovat i na jiny software.)

Takre zkuste se nekdy povat na problem trosku se sirsiho podlehu...

Pro rejpaly: Naobhajuju ani nehanim rozhodnuti jakehokoli antimonopolniho uradu. Jen poukazuji na problem, ktery MS zavedl "svoji vychovou" BFU (ke vsi skode obcas i zkusenejsich uzivatelu) a jejich pristupu k PC

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 02. 2009 09:40

Jezis to je ale hlaska... kazdej kdo dela s Windows je BFU v lepsim pripade i trosku zkusenejsi uziatel. OK ale to je Vas nazor mate na nej pravo. Myslim si opak, myslim ze i rada odborniku pracuje na Windows. No ale mozna mate pravdu vy a proto kazdy jde na linux, protoze se pak citi jako velky odbornik ale pak zaplavuje diskuse dotazama ktere jsou vsude vypdane 100x a potom ty podrazdene reakce Linuxaku kteri uz proste nemaji silu ani chut odpovidat porad na to same dokola. Ruku na srdce, kdyby se windowsaka neustale nekdo ptal jak koporovat soubor, jak zmenit pozadi na plose, nebo jak umistit start nahoru, asi by to prestalo brzo bavit i jeho.

Nicmene s IE jako dirou do systemu je to nesmysl. Diru do systemu udela pouze nejaka chyba v aplikaci a ta stejne tak muze byt v IE jako v Opere, jako ve Firefoxu nebo kdekoliv jinde. Dalsi veci je ze zrovna IE neni spravnej priklad, protoze na rozdil od rady jinych aplikaci IE pro zavirovani vyzaduje jisou interakci, to znamena treba kliknuti na odkaz, navstiveni zakerne stranky a podobne. MS Blaster krasne ukazal moznost i jine cesty. Nicmene Blaster jako takovy by nebyl kdyby MS nevydal dopredu zaplatu , prtoze Blaster vzniknul az po vydani zaplaty. To je ale celkem jedno, zrovna IE neni nebezpecnej, pokud se navstevuji je proverene nebo duveryhodne weby. Pokud vas nekdo bude chtit napadnout, muze se mu to povest i bez Internet exploreru. IE pouzivaji utocnici co chteji nasbirat nejvice "zombies" kdezto pokud chce nekdo spise proniknout do systemu da si zalezet vice nez jen na utoku pres IE. Mimochodem nikdy vam nepomuze ani sebedokonalejsi system, kdyz uzivatel, jakmile na nej vyskoci hlaska o nutnosti nainstalovat si tento software, proste poslechne a instaluje aniz by se zamyslel nad tim, co vlastne dela. Rada uzivatelu rika, co si kdo na me vezme, ja tu nic ceneho nemam. A mysli si ze tim padem nikdo nema duvod se tam cpat. Takze to neni jen o systemu, kdyz bude za nedobitnym linuxem sedet stejnej idiot, tak bude vysledek uplne stejnej.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 09:33

Přestože instaluji výhradně legální OS a v případě Windows používám automatické aktualizace, nastavuji všude jako výchozí browser Firefox a snažím se všemi možnými prostředky neustále MSIE zablokovat. Přitom to ve Windows ani pořádně nejde a stačí jeden pseudohyperlink někde v systému, který je zadrátovaný na otvírání v IE, a je zle. Proč ho sakra nemůžu úplně odinstalovat?

Když nebude v systému OS, ani žádná jiná aplikace, není problém je distribuovat přes Windows Update, nebo přes konfiguračního průvodce, který se mi spustí při prvním spuštění systému. Chcete instalovat browser - Ano (nabídka z XY browserů) / Ne. Chcete instalovat multimediální přehrávač - Ano (nabídka z XY přehrávačů) / Ne. Seznam aplikací a jejich klíčových vlastností (např. cena) by udržoval Microsoft a svobodně by umožnil každému výrobci svou aplikaci na tento seznam přidat. Jenže to by Microsoft musel chtít takový krok udělat, musel by se chtít otevřít ostatním. A to je přesně to, co Microsoft udělat nechce a nikdy neudělá.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 09:48

Ten to prihlouply argument, ze bez IE by si neslo stahnout firefox dost dobre nachapu. Tak at MS udela zakladni podporu pro http(s) a jejaky ten java skript do pruzkumnika a je to. Chapu, ze nutit nabizet konkurencni produkty vlastnim produktem je uhoznene na hlavu.

