Microsoft a Novell uzavírají přelomovou dohodu

Společnosti Microsoft a Novell dnes uzavřely širokoobjímající smlouvu o vzájemné spolupráci. Ta pokrývá velkou část významných aktivit obou společností. Hlavním cílem je však vytvoření lepšího prostředí pro spolupráci operačních systémů Windows a Novell Linux.

Historicky zapřísáhlí konkurenti podle své nové dohody založí společné výzkumné centrum, které se zaměří především na výzkum technik virtualizace a rovněž na Microsoft Office a OpenOffice.org a jejich spolupráci z hlediska dokumentových formátů.

Cílem spolupráce v oblasti virtualizace je vyvinout takové nástroje, které umožní zcela bezproblémový běh Windows na Linuxu a naopak. Využito bude zřejmě technologie XEN, kterou jak Novell, tak Microsoft ve svých produktech využívají již v současnosti.

Dohoda zahrnuje i ujednání o poskytnutí patentů. Každá firma ujistí zákazníky té druhé, že je v případě zásahu do vlastních patentů nebude nijak postihovat. To zákazníkům zaručí, že jimi nasazené technologie nijak nespadají pod patentové nároky jedné či druhé společnosti. Poskytnuté záruky se budou vztahovat primárně na Suse Linux Enterprise Server a na druhé straně operační systémy Windows. Dohoda o patentové toleranci bude účinná až do roku 2012. Jak však zdůraznil osobně Steve Ballmer, týká se pouze zákazníků Novellu, nikoli Linuxu obecně. Proti ostatním společnostem zneužívajícím patenty Microsoftu tudíž může být zakročeno.

Ohledně patentů se obvykle točí velké peníze. Nejinak je tomu i v tomto případě. Novell se totiž zavázal doplatit Microsoftu poplatky za použité patenty. Zda bude platit i Microsoft Novellu však uvedeno nebylo. Na druhou stranu Ballmer přislíbil, že Microoft nebude pro porušení patentů stíhat žádného individuálního open-source programátora, jakož ani programátory systému openSuse, jejichž kód mohl skončit v komerčních verzích Suse Linuxu.

Největšími perličkami celé domluvy jsou body, které zavazují Microoft doporučovat Novell Suse Linux těm zákazníkům, kteří chtějí nasadit kombinovanou Windows - Linux platformu. Microsoft bude rovněž distribuovat 75 000 kuponů na uživatelskou podporu Suse Linux Enterprise Serveru.

Uzavřenou dohodou se obě společnosti velmi sblížily. Jak řekl Ron Hovsetian, výkonný ředitel Novellu: „Zákazníci se použitým technologiím přizpůsobují až příliš často. Dnes se naše technologie přizpůsobí jim.“ Smlouva však nepokrývá všechny spory, které mezi oběma společnostmi jsou. Stále tak zůstává v platnosti například žaloba Novellu na Microsoft kvůli omezování konkurenčního prostředí na trhu kancelářskými aplikacemi, které mělo konkrétně poškodit Novellem dříve vlastněný WordPerfect.

Diskuze (140) Další článek: Návštěvníci veletrhů Invex / Digitex zvolili nejlepší produkty

Témata článku: , , , , , , , , ,