Microsoft chce do chytrých krabiček. Konec vlády Linuxu?

Popovídali jsme si s expertem Microsoftu na internet věcí. Kam míří edice Windows 10 IoT Core a opravdu jednou najdeme redmondské logo třeba na set-top-boxu?

Když Microsoft loni na podzim poprvé představil Windows 10, dal si smělý cíl a prohlásil, že chce nový systém dostat na miliardu zařízení všeho druhu počínaje klasickými desktopy a notebooky a konče malými tablety a mobilními telefony.

25 miliard připojených krabiček

Jenže pak je tu ještě jedna kategorie počítačů s ohromným potenciálem růstu, o kterou se v příštích letech popere celá plejáda tvůrců od Armu po Google a autory linuxových distribucí. Mám na mysli samozřejmě svět drobné připojené elektroniky IoT – internet věcí. Do této kategorie spadá prakticky vše. V kuchyni to může být chytrá lednička s Wi-Fi, v koupelně zase pračka s dálkovým ovládáním v mobilním telefonu, v obývacím pokoji chytrý multimediální systém v televizoru, herní konzole i síťové prvky jako třeba router a v garáži pak konečně automobil s palubním systémem.

Tento trh s trošku jinými počítači bude v příštích letech protipólem stagnujícího světa PC. Zatímco letos připojíme 4,9 miliard „věcí“, v roce 2020 to podle předpovědi Gartneru bude rovných 25 miliard zařízení.

Microsoft není ve světě IoT žádný nováček

Ohromného potenciálu si jsou vědomi samozřejmě i v Redmondu a nejsou na tomto poli žádnými nováčky. Windows koketuje s IoT posledních bezmála dvacet let (jen se tomu tak tehdy neříkalo) a to skrze edice Embedded a CE,  které už od konce minulého století pronikají do nejrůznějších podnikových řešení a svého času i chytrých automobilů od Fordu.

Microsoft chce ale víc a touží po přímém tržním souboji s unixovými a linuxovými systémy, které se naopak staly symbolem firmwaru ve spotřební dedikované elektronice. Pohání televizory, set-top-boxy, síťové prvky a Microsoft se chce dostat i sem.

Nelze se tedy divit, že internet věcí je dnes v Redmondu velkým tématem a Microsoft vyváží své experty na četné vývojářské konference po celém světě. Před pár týdny se pak pustil do vlastní putovní akce Build Tour, která nedávno zamířila i do Prahy.

716632371
Pražský Build Tour v holešovickém Sasazu

Počátkem června u nás vystoupili mimo jiné Pete Brown a Jeff Burtoft, které jsem mohl krátce vyzpovídat. Pokud vám tato jména nic neříkají, vězte, že Brown má v Microsoftu na starost třeba open-source projekt Gadgeteer, což je odpověď na populární prototypovací platformu Arduino, a Burtoftovu práci zase mohou znát weboví vývojáři, je totiž jedním z autorů stránky html5hacks.com.

Windows 10 IoT Core v set-top-boxu

Chytré připojené krabičky má podle redmondských stratégů propříště ovládat Windows 10 IoT Core, který dnes v testovací verzi podporuje armový Raspberry Pi 2, atomový MinnowBoard Max, minimalistické Galileo, o jehož výkon se stará specializovaný procesor Quark od Intelu, a chystá se i podpora DragonBoardu od Qualcommu. Edice IoT tedy pokrývá prakticky všechny druhy malé elektroniky. DragonBoard je v podstatě holá základní SoC deska mobilního telefonu, MinnowBoard s Atomem představuje tablet a Raspberry Pi 2 je zástupce univerzálního armového cortexového čipsetu.

851982735
Základní sada referenčních počítačů pro Windows 10 IoT Core. Brzy ji doplní prototypovací deska od Qualcommu.

Nabízí se tedy otázka, kam vlastně Windows 10 IoT Core skutečně míří – jak bude vypadat typický hardware, na kterém je najdeme. „Spolupracujeme s hromadou partnerů, kteří vyrábějí třeba satelitní set-top-boxy, takže nejspíše ani nepoznáte, že uvnitř poběží Windows,“ odvětil Brown a dodal, že chce Microsoft pokrýt opravdu i ten nejjednodušší hardware, pro který by byl i Windows příliš silným kalibrem.

