Microsoft představil systém Windows Phone 7

Dlouho očekávaný systém Windows Mobile 7 pro mobilní zařízení byl dnes představen. Sledujte představení na World Mobile Congress v Barceloně. Oživěno - ukázkové video!

Tisková konference Microsoftu s představením Windows Mobile 7 proběhla dnes v 15:00 našeho času. Na Živě.cz jste mohli sledovat textový online přenos, který si můžete pročíst zpětně.

Operační systém pro mobilní telefony a komunikátory Windows Mobile 7 je očekáván již několik let. Microsoft uvedení systému dlouho odkládal. Když už se loni zdálo, že by se mohla odehrát premiéra na podzim, přišel opět jen s evoluční verzí 6.5. Nyní už je představení nového operačního systému Windows Mobile 7 jisté a jisté je také to, že nebude opět jen pouhým vylepšením stávajícího systému. Změní se hodně.

Tip: Více si o novém systému Windows Phone 7 můžete přečíst na MobilManii.

Prohlédněte si Windows Mobile 7 na oficiálním videu:

 

Záznam online přenosu:

 

Tip: Více si o novém systému Windows Phone 7 můžete přečíst na MobilManii.

Windows Mobile 7 – možná bez Flashe a multitaskingu

Minulý týden už unikly nějaké informace o tomto systému, jehož vývoj se Microsoftu překvapivě dobře dařilo utajovat. Pro skalní zastánce platformy Windows Mobile však bylo zveřejnění předběžných neoficiálních informací značně šokující – nové vlastnosti systému by měly nápadně kopírovat iPhone. Původce těchto informací je údajně důvěryhodný zdroj z Microsoftu, samotná firma však nic takového zatím nepotvrdila. Pravda se ukáže dnes při tiskové konferenci.

Jaké vlastnosti by měl mít nový operační systém Windows Mobile 7 podle prozatímních neoficiálních informací:

  • instalovat je možné pouze aplikace z Marketplace, tedy „posvěcené“ Microsoftem
  • chybí multitasking, aplikace se při přepnutí pozastaví a nechá plný výkon nově spuštěné aplikaci
  • absence možnosti běhu aplikace na pozadí bude řešit push notifikace
  • systém nebude podporovat technologii Adobe Flash
  • uživatelské prostředí s kódovým označením Metro je velmi podobné prostředí multimediálního přehrávače Microsoft Zune HD
  • „home screen“ bude mít úplně nový styl
  • nebude možné spouštět nadstavbové uživatelské prostředí, jako HTC TouchFLO nebo Sense
  • k synchronizaci se bude používat software k Zune, Windows Mobile Device Center nebude podporován
  • integrace funkcí xBoxu a Zune
  • integrovaná podpora různých sociálních sítí
  • první zařízení v září 2010

Některé tyto vlastnosti vyděsí, ale možná je to v současnosti jediný možný směr k obchodnímu úspěchu. Malé procento geeků možná ocení editaci registrů, alternativní uživatelské rozhraní, nebo multitasking. Většinovému zákazníkovi však více záleží na spolehlivosti, rychlosti, intuitivnosti a přidaných službách.

Následující graf pak ukazuje, že HTC jakožto většinový producent Windows Mobile zařízení, přišel meziročně o polovinu svého tržního podílu mezi dotykovými smartphony, zatímco ostatní posilují. Zmrtvýchvstání prožívá Nokia, která až minulý rok přinesla na trh telefony s dotykovým Symbianem. Chce-li Microsoft se svým systémem uspět a začít vydělávat na přidaných službách po vzoru Applu, musí přijít s něčím zcela novým. A tím by měl být právě systém Windows Mobile 7.

Smartphony - prodej.png

Diskuze (217) Další článek: Den D: Nákupní portál Pricekiller.cz nabídne nejnižší ceny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,