Microsoft představí nové tablety Surface, jejich výrobu stále dotuje

Příští úterý, tedy 20. května, sezval Microsoft novináře na tiskovku týkající se tabletů Surface. Ačkoli neprozradil, o co konkrétně půjde, informace unikají jinudy – už je prakticky jisté, že se dočkáme malého levného tabletu Surface Mini, který bude přímo zamířen proti konkurentům od Googlu a Applu, tedy Nexusu 7 a iPadu Mini. K tomu teď Cnet přišel se zprávou, že se dočkáme ještě jednoho nového modelu.

O novém tabletu Surface Mini už se ledacos ví. Například to, že poběží na procesoru typu ARM od Qualcommu. Měl by mít osmipalcový displej a oproti konkurenci má zabodovat přesným dotykovým perem, které by mělo posloužit především pro rychlé zaznamenávání poznámek do přizpůsobené aplikace OneNote. Logickou samozřejmostí je Windows RT a cena do 299 dolarů – právě tolik totiž stojí nejlevnější iPad Mini.

639888716 
Surface Pro 2

Druhá novinka by měla být postavena na nových čipech od Intelu, ale zatím se o ní moc neví. Ve hře je ale i rovnou příchod Surfacu Pro 3, tedy relativně krátce po podzimní uvedení verze Pro 2. Očekává se v podstatě jen změna vnitřností za účelem optimalizace pro vyšší výdrž. V tomto směru má totiž Surface Pro třeba oproti MacBooku Air stále co dohánět.

Na novodobých tabletech Microsoftu je nejzajímavější to, že i když pozvolna roste jejich odbyt, firma musí jejich výrobu dotovat, a čím více jich prodá, tím více tedy tratí. Vyplývá to z posledních finančních výsledků. Přitom Surface není cenově zas až tak lákavý, aby cena zajistila kýžený efekt masové poptávky. Microsoft tak zjevně Surface bere částečně jako marketingový nástroj a oficiální vstupenku do jeho ekosystému, přičemž doufá, že při více prodaných kusech se postupně začne výroba vyplácet i napřímo. K takovému množství a maržím, jako dosahuje Apple se svými iPady a MacBooky, má ale Microsoft ještě hodně dalekou cestu.

Diskuze (51) Další článek: Google údajně připravuje nový Gmail. Vypadá úplně jinak

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,