Microsoft opět s rekordními zisky

Softwarový král vydělal skoro dvě a půl miliardy za kvartál a je nyní nejziskovější firmou na světě.
Podle předběžných a srovnávacích ukazatelů dalších společností z „Fortune 500“, tedy největších společností působících na amerických burzách, se Microsoft zřejmě stává nejziskovější firmou na světě. Jeho poslední kvartální výsledky ukazují, že firmy měla čistý zisk ve výši 2,44 miliardy dolarů za čtvrtletí (loni 1,98 miliardy), a pokud by tyto výsledky s očekávaným, byť i mírným vzestupem trvaly po další čtvrtletí, bude firma s čistým ziskem přes deset miliard dolarů (!!) za rok celkem suverénně nejziskovější společností na světě.

Představitelé Microsoftu na ohlášení výsledků auditorium nepřekvapili, když opakovaně hovořili o tom, že současné výsledky jsou sice výborné, ale další výsledky mohou být horší. Toto je totiž „obehraná písnička“, kterou finanční šéfové firmy zpívají už mnoho kvartálů (vždy se pak ukáže, že další výsledky byly opět lepší, než tvrdili, a i než očekávali nezávislí analytici). Vede k umělému zpomalování růstu akcií Microsoftu, tedy přesně opačnému postupu, než jakým jdou všechny ostatní firmy na světě. Microsoft ale k tomu má důvod: ze všeho nejméně chce, aby jeho akcie díky nějaké příští případné nedobré zprávě spadly dolů, při obrovitosti firmy a její valuace by to mohlo vzít dolů půlku akciového trhu a zapříčinit doslova paniku na burzách (a další kolaps akcií firmy). Tak se raději snaží přidržovat svoje akcie trošku na uzdě.

Finanční výsledky firmy podstatně předčily očekávání, ale tak tomu bude i u více firem v oboru: ukázalo se totiž, že si všichni dělali určité rezervy na problém roku 2000, který nenastal, ba ani nenastalo zpomalení prodejů před koncem roku. Faktem ale je, že obrat Microsoftu nerostl tak rychle jako zisk firmy – o 18 % (z 5,2 miliardy na 6,1 miliardy, dříve firma držela zhruba čtyřicetiprocentní růst).

Přes stále houstnoucí útoky zejména ze strany free software není v dohledné době (2-3 roky) vidět významné ohrožení pro finanční mašinérii Microsoftu. Za pár dní budou na světě Windows 2000, což může docela dobře znamenat pro firmu vůbec historicky největší „vývar“: systém je poměrně drahý a přitom dobrý jak na náročnější desktop, tak i pro server, takže se brzy dá očekávat hromadné upgradování. Zatímco Windows NT (výrazně dražší než Windows 95) ukrojila na desktopu jenom malý kus trhu, je dost pravděpodobné, že Windows 2000 (opět podstatně dražší než Windows 98) budou na desktopu nesrovnatelně úspěšnější, a to zejména u firem, které jsou nejlepšími zákazníky Microsoftu: jednak mají štědřejší rozpočty, jednak mají vyšší požadavky na robustnost a bezpečnost operačního systému, multimediální „výstřelky“ Windows 98 je příliš nezajímají. Windows 2000 ale mohou být stejně tak atraktivnější i pro jakéhokoli domácího uživatele, protože většina her nemá nejmenší problém s chodem pod W2K a je pod nimi stabilnější, systém je skutečně robustnější, nabíhá rychle a i jeho hardwarové požadavky (s výjimkou paměti, ale té si už náročnější uživatel stejně pořizuje „kilo“) jsou s nepříliš stabilními a vydařenými Windows 98 srovnatelné.

Diskuze (1) Další článek: Nečekaně vysoký zisk Yahoo: dobrá zpráva pro portály

Témata článku: , , , , , , , , , ,