Microsoft se bojí Chromebooků, rýpe do nich v reklamě

Z marketingových aktivit, které Microsoft provozuje v USA, je patrné, že se firma velmi obává konkurenčního Googlu. Docela známá je jeho kampaň nazvaná Scroogled, která je zamířena proti Gmailu, ale i Chromu. Nyní je evidentní, že v Microsoftu sílí obavy z Chromebooků, tedy z levných notebooků s operačním systémem Chrome OS od Googlu. Včera zveřejněný televizní spot je opět přímo namířen proti Chromebookům:

Pokud nerozumíte anglicky, tak vězte, že žena vysvětluje, jak její děti zbožňují ten její notebook. Pořídila ho za 300 dolarů a na rozdíl od Chromebooků v něm má Office a nemusí být stále připojená k internetu…

Dříve zveřejněná propagační videa v rámci kampaně Scroogled zas ukazují, jak na Chromebooky reagují běžní lidé. Třeba první „náhodná“ kolemjdoucí uvádí, že nejčastěji na svém notebooku spouští Photoshop, Ilustrator nebo Word, druhá pak využívá hlavně Excel a Powerpoint, třetí rovnou celý Office… na představený Chromebook pak koukají s opovržením, protože tyto aplikace nenabízí:

Další spot je o dívce, která dostala Chromebook a chce ho v zastavárně prodat, aby si mohla koupit lístek do Hollywoodu. Zastavárník se jí však vysměje, že to co přinesla, není notebook, ale Chromebook. Nástroj Googlu pro snazší sběr osobních informací uživatele, který funkčností odpovídající cihle. Chromebook odmítl vykoupit a dívka je rozčarovaná…

Díky kampani Microsoftu se tak spousta lidí dozvěděla o Chromboocích. Microsoft má zjevně za cíl představit je lidem v negativním světle dřív, než se o nich dozví v pozitivních souvislostech, nicméně tyto snahy se jeví jako docela kontraproduktivní. O to více se mluví o Chromeboocích a i negativně naladění lidé se tak brzy dozví, že Chromebooky toho dost zvládnou i bez internetového připojení a že existuje Google Docs.

Chromebooky mají ještě mnoho nedostatků, ale nejsou tak nepoužitelné, jak tvrdí Microsoft. Jejich prodeje v USA dramaticky rostou a v Microsoftu mají oprávněné obavy, co to může v budoucnu znamenat pro Windows. To ještě uvidíme, vy si můžete udělat obrázek o použitelnosti Chromebooků z následujícího videa – Týdne Živě, ve kterém podrobněji představujeme možnosti Chromebooku Acer C720:

Diskuze (147) Další článek: Internet je pro Česko takhle moc důležitý

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,