Microsoft | Nositelnosti | Hodinky

Microsoft představil hodinky s Windows 10, vyvinul je společně s Trekstorem

  • Microsoft a OEM výrobce Trekstor vyvinuli hodinky pro firemní použití
  • Poběží na platformně Windows 10 IoT Core
  • Uplatnění mají najít ve výrobě, zdravotnictví i ve skladech

Microsoft se v oblasti nositelností snažil v předchozích letech zaujmout náramky Band, které se dočkaly dvou generací. Po jejich neúspěchu je ale Microsoft stáhl z nabídky a další verzi pravděpodobně neplánuje. To však neznamená, že na kategorii zanevřel zcela, včera totiž oznámil hodinky, které směřují především do pracovní sféry a poběží na Windows 10 IoT Core.

Zařízení vyrobil Microsoft společně s německou společností Trekstor, která působí především jako OEM výrobce. Hodinky mají displej s úhlopříčkou 1,54 palce a s okolím mohou komunikovat jak prostřednictvím Bluetooth, tak Wi-Fi.

Microsoft už to s hodinkami (náramkem) zkoušel, takto vypadal jeho Band:

Podle Microsoftu se mají nové hodinky uplatnit například ve skladech, zdravotnictví či pro zlepšení efektivity výroby. V pracovních scénářích tak mají nahradit například specializované tablety, které mohou být v mnoha případech zbytečné. Výhodou má být právě operační systém, který umožňuje instalace univerzálních aplikací (UWP). Rovněž zde najdeme podporu hlasu, který může být využit pro základní ovládání či diktování zpráv.

Trekstor ani Microsoft se bohužel nechlubí hardwarovými specifikacemi, a kromě úhlopříčky displeje tak víme pouze to, že bude chráněn sklem Gorilla Glass 3. Podle snímku je patrné, že jde o poměrně rozměrné zařízení odolné konstrukce, které bude spoléhat na kovové šasi.

Z řemínku půjdou hodinky vyjmout tak, aby šel pásek vyměnit nebo je použít samostatně, případně je upevnit do jiného typu držáku. Další informace o hodinkách se dozvíme během několika měsíců a vsadit si můžeme také na to, že Trekstor nebude jedinou společností, která se do výroby podobného zařízení pustila.

Windows 10 se tímto produktem dostává do dalšího segmentu, a kromě počítačů jej tak nyní najdeme v konzolích Xbox, smartphonech, brýlích pro rozšířenou realitu Hololens, zařízeních typu Surface Hub a v podobě Windows 10 IoT Core také třeba na Raspberry Pi.

Microsoft podle několika spekulací měl vyvíjet zařízení Band třetí generace, které by běželo na Windows 10. Vývoj však byl zastaven především kvůli malému zájmu o první dvě generace. Microsoft Band 2 byl představen na začátku října 2015 a z nabídky Microsoftu byl v tichosti stažen o rok později. Microsoft doplatil nejen na proprietární platformu, ale i na nepříliš kvalitní zpracování i horší specifikace. Uživatelům tak praskaly řemínky a velkým problémem byla výdrž na baterii.

Na téma chytrých hodinek jsme se nedávno bavili i v Týdnu Živě:

Diskuze (17) Další článek: Bílý dům žaluje komunikační službu, kterou využívá. Má zásadní chybu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,