Microsoft | Windows 11 | Multimédia | Střih videa

Microsoft má důstojného nástupce Movie Makeru. Clipchamp je výborná masová střižna pro éru sociálních sítí

  • Clipchamp je střižna videa pro široké publikum
  • Microsoft v bezplatné verzi aktivoval export ve full HD
  • Práce s programem je docela snadná

Video jsme ve Windows v letech 2000­­–2014 stříhali v Movie Makeru, jeho rozvoj následně skončil. V éře Windows 10 se stříhání na velice základní úrovni, zato s pár zajímavými efekty naučily Fotky. Ty sice nikam nezmizely, Microsoft však do Windows 11 přidává specializovaný nástroj určený jen a pouze ke stříhání videí.

Původem není domácí, Microsoft totiž Clipchamp koupil loni v září. Z geografického hlediska australská střižna si zakládá na přívětivém ovládání a díky mnoha šablonám i na snadném vkládání obsahu do obrazu. Důležité je nakonec přímé nahrávání videí na sociální sítě. Snadno přitom vyberete vhodný formát pro konkrétní platformu.

Podobně jako mnohé další funguje služba v základu zdarma. Omezení spočívalo zejména v kvalitě exportovaného videa, a to na dnes téměř neúnosné rozlišení 480p. Jak ale nedávno začala oznamovat e-mailem, nový a movitý majitel povolil okovy. I s bezplatným tarifem už teď vyexportujete video v rozlišení 1080p.

Když nepoužijete prémiové objekty, střižna do videa ani nevloží vodoznak. Tím začíná být Clipchamp zajímavý pro širší masy, které si chtějí nastříhat domácí video nebo občas vytvořit příspěvek na sociální sítě.

Jednoduchá, nikoli banální střižna

Aplikace, kterou Microsoft začal předinstalovávat v testovacích sestaveních Windows 11 (zdá se, že bude součástí verze 22H2, jež vyjde na podzim), je webová. Když Clipchamp spustíte v podporovaném prohlížeči, kterým není Firefox, očekávejte téměř shodný uživatelský zážitek.

Klient pro Jedenáctky se navíc integruje s kontextovou nabídkou. Aspoň zatím tedy nejde o exkluzívní, nýbrž multiplatformní nástroj.

Začít můžete výběrem šablony s objekty a animacemi. Svá videa přesunete na časovou osu, kde je spolu s dalšími objekty přetahování uspořádáte – důležitá je i hierarchie. Dlouhé video rozdělíte, zbývající blok smažete, případně také přesunete jinam. Mezi bloky videa vložíte přechod. Zhruba tak vypadá základní práce.

V podstatě jen přetahujete objekty z postranního panelu na časovou osu, důraz se klade na prefabrikáty. Aby se vám dílčí pasáže při práci nerozsypaly, objekty seskupíte. Clipchamp vás nevyhnutelně brzy může začít omezovat, protože jakmile se naučíte základy, mohou vám chybět pokročilejší možnosti.

Placené tarify

Vlastní loga, barevné palety a typy písem do Clipchampu přidáte až v placených tarifech. Jeden stojí devatenáct, druhý 39 dolarů měsíčně. Při roční platbě zaplatíte o 30 % méně. Ani placené tarify neumožňují export ve 4K, získáte s nimi přístup do knihovny multimédií a neomezené cloudové úložiště. Nejlevnější tarif za 9 dolarů na měsíc vám nabídne knihovnu a úložiště, nikoli prostředky pro vlastní značku.

Grafické prefabrikáty

Když třeba do obrazu vkládáte text, určíte typ písma a zarovnání. Chybí běžné možnosti formátování, pomocí nichž byste text zvýraznili tučně, podtrhnuli jej atd. Prvky v obraze snadno rozmístíte, použít můžete i režim obraz v obraze. Škoda jen, že nelze nastavovat určité parametry pro více vybraných objektů naráz.

Zejména při tvorbě videí pro sociální sítě, kde nejspíš budete do obrazu často vkládat kombinace grafických a textových prvků, byste takovou možnost ocenili. Pokud se mají prvky v obraze zviditelnit pozvolna a společně, animaci musíte ošetřit u každého ze skupiny objektů zvlášť. Pro vlastní animace prostor nezbývá.

Limity se ukazují také při exportu. Vybíráte pouze rozlišení, na pokročilejší nastavení parametry výstupu si musíte nechat zajít chuť. Clipchamp cílí na ty, kterým to nevadí, případně takový jednoduchý přístup preferují.

Clipchamp podporuje práci se zeleným pozadím, přímo v něm pořídíte záznam z webkamery, případně i natočíte dění na obrazovce.

Počítačový hlas

Ke hlavním tahákům oproti konkurenci patří generování hlasového projevu z textu. Clipchamp podporuje 70 jazyků. Česky mluví jeden mužský a jeden ženský hlas, přičemž ovlivníte rychlost přednesu. Jakmile ale přepnete na češtinu, počítejte s tím, že výrazy z jiných jazyků nebudou přečteny správně včetně názvu video editoru.

Český hlasový projev je sám o sobě velmi dobrý. Se zvukovými prvky se pracuje podobně jednoduše jako s těmi grafickými. Bloky videa mají kromě obrazové běžně i zvukovou složku. Pokud s nimi potřebujte pracovat odděleně, řešení spočívá v oddělení audio stopy z videa.

Vytvořte si kopii projektu, abyste video upravili pro jinou sociální síť.

Jen v jednom případě jsem narazil na to, že Clipchamp nedokázal stopu od obrazu oddělit správně. Podívejte se na video s vlaky, které jsem v rámci testu vygeneroval. Zvuk přijíždějícího vlaku ve druhé půlce se dokonce přerušil, aniž by se audio pak zase spustilo.

Jindy bylo vše v pořádku. Nedokáži říct, jak běžné jsou takové problémy v širším měřítku. Dokud všechno funguje, funguje to výtečně. Clipchamp exceluje ve stavbě bloků a má ambici stát se dobrým nástupcem Movie Makeru pro éru sociálních sítí. Jestli ho chcete používat, nemusíte ani přecházet na Windows 11.

Zdroje: Clipchamp | Microsoft 365 Blog

Diskuze (13) Další článek: Zkopírujete e-mailovou adresu, Windows 11 vám navrhne otevřít Outlook

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,