Windows 10 | November 2019 Update | May 2019 Update

Microsoft čistí Windows 10. Zabíjí aplikaci Lidé a některé další funkce

Společně s příchodem nové podzimní verze zveřejnil Microsoft i seznam funkcí, u kterých ukončuje vývoj a je tak pravděpodobné, že je z následujících verzí systému odstraní. Jedná se například o celou aplikaci lidé včetně části na hlavní panelu.

Aplikaci Lidé (v angličtině People) Microsoft uvedl v rámci Fall Creators Update. To byla jedna z posledních aktualizací, kdy se v Redmondu snažili přidávat do Windows funkce pro kreativce. Společně totiž přišlo třeba i Malování 3D či celé rozhraní Windows Ink. Od té doby se ale Microsoft soustředí spíše na podnikové funkce a vracení Desítek zpátky k Sedmičkám.

d2ebd02f-1b65-4734-8e64-2f65757bd26b277faf68-3e8a-40c1-a19d-912f1a65fe113bbb7b30-ed75-4e0d-aa5c-fdc42c1bc8a1 
Panel lidé již v základu ani není připnutý na hlavním panelu, stále je ale možné si jej aktivovat.

Zatímco panel pro malování byl ze systému téměř celý odstraněn (zbyly z něj pouze dva odkazy na aplikaci Whiteboard a výstřižek obrazovky, Lidé ještě lze aktivovat v plné podobě. Aplikace jako taková slouží pro sdružování kontaktů z podporovaných služeb, například tedy z e-mailu, Skypu či Telegramu (pokud používáte klienta Unigram).

Nepřežijí i další funkce

Součástí je i možnost připnutí kontaktů na hlavní panel a tím pádem mít jednotlivé konverzace vždy po ruce. Funkci ale zřejmě nikdo příliš nepoužíval a tak například u nových instalací Windows je z hlavního panelu skrytá a ani nezískala světlý režim společně se zbytkem systému v rámci May 2019 Update.

Nyní dostává finální stopku a Microsoft uvádí, že celá aplikace již nadále není vyvíjena a může být z následujících verzí odstraněna. Týká se to ale i dalších. není tomu dávno, kdy firma představila možnost pro komunitu, jak zasahovat do překladů Windows za pomoci záložky Jazyková komunita. Ta je nyní odstraňována a k hlášení bude sloužit pouze klasické Centrum Feedback.

Microsoft ale zabíjel i v předchozích verzích – od května je ukončena například aplikace Tisk 3D a na podzim minulého roku Výstřižky. Ty například v systému stále najdete, jsou ale nahrazovány moderní alternativou Výstřižek a skica.

Kompletní seznam odstraňovaných funkcí naleznete na webu Microsoftu.,

Jak propojit počítač s Windows a telefon? Poradíme:

Zdroj: TechRadar

Diskuze (105) Další článek: Muskova Boring Company začala pracovat na tunelech pod Las Vegas

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,