Ale stejne to zkonci tak jako s WMP. Proste vyda edici, ktera se nebude prodavat, tim EU zacpe hubu a antimonopolnim zakonum se v ustani zasmeje a nic se vlastne nezmeni, ale vsichni jsou stasny. Je ten bezny uzivatel, ktery bgy z toho mel mit prospech z toho nema nic...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 07:48

řešení jsou dvě: Linux nebo MacOS

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 02. 2009 00:03

To by musel vydat pouze jádro, protože pak by se mohl třeba Ghisler naštvat, že MS průzkumníkem brání konkurenci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 01:34

V podstatě k tomu nemám výhrady, kromě jedné - nechápu, jakou má logiku "zakázat" na Home Premium Centrum mobilních zařízení. To je IMHO celkem "demence", na jednu stranu prodat zákazníkovi PC s W7, vedle toho mobil s W7mobile a pak mu říct, že ty dvě zařízení spolu "neumí" komunikovat. Chápu, že většina home-userů asi nepotřebuje vzdálenou plochu či domény, ale zrovna ty mobilní zařízení jsou podle mě v dnešní době pomalu nutnost, takže když budu chtít zákazníkovi poskytnout vše, co od moderního systému očekává, opět bude jediná možnost Professional, ostatně jako u XP

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 01:41

Hmm, doufám, že jsem vás k téhle špatné interpretaci nenavedl já. To, o čem je řeč, je Mobility Center (http://images.google.com/images... Jenže já nemám česká Windows, abych zkontroloval, jestli se to opravdu jmenuje Centrum mobilních zařízení. To, o čem mluvíte vy, je Windows Mobile Device Center, což je česky snad Centrum zařízení Windows Mobile.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 01:42

Tak odkaz ještě jednou... http://images.google.com/images...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 14:41

No tím hůř, poněvadž takhle to vypadá, že jediné, co bude mít na notebooku smysl provozovat, bude asi Professional, ne? A ten zas bude o něco (respektive o dost, v případě krabice tipuju cca 2000 Kč - tolik je asi tak rozdíl mezi Vistou Home Premium a Business) dražší. Ach jo. Vím, že třeba na tohle existují programy, třeba ASUS dává k notebookům software Power 4Gear, kde se dají nastavit režimy napájení (a funguje i na Vistě Home Basic), jenže mi zase přijde nešikovné startovat při startu Windows zbytečně o aplikaci víc.

Jinak předpokládám, že v edici Professional nebudou šachy a Media Center, ale Media Center mi nevadí vůbec, protože ho ani na Vistě Home Premium nepoužívám a ty šachy přinejhorším taky nějak oželím. Za Ultimate se mi opravdu připlácet nechce, kór ne v krabici.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 19:15

Professional bude vycházet z Home Premium = Media Center mít bude.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 22:46

Tak to je oproti Vistám příjemná změna, tam si člověk (pokud nechtěl utrácet za Ultimate) musel vybrat, jestli chce Media Center nebo doménu

Ale i tak by bylo fajn, kdyby to Centrum nastavení mobilních zařízení bylo už v Home Premium, to by byla ta lepší varianta.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 01:49

Aha, tak to v tom případě pardón, to je omyl. Mě automaticky napadlo právě to centrum zařízení WM, takže tím se to pak vysvětluje

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 01:56

Jinak ten Mobility center je v české lokalizaci Centrum nastavení mobilních zařízení

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 01:06

moznost preinstalovat XP na 7 neni, toto rozhodne nepotesi...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 01:13

