Microsoft Exchange Server 2010 je hotov, na trh přijde v listopadu

Microsoft dokončil vývoj kódu k Exchange Server 2010 a posílá ho do výroby. RTM balíček světově nejpoužívanějšího groupware serveru byl uzavřen minulý týden a na trh se dostane až v listopadu, konkrétně na konferenci Tech Ed Europe 2009 v Berlíně. Zároveň s tím Microsoft oznámil, že se tentokrát předplatitelé služeb MSDN a Microsoft TechNet nedočkají hotového produktu o několik týdnů dříve, jak tomu bývá zvykem, ale budou si muset rovněž počkat až na první polovinu listopadu.

Exchange Server 2010 už vyjde pouze v 64bitové edici, což posílí zejména jeho výkon. Mezi největší a nejvíce diskutované novinky patří zcela nový Outlook Web Access, tentokrát pod názvem Outlook Web App. Webový groupware klient nyní přenáší, podobně jako se to chystá u Office Web Apps, kompletní vzhled a funkčnost klasického desktopového Outlooku v prostředí internetového prohlížeče. Microsoft přitom nyní neomezuje uživatele pouze na Internet Explorer, jako tomu bylo doposud, ale využít mohou i ostatní známé prohlížeče včetně Firefoxu a Safari.

Nový Exchange vyjde o zhruba půl roku dříve, než kancelářská sada Office 2010. Právě kombinace těchto produktů by měla uživatelům a správcům přinést největší věrtel nových funkcí, třeba sjednocení komunikace ve stromové hierarchii, MailTips a další. Přímo z Outlooku nyní bude možné například telefonovat (VoIP), posílat krátké zprávy atp. Microsoft se podle vlastních slov snaží především sjednotit co nejvíce komunikačních prostředků do jednoho.outlook_live650.jpg

Microsoftu v této oblasti nejvíce konkuruje například IBM s Lotusem či IceWarp s Merak Mail Server. Groupware sjednocuje komunikaci a funkce pro správu času a umožňuje nepřetržitý přístup z mnoha platforem a zařízení. U Exchange Serveru je například hodně ceněný push přístup k e-mailům, kontaktům, kalendáři, úkolům a poznámkám z mobilního telefonu. Veškeré změny, které uživatel vykoná na straně telefonu, se okamžitě promítnou na server a dalších zařízení. Funguje to i opačně.

Aktuálně je možné stahovat volně dostupnou RC verzi vydanou v srpnu tohoto roku.

Diskuze (14) Další článek: Autorun na druhou: Viry přes USB, CD i DVD

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,