Operační systémy | Windows 10 | Aktualizace

Microsoft potvrdil problémy s volitelnou aktualizací a doporučuje její odinstalaci

Volitelná aktualizace KB4535996, kterou Microsoft vydal koncem února, měla řešit a opravovat celou řadu problémů. Záhy po jejím vypuštění však začali někteří uživatelé hlásit potíže, jako je pomalý start, úplné selhání spouštění systému, snížení výkonu či pády aplikace SignTool.exe.

Hned na začátek je nutné zdůraznit, že problémy se zdaleka netýkají všech uživatelů. Například padající aplikace SignTool.exe, sloužící k digitálnímu podepisování a ověřování podpisů souborů, je automaticky instalována se sadou Visual Studio.

Problémy po instalaci záplaty

Podle hlášení uživatelů, publikovaných především na sociálních sítích a diskuzních fórech, způsobuje instalace volitelné záplaty KB4535996 několik kritických problémů. Nejčastěji jsou zmiňovány následující:

  • Pomalé spouštění systému – po stisku tlačítka napájení trvá dlouho, než se zobrazí přihlašovací obrazovka. Prodloužil se také samotný čas přihlášení. Správce úloh ukazuje, že systémové prostředky jsou běžně využívány.
  • Systém zamrzne a havaruje – aplikace, jako je Správce úloh, Průzkumník souborů nebo Plocha bez jakéhokoli varování selhávají.
  • Modrá obrazovka smrti – tradiční chyba BSOD, po které se objeví obrazovka s obecnou chybovou zprávou, jako například „Váš počítač narazil na problém a musí být restartován“.
  • Snížený výkon – někteří uživatelé zaznamenali ve hrách pokles snímkovací frekvence a zasekávání zvuku.
  • Černá obrazovka během přihlášení.

Tato aktualizace také způsobuje selhání služby SignTool.exe, ke kterému jsou poskytovány jen obecné chybové zprávy. Microsoft tento problém potvrdil a slíbil, že oprava bude k dispozici v polovině března.

Microsoft potvrdil potíže

Na stránkách komunitní podpory pro vývojáře, pracující ve Visual Studiu, Microsoft uvedl: „Jsme si vědomi problémů se signtool.exe po instalaci nejnovější volitelné aktualizace pro Windows 10 verze 1903 nebo Windows 10 verze 1909. Pokud narazíte na potíže nebo na chyby související se signtool.exe, můžete odinstalovat volitelnou aktualizaci KB4535996.“

K dalším problémům, jako jsou pomalé starty operačního systému nebo modré obrazovky smrti, se však redmondská softwarová firma zatím nevyjádřila. Každopádně pokud na takové potíže narážíte, můžete v Nastavení-Aktualizace a zabezpečení-Zobrazit historii aktualizací-Odinstalovat aktualizace zkusit odebrat balíček KB4535996.

Diskuze (26) Další článek: Curiosity vyfotilo největší panorama Marsu. 1,8Gpx obrázek má 2,25 GB a můžete si ho stáhnout

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,