Microsoft: IT technici už nebudou potřeba?

Také Microsoft v cloud computingu vidí budoucnost, ne však tak odlišnou od současnosti, jako ostatní. O tom a dalších tématech jsme si povídali se zástupci české divize.

Microsoft má ve vývoji cloud computingu střízlivý a realistický pohled. Alespoň tak to na mne působilo při sezení s Alešem Růžičkou a Jiřím Karpetou z české divize Microsoftu. I když největší softwarová firma světa vidí v cloud computingu jasnou budoucnost, určitě ne v takové zásadní a rychlé míře, jako to předpovídají někteří konkurenti a v nemalé míře také média a různí evangelisté.

Microsoft není tak úplně toho názoru, že se kompletní výpočetní kapacita přesune na stranu serverů a uživatelé budou pouze vstupovat do vzdáleného cloudu. Firma spíše hledá přímý kompromis. Uživatel by stále měl mít rozhraní přístupné na vlastním počítači, díky čemuž získá rychlé odezvy a standardně vysoký standard používání, veškerá data se ale přesunou mimo jeho počítač do oblaků.

Chrome OS nepředstavuje problém

“V budoucnu by každý produkt a služba Microsoftu měly mít vlastní online (cloud) část,” říká Jiří Karpeta. Neznamená to úplně, že se prostě vezme Windows Live Movie Maker a udělá se jeho webová varianta, ale znamená to především to, že desktopová aplikace bude provozována stále lokálně, ale k datům bude k dispozici internetový prostor. Výsledky své práce budete moci přímo publikovat na internet, ukládat či třeba sdílet. Tento trend ostatně můžete vidět třeba u Windows 7, Office 2010 a Windows Live aplikací a jejich napojení na webové prostředí.

Microsoft se tedy (prozatím?) nevydává směrem, jako Google a nechce všechny aplikace přesunout do prostředí webového prohlížeče. “Žádná aplikace v internetovém prohlížeči nikdy nebude tak kvalitní a výkonná, jako desktopová varianta,” řekl mi razantně Karpeta. Naráží tak na nepřipravenost internetových prohlížečů po stránce výkonu (viz například diskuse v posledním dílu Týden Živě), ale také na nižší penetraci opravdu rychlého internetového připojení, které dokáže konkurovat pevnému disku. Nic významného nevidí ani ve streamovaných aplikacích a operačních systémech, jak to například dělá Citrix v rámci XenApp. Podle Karpety tyto služby využívá pouze minimum zákazníků Citrixu.

“Tak to bych snad raději nekomentoval,” odvětil Karpeta, který v Microsoftu vede divizi vývoje, na mojí otázku ohledně Google Chrome OS. V Microsoftu se tedy evidentně nebojí toho, že by se operační systém měl presunout do webového prohlížeče a skutečně ještě nějakou dobu hodlají razit cestu desktopové varianty s výrazným napojením na internet. “Je dost dobře možné, že v dalších Windows naleznete přímé napojení na Live ID, díky čemuž získáte hromadu doprovodných a zajímavých funkcí,” navázal Karpeta. Napojení by samozřejmě mělo být dobrovolné a mohlo by tedy sloužit jako přihlašovací údaj do Windows. Tedy znovu: základní systémová data budete s Microsoftem hledat na disku, uživatelský obsah se pak bude ukládat a stahovat z cloudu.

 

Z technologického hlediska má jistě Microsoft střízlivou vizi a skutečně prozatím není lepší veškerá data plně streamovat z internetu. Jak ale trefně na Twitteru na můj příspěvek reagoval Petr Koubský, v Redmondu mají jistě pravdu co se týče technologického výkonu, ale co na to trh? Co když lidem jednoduše budou stačit webové aplikace Googlu? Internetový obr od komplexnosti není daleko. Nyní například svojí velice jednoduchou střižnou videa v rámci YouTube ukázal, že výpočetní výkon skutečně lze přenést někam jinam. Střih náročného videa obstará hardware serveru ležícího někde v Kalifornii.

