Microsoft Bing: O Čechy asi stále nemá zájem

Vyhledávač Bing letos oslaví třetí výročí. V zámoří se dočkal určitého růstu a společně s Yahoo má nejméně pětinu trhu, v Česku je to ale těžká exotika. Bing nás stále ignoruje.

Letos to budou tři roky, co se vyhledávač Live Search od Microsoftu přejmenoval na Bing a co začal Bing zprostředkovávat vyhledávání na webech Yahoo. Budou to také tři roky od chvíle, kdy mi lidé z Microsoftu potvrdili, že Bing do Česka jednou skutečně zamíří, jen musíme trpělivě čekat, protože jsme až ve třetí vlně. Když se technologie Microsoftu osvědčí v první, zamíří do druhé a podle stejného schématu nakonec i do třetí. Otázkou ovšem zůstává, jestli pak u nás o Bing ještě někdo vůbec projeví zájem.

Co se za tu dobu stalo? V Americe Bing směle ubral pár procent Googlu a společně s Yahoo se v únoru letošního roku podle statistik ComScore přiblížil hranici 30 %. Hitslink duu v Americe přidělil okolo 21 % a nejpřísnější byl StatCounter, podle něhož v USA služeb vyhledávání na Yahoo a Bingu využívá „pouze“ okolo 19 % surfařů.

Bing skutečně roste, to už se ale nedá s takovou jistotou říci o Yahoo. Jsou to očividně spojené nádoby, a když poskočí Bing, ubude pár desetin procenta Yahoo. V každém případě se ale microsoftí vyhledávač za oceánem osvědčil a firma se jej snaží tlačit i skrze svou mobilní platformu. Malý český člověk kdesi v srdci Evropy se tedy logicky ptá, kdy zamíří skutečný a plnohodnotný Bing i k nám.

Záplata pro Windows Phone? Český Seznam

Když se u nás začaly prodávat telefony s počeštěným Windows Phone, říkal jsem si, že integrovaný vyhledávač přeci musí rozumět češtině, v opačném případě bych se totiž jako zákazník cítil poněkud podvedený. Vyhledávání na WP přece není jen nějaká doplňková činnost a telefon má pro tento případ i hardwarové tlačítko. O to tristnější pak bylo oznámení, že se u nás budou vybrané telefony s WP prodávat s přednastaveným Seznamem.

Ne že bych měl něco proti Seznamu, ale je to docela jasný signál, že jde o jakousi záplatu něčeho, co chybí a očividně to tak i nadále zůstane. Kdyby byl český Bing za dveřmi, jistě by nebylo třeba provádět natolik specifickou proměnu systému v jedné konkrétní zemi.

Bing „v češtině“

Abych ale Bingu jen nekřivdil, výrazně se za ty roky proměnil i z pohledu tuzemského surfaře. Ono je vlastně na první pohled docela ošemetné tvrdit, že neumí česky. Bing s vámi umí česky komunikovat a dokonce mu můžete vnutit i vyhledávání v českém indexu. Je to ale zbytečné nastavování a zdaleka to nefunguje ideálně.

bing.png
Na první pohled to vypadá, že Bing rozumí česky, přeložený je ale pouze web

Bing nabízí celkem čtyřicet kompletních jazykových mutací, mezi kterými se můžete přepínat. Češi mají ovšem smůlu a musí nadále používat mezinárodní obecný index, který z obrazných 99,999 % vrací mezinárodní – tedy anglické výsledky. Když se přitom podíváte na seznam podporovaných zemí, nechybí zde Rakousko, Norsko, Finsko, dokonce ani bilingvální Belgie, Švédsko, Portugalsko… To jsou všechno země s podobnou internetovou populací jako má Česká republika.

bing lokalizace.png
Čtyřicet kompletních lokalizací Bingu, čeština ale chybí

Jak přinutit hledat Bing skutečně česky

Paradoxní je přitom to, že Bing samozřejmě indexuje i český web a to poměrně často – články publikované na Živě.cz se v jeho databázi objeví skutečně rychle, ale k českým výsledkům se jen tak nedostanete.

Abyste mohli vyhledávat v českém indexu, musíte buď zadat přímo českou frázi, nebo použít jeden z těchto operátorů (ideálně oba naráz):

  • loc:CZ
  • language:cs

Takže pokud do vyhledávacího pole napíšete brno loc:CZ language:cs, zobrazí se pouze české výsledky. Relevance jejich řazení je sice docela pochybná, ale funguje to.

Další možností je trvale nastavit vyhledávání v češtině v předvolbách. Jenže pak zase přijdete o výsledky v ostatních jazycích (angličtina, slovenština aj.). Samozřejmě můžete preferovat více jazyků naráz, pak ale budou výsledky zase zbytečně promíchané bez prioritizace češtiny.

Takže Bing na češtinu sice nastavit lze, ale chybí opravdová optimalizace se vším všudy – kompletní jazyková mutace.