Microsoft slibuje, že nástroj pro přenos uživatelských nastavení a souborů bude velmi propracovaný a přechod by tudíž měl být hladký a bezproblémový, i když Windows 7 bude potřeba instalovat na čistý systém.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 01:31

diky, to ste me uklidnil

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 01:00

"Edice Starter si navíc zachovává podporu pouze tří současně spuštěných aplikací."

ze se s tim vubec obtezuji

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 04:03

Docela by me zajimalo, co to znamena. Antivir+Antispyware+Explorer? A kdyz si bude chtit uzivatel pustit skype, tak musi zavrit explorer?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tc
04. 02. 2009 08:28

nejsem si jisty, ale nejspis brano "pustene" app, ty ktere vidite v task manageru v úplozce applications.

kazdopadne je to jak pisete. s tim ze si to nedovedu nejak vysvetlit.

pokud by se to zkutecne odkazovalo na 3app z task manageru, tak by jste mohl otevrit maximalne 3 kna IE bo se kazde vlastne tvari jako zpustena app.

no nechme se prekvapit. MS nekde penize ryzovat musi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 08:29

Když si dáš správce úloh, tak tam máš záložku aplikace. Asi se tím myslí ty aplikace, co jsou tady.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 08:37

Takze resenim je zajistit, aby se tam ty aplikace nezobrazovaly (podivat se bohuzel nemuzu, protoze windows po ruce nemam)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tc
04. 02. 2009 08:49

jen tak ze zvedavosti co mas? bo podle ikonky je to vista

i kdyz ta moje taky ukazuje Vista a mam neco jinyho

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 08:59

Useragenta v diskuzich na Zive mam nastaveneho na Vistu/IE. Setri to nervy a nevyvolava zbytecne flamewary. Kdybych se vysmival tem trem procesum s ikonou tucnaka, tak by se na me urcite hned nekdo oboril. Jinak mam toto:

Linux debian 2.6.26-1-amd64

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 23:15

Nemusi, Windows sami nahodne vyberou jednu z tech tri aplikaci a tu zavrou. ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 00:59

Vista Home Basic existuje, takže Windows 7 Home Basic je to samé:

http://www.microsoft.com/cze/windows/products/wind... ...

Jinak nechápu titulek "nepoučil". I malé dítě se v tom vyzná a funguje to velice dobře. Pro domácnosti je Home Premium, pro firmy Professional, a další edice se běžně neprodávají. To jsou dvě verze, stejně jako v případě XP Home a XP Pro.

Enteprise není vůbec v obchodech (používá se jen firemní multilicence), Ultimate má logicky vše (nejzajímavější oproti Pro verzi je BitLocker), a ty ořezané Basic/Start verze jsou určené de-facto jen ako OEM předinstalované na notebooky, normálně se také nebudou dát koupit.

Windows 7 budou mít tedy 2 hlavní prodávané verze. To je zhruba stejné jako volba KDE či Gnome v desítkách tisíc linuxových distribucí ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 01:12

Není to to samé. Vista Home Basic se prodává po celém světě. Ve skutečnosti je to spíš tak, že Vista Starter předala některé sé vlastnosti do 7 Starter i 7 Home Basic. Po pravdě rozdíl mezi těmi dvěma edicemi mi zatím moc jasný není. Přesněji moc nechápu, co jimi vlasně Microsoft na trhu sleduje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 02:19

Co by mal sledovat ? Ved si vydal licencie ake on chcel, aj do toho mu chce niekto rozpravat ? Podla mna je to fajn.Microsoft spravi krok a uz su z toho vsetci mimo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 07:11

Já články o edicích Windows 7 četl včera na zahraničních webech a ani na jednom nebyla zmíněna verze Home Basic. Bylo jich tam jen pět verzí !!! A těch pět verzích bych celkem chápal. Verze Home Basic je k ničemu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 12:30

Buď zabudli/nerátali Enterprise, ktorá má byť pre veľkých odberateľov. Alebo sa vykašlali na Home Basic určenú pre rozvojové trhy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 08:13

Jak ale sám píšete, 7 home basic je určena jen pro rozvojové trhy. Takže na pultech potkáte jen Home Premium a Professional (Ultimate podle MS jen zřídka při speciálních akcích).

