Microsoft | Klávesnice | Microsoft Office

Microsoft přidává na své klávesnice dvě nové klávesy: Office a „smajlíky“

Již od června tohoto roku kolovaly zvěsti, podle kterých Microsoft plánoval přidat na svou klávesnici tlačítko Office. Představené novinky Microsoft Ergonomic Keyboard a Microsoft Bluetooth Keyboard ukazují, že nové klaviatury mají hned dvě nové klávesy – kromě Office ještě jednu – pro práci s emotikonami.

Klávesa Office nahrazuje na pozici pravé tlačítko Windows a jejím úkolem je nejen spouštění aplikací kancelářského balíku (Office+W vyvolá Word, Office+X spustí Excel), ale i vyvolávání souvisejících funkcí – například založení nového dokumentu.

Klávesa pro smajlíky

Poměrně nečekanou novinkou je samostatné tlačítko s obrázkem smajlíka, situované vpravo od klávesy Office. Po jeho stisknutí se na počítačích s operačním systémem Windows 10 aktivuje nabídka emotikon (očekáváme nabídku, kterou vyvolá klávesová zkratka Win+. v nejnovější verzi Windows). 

Dedikovaná klávesa pro zadávání smajlíků působí na nové klávesnici jistě neobvykle, zejména proto, že Microsoft svým hardwarem míří především na firemní zákazníky. Dle jeho tvrzení však i v tomto segmentu míra používání emoji neustále roste.

Zatím jen od Microsoftu

V tuto chvíli není jasné, zda nová tlačítka přidají na své klávesnice i další výrobci periferií. Microsoft s nimi totiž má licenční smlouvu na používání loga, jejímž úkolem je zajistit, aby klávesa Windows vypadala na všech produktech stejně. Licenční program pro nová tlačítka však dosud nebyl zveřejněn.

Prodej nových klávesnic Microsoft byl zahájen v úterý 15. října. Ergonomická varianta Microsoft Ergonomic Keyboard, která se k počítači připojuje kabelem, má doporučenou cenu 59,99 dolarů, což je v přepočtu asi 1 700 Kč s DPH. Bezdrátová kompaktní verze Microsoft Bluetooth Keyboard stojí 49,99 dolarů, tedy asi 1 420 Kč s DPH.

Diskuze (17) Další článek: 5G bude za rok všude. Qualcomm prozradil, že svůj modem dodá více než 30 výrobcům telefonů a počítačů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,