Vyhledávač obrázků a agregátor zpravodajství

Nabízí se otázka, co je s polovičatou podporou češtiny ještě použitelné. Bude to nejspíše vyhledávání obrázků, které se Microsoftu povedlo už při první větší proměně Live Search ještě před příchodem Bingu. Tehdy bylo rozhraní vyhledávače od Googlu skutečně velmi jednoduché a indexy byly podobné. Jenže i to je dnes minulost, oba systémy mají díky ajaxu nekonečné stránkování, nejrůznější filtry a Google ke všemu nabízí i vyhledávání podobných fotografií.

bing vyhledavac obrazku.png  bing vyhledavac obrazku.png
Vyhledávání obrázků na Bingu

České rozhraní nabízí ještě vyhledávání videí ve formě portálu s rubrikami a četbu zpráv. To je vlastně jednoduchá konkurence pro obdobný zpravodajský agregátor od Googlu, nicméně díky absenci obsahové lokalizace si počtete maximálně v amerických plátcích.

Bing Maps jsou technologicky povedené, ale...

Další služby se prozatím nedočkaly ani popisné lokalizace (české popisky, tlačítka aj.) a týká se to i mapového portálu Bing Maps, který je přitom také součástí telefonů s Windows Phone, které se na českém trhu prodávají už déle než rok. Nokie ale naštěstí mají vlastní mapy a k dispozici je i oficiální aplikace Mapy.cz.

Mapy od Microsoftu nejsou vůbec špatné – přinejmenším z pohledu technologií. Jako první například začaly používat lepší způsob vykreslování než prosté zobrazování mapových dlaždic vedle sebe pomocí HTML a Javascriptu. Přibližování a posouvání je tak tedy mnohem jemnější a spojité. Microsoft pro tyto účely používá svůj vlastní Silverlight, zatímco Google začal v tomto směru teprve loni experimentovat s vykreslováním pomocí WebGL. Výsledek je v podstatě identický. Samozřejmě můžete nad Silverlightem ohrnout nos (pokud surfujete na Linuxu), nicméně v tuto chvíli je v prohlížečích dostupnější než WebGL, se kterým si poradí pouze nejnovější verze Chromu a Firefoxu.

Microsoft také jako první z velkých portálů nabídl šikmé snímkování Bird’s eye, které dnes pod jiným názvem najdete také v mapách od Googlu a na Mapy.cz.

... Ale českému surfaři nic nenabízí

Když jsem se před necelými třemi lety ptal evangelisty Microsoftu Chrise Pendletona, kdy dorazí šikmé snímky i k nám, ujišťoval mě o tom, že už brzy, Microsoft nás totiž vnímá jako západní trh. Čekal jsem nicméně marně a i v roce 2012 se u nás Bing Maps nemohou srovnávat s konkurencí.

Mapové podklady od Navtequ jsou sice relativně čerstvé a standardně detailní, kvalitnějšími satelitními snímky se však může pochlubit jen několik měst v čele s Prahou. Zbytek je v podstatě nepoužitelný, satelitní snímky totiž mají velmi malé měřítko. Detailnější snímky nejsou ke všemu často zrovna nejčistější, nad centrem Brna totiž pluje jeden velký bílý mrak. To je kvalita, kterou Google a Seznam překonaly už před mnoha a mnoha lety.

bing maps.png  bing maps.png
Kvalitní satelitní snímky dnes Bing nabízí pouze v Praze a většina republiky se musí spokojit s velmi malým měřítkem – těžko najdete důvod, proč se zatím vracet

Naprosto tristní je i databáze adresních míst, nalezení trasy totiž spolehlivě funguje jen v Praze. U ostatních měst rozezná Bing v lepším případě název ulice, nikoliv však číslo popisné, či informační, a menší obce a drobné vísky pak v databázi vůbec nenajdete.

Bing Maps je výborný mapový systém, když se chcete pomocí Birds’s eye kochat pohledem na dvorky východoamerických pobřežních rezidencí, v Česku má ale obrovský dluh a je na hraně použitelnosti. Což o to, člověk by mohl jen mávnout rukou a naťukat do prohlížeče třeba adresu map od Seznamu, nicméně pokud si pořídíte nový počeštěný telefon se systémem Windows Phone, vestavěná a z velké části nepoužitelná mapová aplikace jistě zamrzí.

Bing na úrovni statistické chyby

Suma sumárum, Bing ani po třech letech neprojevil opravdový zájem o český trh, o který se tak i nadále budou dělit Seznam a Google a výrobci mobilů budou s velkou pompou do telefonů s WP nastavovat český vyhledávač Seznam.

vyhledavace trzni podily.png
Při pohledu na graf je zřejmé, že Bing u nás tržně fakticky neexistuje – podle Toplist.cz generuje společně s Yahoo návštěvnost (referer) jen okolo 0,7 %

Otázkou zůstává, jestli pak už skutečně nebude příliš pozdě a co by vlastně musel český Bing nabídnout, aby uhranul tuzemské masové uživatele, kteří si v mezidobí zvykli na Seznam a Google s jejich vlastními službami. Jedna šance tu přitom ještě stále je – Microsoft má naději nabídnout skutečně lokalizované služby v rámci počeštěného a finálního Windows 8. Uvidíme za pár měsíců.


Myslíte si, že má u nás Bing ještě šanci na úspěch? Bez problémů ho používáte a závěrům v tomto článku se jen hlasitě smějete? Podělte se se svým názorem v diskuzi.

Diskuze (42) Další článek: Quick versus Live Migration

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,