Nevím, mně možnost výběru nepřipadá jako stresujíjící záležitost.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 12:33

Keď sa človek nad tým zamyslí tak je to vlastne pravda.

Starter bude pre netbooky, Home Premium tu neuvidíme, Enterprise je pre podniky a Ultimate by som nekúpil (za veľkú prirážku minimum funkcii navyše) takže nám zostali dve edície ktoré MS bude propagovať.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 01:19

Jen cena se bude trochu lišit, že ano. Kromě toho v těch distribucích nebude nutné vynaložit deset tisíc korun kvůli nějakému ubohému BitLockeru, protože jsou tam nesrovnatelně lepší technologie tohoto typu (samozřejmě) zdarma.

Ty Basic/Start verze mají zcela jasné poslání: zpomalit (neodvratný) comeback skutečných operačních systémů a prodloužit život jejich náhražky zvané Windows.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 10:41

Když Linuxák neví coby, začne s rádobyzasvěcenými kecy o skutečném operačním systému

Linuxu fandím (konkurence je vždy dobrá), jenže se drží pořád kolem 1%, zatímco se na linuxových fórech už asi deset let křičí, že MS brzy skončí - a je mi jasné, že za 5 let budou zase komentáře že MS skončí do 5ti let ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 11:50

mozna vas to prekvapi, ale linuxova fora jsou o linuxu a programech v nem a reseni problemu s tim spojenych. ne o kriceni kdo kdy skonci ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 12:34

Hej. Tí pubertiaci čo si chodia zvyšovať ego (lebo majú Linux) sa objavujú pravidelne na MS fórach a diskusiách a tým ničia meno Linuxu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 12:54

Ukaz nejake take, davno som sa nepobavil

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 16:41

Google

Ale nájdu sa aj tu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 13:01

Naprosto souhlasím, Linuxová fóra byly, jsou a vždy budou jen o řešení problémů. To je poslání Linuxu, řešit pořád problémy. A taky proto už na Linuxových fórech není prostor nad tím uvažovat, kdy přijde konec toho či onoho OS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 20:13

"To je poslání Linuxu, řešit pořád problémy"

jj, prechod na linux mi vyresil mnoho problemu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 21:49

a jeste vic prinesl

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 02. 2009 12:47

i to je mozne, ale nastesti ne me. mozna tem nekolika lamkam, co maji potrebu vymitit linux z desktopu ano, ale to me 2x nezajima

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 11:51

1) V mém případě nejde o rádobyzasvěcené kecy. Kromě toho jsem spíš příznivcem OpenSolarisu než GNU/Linuxu. Tedy označení za linuxáka na mě až tolik nesedí. O distribucích GNU/Linuxu jsem hovořil v reakci na předřečníka, který srovnával nesrovnatelné. Volba mezi verzemi Windows totiž *není* jako KDE versus Gnome. Windows mají citelné nevýhody. Napříkld nelze mít dvě verze na jednom stroji naráz, natož spuštěné pod různými uživateli, kteří mohou (mám-li dvě grafické karty) simultánně pracovat. Windows jsou do značené míry monolitický celek, kde nelze příliš hovořit o možnosti volby...

2) Vůbec není podstatné, kolik % má který systém na jakém fóru. Podstatné je, kolik svým uživatelům vydělá, jak důležitá data spravuje a na kterých kíčových místech je nasazený. UNIX prostě vede. Bez něj bychom například dodnes neměli internetové bankovnictví a těžko říct, jak by se dařilo Googlu, kdyby muse používat něco jako Windows. (Možná by vůbec nevznikl.)

3) Já *netvrdím*, že MS skončí. Nebo snad ano? (Je dobré číst pozorně...) Konec MS by vůbec nebyl žádoucí, protože konkurence (byť i poněkud směšná) je vždy prospěšná. Nicméně mluvím-li o konkurenci, myslím korektní konkurenci. Konkurenci, kde rozhoduje kvalita. Ne podplácení politiků, zmanipulované schvalování ISO standardů, omezování svobody volby software ve školství smlouvami, které hraničí se zákonem, nebo klamavá reklama plná lží, za jaké by jiná firma byla nemilosrdně pokutovaná.

