Microsoft přišel o svého softwarového architekta

Jedním z pilířů IT společností jako je Microsoft je i pozice Chief Software Architect – v mnoha ohledech vizionář, stratég a vůbec architekt dalšího vývoje. V Microsoftu jim byl dlouho Bill Gates, který svíral otěže firmy nejen po formální stránce (CEO), ale právě i jako její ideolog (architekt). Ostatně pokud si pod pojmem Chief Software Architect představíte vousatého architekta z Matrixu, který zpovzdálí tak trochu tahá za nitky, nebudete zase tak daleko od pravdy.

ray ozzie.pngV létě 2006 se po Billu Gatesovi stal architektem Ray Ozzie. Stalo se tak poměrně brzy, rok před tím totiž Microsoft pohltil jeho firmu, která se podílela na vývoji nástrojů pro firemní server Sharepoint. Jmenování Ozzieho architektem předznamenalo také změnu kapitána na nejvyšším postu o dva roky později.

Pokud byl Bill Gates vizionář, Steve Ballmer je především ředitel – manažer. Pozice architekta tak během posledních dvou let ještě o něco povyrostla a Ozzie skutečně mohl dávat směr vizím celé společnosti. To se však nyní mění, Ray Ozzie totiž oznámil, že po letech strávených nejprve v Lotusu a IBM nakonec opouští i Microsoft.

Bude zajímavé sledovat, co se stane nyní. Vizionářů par excellence jako Bill Gates Microsoft zase tolik nemá, skutečně se tedy může změnit rámcová strategie softwarové divize velikána z amerického Redmondu.

Diskuze (13) Další článek: Webové stránky s doménou .cz zdarma

Témata článku: , , , , , , , , ,