Windows 10 | Aktualizace | May 2020 Update

Microsoft potvrzuje chybu ve Windows 10, která způsobuje problémy s připojením k internetu

Část uživatelů stále čelí potížím, jež přinesla zatím poslední velká aktualizace Windows 10 May 2020 Update. Jednou z nich je problém s ikonou indikátoru síťového připojení na hlavním panelu, respektive v systémové oblasti. Ta v některých případech ukazuje, že je počítač offline, ačkoli připojení ve skutečnosti funguje. O potížích informují servery TechSpot a Windows Latest.

Nejde přitom jen o to, že uživatelé vidí ikonu se žlutým trojúhelníkem a zprávu „Žádný přístup k internetu“. Chybná indikace (ne)připojení může mást některé aplikace, jež pak mohou vykazovat nejrůznější chyby v domnění, že počítač není připojený k síti.

Připojen, nebo nepřipojen?

Květnová aktualizace je podle statistik nainstalována na zhruba sedmi procentech počítačů. To může po bezmála dvou měsících od vypuštění vypadat jako poměrně malé číslo, stále se však šíří rychleji než předchozí velké aktualizace.

Jak už to u významnějších updatů bývá, i tentokrát se na některých konfiguracích hardwaru a softwaru po instalaci objevily různé chyby a problémy. Microsoft řadu z nich opravil v rámci pravidelných měsíčních (tj. červnových a červencových) záplat, nicméně ikona připojení stále trápí část uživatelů. Nepomáhá přitom restart počítače či síťových prvků, ani přeinstalace ovladače síťové karty.

Zatímco webový prohlížeč i přes chybnou indikaci funguje a bez potíží načítá a zobrazuje webové stránky, některé programy se při připojení k internetu spoléhají na stav deklarovaný operačním systémem. Patří mezi ně například hlasová asistentka Cortana, kancelářský balík Microsoft 365, cloudový disk OneDrive, repozitář Microsoft Store či hudební streamovací služba Spotify. Tyto a další programy kvůli chybné indikaci nemusejí fungovat.

Příčina a možné řešení

Podle dosavadních zjištění by uvedené potíže mohly souviset s používáním VPN připojení nebo proxy serveru. Samotný Microsoft vzal tuto chybu na vědomí s tím, že se objevuje  na zařízeních se systémem Windows 10 2004. Problémem se zabývá, ale zatím se mu ho nepodařilo vyřešit.

Chybu lze údajně opravit následující úpravou registrů:

  1. Stiskněte klávesy Win+R, zadejte regedit a stiskněte Enter.
  2. Povolte aplikaci provádění změn stiskem tlačítka Ano.
  3. Přejděte do sekce HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\NlaSvc\ Parameters\Internet.
  4. Otevřete položku EnableActiveProbing.
  5. Změňte hodnotu z 0 na 1 a potvrďte stiskem OK.
  6. Ukončete Editor registru.
  7. Restartujte počítač.

Závěrem musíme upozornit, že výše uvedený postup nezabírá ve všech případech. V řadě situací však může jít o nejrychlejší cestu do doby, než Microsoft vydá oficiální záplatu. Jistým paradoxem je, že potíže s indikátorem připojení hlásili ještě před vydáním May 2020 Update testeři v rámci programu Windows Insider.

Diskuze (25) Další článek: Velký test kamer do auta: Už za tisícikorunu získáte použitelné řešení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,