Pokud jde o osud Windows samotných, to už je samozřejmě jiná historie. Windows vznikly v době, kdy počítač schopný provozovat UNIX byl pro jednotlivce naprosto nedostupný. Vznikly jako bídný systém pro bídné stroje, aby na nich aspoň něco běželo. Tento nápad tenkrát pochopitelně uspěl. Najednou existovaly počítače, které byly dostupné běžným lidem a zároveň téměř použitelné. Nicméně dnes je situace jiná. Stroj, na kterém může běžet (a často i běží) UNIX, může mít velikost mobilního telefonu a cenu dostupnou pro každého. Na svých noteboocích mají uživatelé výpočetní kapacitu, která by před dvaceti lety odpovídala sálovému mainframe. Windows už nejsou špatný systém určený pro špatné stroje. Změnily se na béčkový systém určený pro nejvýkonnější (domácí) stroje. Právě tohle je zajímavý paradox: UNIX, který dřív vyžadoval prvotřídní hardware, má dnes menší nároky než Windows. (Možná to není ani tak o nárocích jako spíš o tom, že dovede využívat hardware mnohem efektivněji.)

Žijeme v době, kdy informační technologie udělaly ohromný skok kupředu, zatímco znalosti uživatelů se zlepšují velmi pomalu. Jakmile se zlepší všeobecné povědomí o těchto záležitostech (a schválně neříkám, za jak dlouho doufám, že to bude), bude stále víc uživatelů volit svůj software na základě kvality a ne podle toho, co má Franta odvede a jen proto, že to údajně mají „všichni“. Dnes bohužel spousta lidí vnímá počítač (bez legrace) jako jakousi podivnou televizi, monolitický celek, do kterého nelze nijak zasahovat. To je sice smutné, ale není sporu o tom, že se to časem změní.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 12:44

1) Nieje problém mať na jednom PC dvakrát nainštalovnú Vistu, prípadne XP a Vistu. Nikdy som nepotreboval a nepočul o nikom kto by súčasne pracoval na jednom PC dvaja užívatelia naraz.

3) Windows je podľa mňa dosť kvalitný. Daj link na nejaký článok kde píšu o podplácaní politikov Microsoftom. Som naň zvedavý. Taktiež na tie zmluvy MS so školstvom (dávajú obmedzenie do zmlúv ale tak drastické sa mi nezdá). A na tú klamlivú reklamu plnú lží som tiež zvedavý.

Keď bude mať Linux lepšiu podporu od výrobcov HW a viac userfriendly interface (mne sa Gnome a KDE strašne nepáčia) tak naň znova prejdem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 14:11

Můžete prosím postnout srovnání HW požadavků UNIXu (nikoliv Linuxu) a MS Windows? Buď neumím hledat nebo dnes přítel Google neměl dobrý den.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 15:30

Na to neni potreba posilat nejaky link.

Pokud to nevite, tak napriklad MacOSX 10.5. Leopard je certifikovany UNIX, neni to UNIX like system jak si mnozi mysli, tedy alespon ti, kteri vzdalene tusi neco o vyznamu slova UNIX.

OpenSolaris mam virtualizovany a vzhledem k tomu, ze jej virtualizuji na MacBooku, tak mi soucasne bezi dva UNIX systemy na jednom pocitaci.

Takze takovy jednoduchy priklad toho, ze Phanosh nesiri bludy.

Napriklad, na pocitaci kde bude CPU Intel Core Duo na 2,1 GHz a 1GB RAM vam pojede Vista, pekne s Aerem a vsemi efekty co k ni patri, HDD na 5400 otackach, zadny velky technicky IT zazrak. Jak svizne vam ta Vista pojede kdyz na ni v teto konfiguraci spustite InDesign, Photoshop, Illustrator, mailoveho klienta, browser, Skype?