I přesto cloud computing změní IT

V Microsoftu si ale svojí teorií jsou skutečně jistí a ve webových aplikací konkurenci nevidí (nebo vidět nechtějí?). Karpeta mi při rozhovoru významně poklepal plastovou lahví na MacBook a pravil: “Kolik v tom vašem Applu používáte webových aplikací?” Když jsem se tak zamyslel, to číslo skutečně nebylo vysoké. Pro běžnou práci mi nevyhovují Google Docs, ale ani nové Office WebApps. Alternativu k desktopu je ale dobré mít, navíc napojenou na webový prostor.

Microsoft si je nicméně vědom toho, že v budoucnu se bude platit spíše za spotřebu, nikoliv za fyzickou kapacitu, což na nedávném setkání NetClub potvrdil Jan Muhlfeit (viz záznam na serveru Lupa.cz). Ukazuje to i nová platforma Windows Azure, se kterou redmondský gigant chce nabídnout firmám prostředí pro běh aplikací v cloud prostoru.

V oblasti serverových služeb si redmondští také velice věří a ostřejší slova padají zejména oproti výraznému konkurentovi VMware. Podle Karpety VMware nenabízí svým klientům žádné cloudové aplikace, ale pouze virtualizuje. “Oni vám sice umožní spustit aplikaci nad virtualizací, ale to je pouze třetina pravdy,” sdělil mi. “Tohle není cloudová aplikace,” pokračuje, “ta musí běžet nezávisle na hardwaru.” V oblasti hypervisoru Microsoft sice trochu zaostává, v cloud vývoji a nasazení má však díky Azure hodně navrh a má jasnou vizi.

mscloud_01.png
BPOS je přímou konkurencí pro Google Apps a nabízí hostovaný Exchange, SharePoint a Communication Server pro jednotlivce i společnosti jakékoliv velikosti. Nízká cena (kolem 2 stovek měsíčně na uživatele) navíc dost možná zničí soukromé poskytovatele hostovaných Exchange služeb. Microsoft se v této oblasti považuje za lídra na trhu.

V největší softwarové firmě světa vidí cloud computing jako něco, co změní současné fungování korporátního IT. Firma nyní začala nabízet služby BPOS, které za měsíční poplatek zahrnují hostovaný Exchange, SharePoint a Communication Server pro jakéhokoliv zájemce (třeba jen pro jednotlivce). Veškeré služby se dají objednat na internetu a během 2 hodin máte připravou infrastrukturu dle zadaného počtu uživatelů, kterou byste na vlastních prostředcích složitě budovali. Neplatíte zde pak za jakoukoliv kapacitu, ale právě za onu spotřebu. Karpeta zde navíc naprosto odmítá srovnání s Google Apps. “Tak pokud chcete srovnávat trabanta s BMW…,” jednoznačně zareagoval na mojí otázku. Trh ale mluví poměrně jasně a ukazuje, že o Google Apps je u firem zájem.

“Ajtík, který měl nyní na starost údržbu Exchange serveru, se nyní bude moci zaměřit na monitoring a hledání dalších způsobů šetření,” sdělil mi Růžička. Osobně mi přijde, že nové formy vedení IT ve firmách dělají z běžných IT techniků nepotřebné zaměstnance, které je buďto možné nasměrovat do určitých IT manažerských sfér (podle Růžičky se jedná “o ty šikovné”), nebo jednoduše nebudou potřeba. Už nebude potřeba spravovat nějaké servery, ale pouze komunikovat s dodavatelem a reportovat o úroveň výše. Cynicky mně okamžitě napadlo, že jsme si vždy mysleli, že stroje dříve nahradí uklízečky a číšníky, nyní to ale vypadá spíše na IT techniky.

Diskuze (72) Další článek: Průměrný plat českého ajťáka je 43 952 Kč měsíčně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,