Microsoft | Microsoft Teams | SharePoint

Microsoft má problém: záhadná chyba mazala uživatelům soubory ze SharePointu a Teams

Někteří uživatelé služeb Microsoft SharePoint a Microsoft Teams hlásí nepříjemný problém: po pondělním výpadku služby Azure Active Directory jim chybí některé soubory. O trochu lépe je na tom další skupina, která našla pohřešovaná data v koši.

Masivní výpadek postihl počátkem týdne téměř všechny cloudové služby Microsoftu, včetně Microsoft 365, Microsoft Teams, Xbox Live, Exchange Online, Outlook.com a SharePoint. Firma později potvrdila, že potíže byly způsobeny problémem s konfigurací v její službě Azure Active Directory.

Soubory smazané nebo v koši

Tím ale celá nepříjemnost očividně neskončila – na web Bleeping Computer se v uplynulých dnech obrátilo několik administrátorů, které jejich klienti doslova bombardovali telefonáty s tím, že jim zmizely soubory uložené na SharePointu. Následné mapování situace ukázalo, že struktura složek je v pořádku, avšak všechny v ní uložené soubory chybí. Nakonec zjistili, že soubory byly odstraněny a nacházejí se v cloudovém či lokálním koši.

Všechny soubory ukazovaly stejný čas odstranění, ač byly původně uložené v různých složkách SharePointu. Struktura složek zůstala zcela nedotčená. Na základě těchto informací lze vyloučit verzi, že by soubory omylem smazali samotní uživatelé.

Soubory skončily v koši
Soubory skončily v koši

Poměrně záhy se začali na komunitních fórech Microsoftu, Redditu a podobných webech objevovat další uživatelé s podobnými problémy. Kromě SharePointu měly některým zmizet soubory z cloudového disku OneDrive. „Dnes jsme zjistili, že nám chybí stovky souborů. Zvláštní bylo, že nám chyběly pouze soubory ... složky zůstaly.“ hlásil jeden z postižených.

Ačkoli oficiální zdroje uvádějí, že výpadek mohl způsobit nedostupnost místních dat, nijak nevysvětlují, proč došlo k mazání souborů z cloudových složek SharePointu, ani proč se uživatelům tento problém projevuje i po vyřešení výpadku.

Problémy mají i uživatelé MS Teams

Aby toho nebylo málo, začali podobný problém hlásit i uživatelé Microsoft Teams. Soubory sdílené v jejich kanálech nejsou přístupné v počítači, ani ve webovém klientovi. „Všichni naši uživatelé ztratili soubory, které mezi sebou sdílejí v rámci kanálu,“ hlásí jeden z příspěvků v rámci Microsoft Tech Community.

Chybová hláška v MS Teams

Při pokusu o přístup k souborům se uživatelům zobrazují nejrůznější chybové hlášky. Z nich se dozvídají například to, že soubor mohl být odstraněn nebo že uživatel nemá oprávnění k jeho prohlížení. Microsoft se záhy začal touto záležitostí zabývat.

V pozdějším komentáři, který byl zveřejněn ve čtvrtek, moderátor Sam Cosby uvádí, že vývojáři našli příčinu chybějících souborů a co nejdříve provedou nápravu. Bohužel nesdílel žádné podrobnosti o tom, co zmizení souborů způsobilo.

Diskuze (20) Další článek: TikTok přestane dávat na výběr – uživatelé budou muset akceptovat personalizované reklamy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,