Rekl bych na tom nepujde pracovat, realne pracovat tak aby se to netrhalo a aby nektery z tech sw nezacal hlasit, ze nema dostatek pameti.

Na uplne stejne konfiguraci, stejne CPU, stejne velka RAM, stejny HDD mi pojede OSX Leopard. Vsechny tyhle SW tam nejenze spustim, ale bude to svizne pracovat.

Pokud zacnu mluvit o serverech, tak tam je ten rozdil v narocich mnohem podstatnejsi a verte mi, ze vim o cem mluvim. mam srovnani naroku serveru od Apple na Leopardovi a napriklad od Dellu na Windows.

Na priblizne stejne konfiguraci ma proste ten Apple server lepsi vykon.

To je priklad toho, ze UNIX ma nizsi naroky na HW

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 15:59

Díky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 08:23

Srovnávat různě osekané verze operačního systému Windows 7 s grafickým prostředím Linuxu je fakt dobrá ptákovina. Že jste ještě nepřidal ke KDE a Gnome nějaké další. Třeba by s Xfce a Fluxboxem rodina linuxových distribucí narostla na desítky milionů a v případě zapnutí různých druhů terminálů rovnou na miliardy. Na konci Vašeho komentáře jste ještě zapomněl poplivat jablečně a google pozitivní uživatele aby jste rovnou dosáhl mentální úrovně svého webu. Blahopřeji

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tc
04. 02. 2009 08:38

Muzu se zeptat, co ma spolecneho 5 ruznych verzich stejneho produktu pouze s vypnutymi feature ktere nejdou zapnout s prostredima KDE a Gnome?

v serverove edici windows se tyto featury vypinaji/zapinaji pomoci server managementu (napr. BitLocker, WMP, Aero.....). v desktopove edici server management neni a jedine v cem se lisi krome ceny desktop edici jsou prave chybejici featury. takze se defakto jedna o osekanou verzi nejakeho produktu a na typu osekani zalezi kolik clovek zaplati.

Naproti tomu KDE a Gnome jsou plnohodnotna graficka prostredi (ve windows je to explorer) ktera nejsou osekana naprosto o nic. Jak tedy muzete srovnavat plnohodnotny produkt (rozhrani KDE, Gnome) s produktem, kde je polovina aplikaci schvalne a navzdy vypnuta nechapu. vysvetlite mi to?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 08:53

Viz prispevek vyse.

Jedna opravdu jen o mentalni uroven. Je potreba aby sve ego vyhonil onanii na windows do nebezkych vysin a naslednym (byt i nesouvisejicim) kopnutim do produktu neMS u sebe nastaruje vybuch blazenosti

PS: Kratsi verze: Je to ubozak hodny litosti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 00:26

Asi jste se trošku upsal ve výpisu edic na druhém řádku asi nemá být "Windows 7 Home Basic (pouze pro rozvojové země, nástupce Vista Starter Edition)". Po opravení tento příspěvek prosím smažte, už nebude relevantní.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 01:10

Neupsal, dál v textu je pak to srovnání vysvětlené.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 00:18

Nepoučitelnost ? Jenom marketing a vysávání peněz. Co jiného čekat od Microsoftu... Nicméně W7 se mi moc líbí a uvažuju nad tím, že pár tisíc za to vyhodím a dokonce i nad Ultimate . Předpokládám, že bude maximálně jeden opravný balíček a pořádný komfort za to co předvedli s Vistou, respektive co nepředvedla Vista. Jinak víc připomínek k tomu nemám.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 09:37

Zase si musím rýpnout... co nepředvedla Vista? :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 10:30

nic zaujimave

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2009 10:51

Neměla být důstojným nástupcem XP ? Teprve po SP1 to vypadá jako obstojný systém, jinak nic moc. Komplikované a předimenzované. Tobě připadá v pořádku a bez větších problémů ? Asi ne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2009 10:59

Mně připadá naprosto v pořádku bez žádných problémů od ledna 2007 :).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor