Microsoft prý připravuje vlastní tablet. Dávalo by to smysl

Microsoft nemá žádný tablet a všichni mu to neustále patřičně dávají najevo. Pracovat jako nějaký decision maker v Redmondu, asi bych už ze slova tablet dostával pupínky. Softwarový obr dal už dříve jasně najevo, jaká je v této oblasti jeho strategie. Vybuduje obojživelný operační systém (Windows 8), který poběží na více hardwarových platformách a budou ho moci využít libovolní výrobci libovolných zařízení. I tabletů.

Server DigiTimes ale přišel s prozatím nepotvrzenou informací odvolávající se na informované zdroje uvnitř Microsoftu. Zpráva tvrdí, že redmondští ve spolupráci s Texas Instruments a thajwanskými výrobci pracuje na vlastním tabletu, který by se na trh měl dostat do konce roku 2012. Tedy zhruba v té době, kdy se na svět vyklubou také Windows 8.

Strategie Nexusu, forma Applu

Nic z toho nám v současné době zřejmě nikdo oficiálně nepotvrdí, ale bez spekulací by to byla taková nuda. Takže, dává to smysl? Dává, Microsoft totiž potřebuje společně s novými Windows dostat na trh také nějaké akceschopné modely tabletů, které lidem ukážou, že ony Slates mají skutečně životaschopný základ. Microsoft musí ukázat ostatním výrobcům směr, jak tablety dělat, aby se na trhu v první várce neobjevilo především hejno zmetků pochybného původu, jako v případě zástupu asijských tabletů se starou verzí Androidu.

steve-ballmer-hp-slate.jpg
Steve Ballmer s tabletem HP Slate machroval už na CESu před dvěma lety. Nakonec se prodává pouze specifickým firemním zákazníkům a ani ti se o něj nepřetrhnou. Vyjde to příští rok?

Microsoft by tedy zvolil podobnou strategii, jakou zvolil Google s telefonem Nexus. Pánové a dámy z Mountain View tehdy ukázali, jak by měl vypadat dobrý telefon s jejich operačním systémem a nasměroval výrobce a uživatele dobrým směrem. Jenom o dobrém a pěkném přístroji to ale samozřejmě nebude, bude to chtít také funkční ekosystém, hromadu dobrých aplikací a asi také cloudovou synchronizaci minimálně stejně jednoduchou, jako iCloud. To Softies jistě technologicky zvládnou, uvidíse ale, jestli také co do uživatelského požitku.

V Redmondu tedy mají v následujících měsících co dělat. Jisté je, že se Microsoftu v oblasti hardwarových hraček doposud zase tolik nedařilo. Pokud pominu klávesnice, myši a rozjetý Xbox s Kinectem, zůstává tu mrtvý Zune, Kin a zadýchaný Windows Phone 7, který v první várce mnoho platících zákazníků neoslovil.

Tak jo, Steve, ukaž všem, kteří tě chtějí pryč z křesla nejvyššího hlavouna, že ty na to máš. Mimochodem, šéf HP Léo Apotheker tvrdí, že všechny počítače jeho firmy běží na Windows, tedy systému, který do pěti let nebude relevantní. Bůh ví, co tím myslel a do jaké míry se to vyplní, každopádně v HP jsou na to v současné době dost možná připraveni lépe, než v Microsoftu. HP TouchPad by se měl na trh dostat co nevidět.

Diskuze (74) Další článek: Jako kdyby přistálo UFO. Steve Jobs chce budovat nové sídlo Applu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,