Microsoft se konečně přiznal. Zatím prodal 200 milionů licencí Windows 8.x

Microsoft ústy viceprezidentky pro marketing Tami Rellerové konečně zveřejnil nová čísla prodejů Windows 8.x. Společnost od října 2012 prodala 200 milionů licencí k novému operačnímu systému, přičemž se jedná pouze o maloobchodní a OEM prodej. Skutečná čísla jsou tedy ještě o něco vyšší.

Windows 8 Windows 8
Windows 8 a jeho dvě tváře, které dodnes budí kontroverze

Windows 8.x se tedy neprodává takovým tempem jako jeho předchůdce Windows 7, který během prvních dvanácti měsíců dosáhl mety 240 milionů prodaných licencí, nicméně na prodeje je třeba pohlížet v kontextu současné situace.

Trh s osobními počítači se už déle než rok propadá, lidé si stále častěji namísto nového PC pořídí raději laciný tablet a zástupy konzervativnějších uživatelů se dodnes nesmířily  s exotickým prostředím Metro. V tomto směru se tedy dvousetmilionová cifra může jevit naopak jako úspěch.

A jaké jsou tržní podíly Osmiček? Podle Rankings.cz na konci ledna používalo Windows 8.x 8,16 % tuzemských surfařů. Podle globálního Netmarketshare.com to bylo v lednu 10,58 % a podle Statcounter.com za první dva únorové týdny 10,71 %.

Diskuze (163) Další článek: Microsoft a Google se spojily. Chtějí nové kmitočty pro Wi-Fi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,