Windows | Operační systémy | Windows 10

Microsoft měl potíže s aktivačním serverem, Windows 10 hlásily problém s licencí

Někteří uživatelé Windows 10 mohli včera zaznamenat nepříjemný problém: jejich systém tvrdil, že není aktivován. Na potíže upozornil jako první jeden z uživatelů sociální sítě Reddit.

V tomto konkrétním případě uživatel v minulosti provedl bezplatný upgrade z Windows 8 na Windows 10 Pro. Vše fungovalo několik let zcela bez problémů, až ve čtvrtek se mu objevila chybová hláška, že použitý klíč je určen pro Windows 10 Home, a chce-li systém používat s platnou licencí, musí si nainstalovat tuto verzi.

Použitý klíč je určen pro Windows 10 Home
Použitý klíč je určen pro Windows 10 Home

Systém Windows není aktivovaný

Záhy se přihlásilo několik dalších uživatelů, kterým taktéž operační systém tvrdil, že není aktivovaný, respektive že použitý klíč je platný pouze pro verzi Home. V dalších případech se zobrazovaly chybové hlášky s kódy 0X803F8001 a 0xC004C003. Postiženým uživatelům se kromě toho ve spodním rohu obrazovky permanentně zobrazoval malý vodoznak, který nabádal k aktivaci.

Velice záhy se nepříjemnost začala řešit i v diskuzi na Microsoft Community. Microsoft zareagoval poměrně rychle, potvrdil, že o problému ví s tím, že se týká edic Professional a Enterprise. Nejčastěji ho hlásili uživatelé z Japonska, Koreje, USA, ale i mnoha dalších zemí. Společným jmenovatelem většiny případů byl dřívější upgrade z Windows 7 Ultimate či 8 Pro.

Na chybové hlášky o neprovedených aktivacích však narazilo i několik uživatelů Windows Server 2016. Další zákazníci pro změnu uvedli, že jim Windows Store z důvodu chyby neumožnil koupit upgrade z Windows 10 Home na Windows 10 Pro.

Rychlé řešení

Jako příčina potíží byly označeny blíže nespecifikované problémy s aktivačním serverem. Právě kvůli tomu se některým zákazníkům systém Windows choval, jako by nebyl aktivovaný. Microsoft začal bezprostředně pracovat na vyřešení nepříjemné situace a původně sliboval, že oprava by měla být hotová do jednoho až dvou pracovních dnů.

Vyřešení však přišlo poměrně brzy a následně redmondský gigant doporučil dotčeným uživatelům, aby spustili nástroj pro odstraňování problémů při aktivaci a vyzkoušeli, zda se vše vrátí do původního stavu.

K nástroji se dostanete přes Start-Nastavení-Aktualizace a zabezpečení-Aktivace, pak vyberete Poradce při potížích. Abyste tuto možnost mohli použít, musíte být správcem.

Co udělat s novým počítačem s Windows, než ho začnete používat

Diskuze (31) Další článek: Procesory Whiskey Lake a tenoučké rámečky: Asus představil nové ZenBooky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,