Microsoft oznámil výsledky hospodaření. Kvůli Nokii se propadl do ztráty

Microsoft se pochlubil výsledky svého hospodaření v posledních třech měsících a zároveň uzavřel svůj fiskální rok 2015. Že to tentokrát nebude žádná sláva, napovídaly již na počátku měsíce zprávy o další vlně propouštění a odepsání bezmála osmi miliard dolarů z účetnictví Microsoftu za nepovedenou akvizici mobilní divize Nokie.

Společně s náklady na propouštění se tyto výlohy vyšplhaly na 8,4 miliard a zcela smazaly čtvrtletní zisk – Microsoft se tím pádem v Q4 2015 propadl do ztráty (net loss) ve výši 3,2 miliard dolarů. Obrat meziročně poklesl o 5 % na 22,18 miliard.

Meziročně klesly dle očekávání příjmy z prodeje licencí Windows OEM a telefonů. Lumií se sice prodalo 8,4 milionů kusů oproti 5,4 milionům v loňském čtvrtletí, jednalo se však o levnější modely, příjmy z prodeje tedy přesto klesly. Nepomohl ani prodej „hloupých“ Nokií na rozvojových trzích. Loni to bylo ve stejném období 30,3 milionů kusů, letos 19,4 milionů. Microsoftu se tedy nepodařilo prodat dražší modely s vyšší marží a ani ty nejlevnější.

Naopak se dařilo prodejům Xboxů, službě Xbox Live, tabletům Surface a předplatnému Office 365 pro domácnosti – Microsoft zakončil rok s 15,2 miliony uživatelů, kteří platí pravidelný paušál za domácí Office.

Meziročně klesal i tradiční podnikový segment – servery a Office, přičemž jednou z příčin byl podle Microsoftu nevýhodný kurz. Naopak se už tradičně dařilo cloudovým podnikovým službám a tedy infrastruktuře Azure a podnikovému Office 365. V klasickém produktovém portfoliu to tedy skřípe, ale internetové služby tyto poklesy částečně vyrovnávají.

Příští kvartál již naplno ovlivní příchod Windows 10. Lze očekávat zvýšenou poptávku po nových počítačích a tedy zlepšení výsledků Windows OEM licencí. Zároveň ale platí, že stávající uživatelé PC s Windows 7 a vyššími budou mít upgrade zdarma, Redmond tedy bude muset hledat nové zdroje příjmů. Jedním z takových kanálů by měly být poplatky z prodeje obsahu na Windows Store.  

Diskuze (33) Další článek: Konica Minolta je partnerem akcelerátoru JIC StarCube

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,