270818222Právě na něj míří platforma .NET Micro Framework, která nabízí vývoj pro nejjednodušší hardware v C# s pomocí sady knihoven, které umožní třeba komunikaci v síti, aniž by autor musel aplikace psát v nízkoúrovňovém jazyku typu C. „.NET Micro Framework si poradí i s jednoduchými a účelovými procesory jako třeba ARM Cortex M0 a chceme docílit toho, aby i tato platforma měla co nejpodobnější API s vývojem na Windows,“ doplnil Brown.

V ideálním případě by tedy mohl vývojář vytvořit jeden kód a ten s minimálními úpravami použít podle potřeby jak na klasickém počítači, tak na mobilu ale i drobné krabičce, která spotřebovává pár miliwattů a měří třeba počasí.

Když jsem se Browna zeptal, jak chce Microsoft soupeřit s tvárným Linuxem, který tento svět zatím nerušené ovládá, odpověděl mi, že hlavním lákadlem bude škálovatelnost a jednota kódu a rozpovídal se o jisté naftařské společnosti, která hledala měřící systém pro své těžební stanice. Zatímco osamocené pumpy kdesi v Texasu může plně automaticky měřit drobná jednotka s výkonem Raspberry Pi, stanice s desítkou vrtů potřebuje výkonný server. „V obou případech ale na počítačích poběží jeden operační systém a jedna měřící aplikace,“ přesvědčoval mě Brown.

Samozřejmě můžete namítnout, že to samé přeci může nabídnout i Linux, ale Microsoft má na své straně silnou zbraň – je tradičním dodavatelem podnikových systémů, a s podniky tak má dodnes velmi silnou vazbu. Mohlo by se mu tedy podařit přesvědčit leckterého výrobce elektroniky, ať používá jednu jedinou unifikovanou technologii.

AllJoyn, aneb když žárovka komunikuje s Windows

Vraťme se ale ještě zpět do chytré domácnosti, kterou jednou budou pohánět automatizované připojené krabičky všeho druhu. Aby to bylo vše opravdu funkční, budou spolu muset komunikovat nějakým standardizovaným způsobem. Řeč tedy musela zákonitě padnout i na nedávno představený Project Brillo a protokol Weave od Googlu, který by se přesně o tuto komunikaci měl starat.

Microsoft zatím vyčkává a pozoruje dění v komunitě. Sám s vlastním řešením přicházet nechce a spíše sleduje, která z těchto technologií se nakonec prosadí. Windows 10 ale přeci jen jeden takový komunikační protokol pro IoT podporuje. Jedná se o open-source technologii AllJoyn od Qualcommu, za kterou stojí aliance AllSeen podporovaná desítkami výrobců (chybí ale Samsung i Google) a spolupracující s Linux Foundation.

443489097
Protokol AllJoyn umožňuje vzájemnou komunikaci jednotlivých prvků IoT – třeba chytré domácnosti. Informace z chytré lednice se tedy může zobrazit na chytrém televizoru aj.

Zařízení s podporou protokolu AllJoyn podobně jako UPnP/DLNA rozhlásí do domácí sítě, jaké technologie ovládá, a ostatní je budou moci použít. Pokud si tedy koupíte chtré stropní světlo s reproduktorem, počítač s Windows by jej měl jednou automaticky identifikovat a nabídnout jako další zařízení k přehrávání zvuku.

Přestože se zatím AllJoyn jeví docela slibně, Microsoft podle Browna zůstává otevřený i alternativám. „Nechceme být závislí na jedné technologii, takže budeme sledovat trh, a pokud se prosadí něco jiného (třeba právě Weave), budeme to podporovat,“ doplnil.

Microsoft má plán

Takže si to shrňme. Windows 10 poběží na desktopech, kapesních počítačích a Windows 10 IoT Core na libovolné spotřební a specializované elektronice. Pak tu budeme mít ještě Windows 10 Enterprise a Windows 10 Mobile Enterprise a jejich nasazení v průmyslu a robotice. To vše nakonec zastřeší cloudová infrastruktura Azure.

Zdá se tedy, že alespoň po teoretické stránce jsou v Redmondu na nástup IoT a post-PC éry připraveni. Teprve čas ale ukáže, jestli se teorie skutečně promění v praxi a svět dedikované elektroniky, kterému dnes dominují linuxové a unixové systémy, obarví větší měrou i logo Microsoftu.

Diskuze (150) Další článek: Týden Živě: Project CARS v rukou závodníka

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,