Microsoft a Nokia se dohodly, Office bude i pro Symbian

Microsoft a Nokia dnes oznámily vzájemnou spolupráci. Softwarový obr dodá pro telefony se Symbianem kancelářskou sadu Office napojenou na SharePoint a System Center. + komentář

Dva světoví lídři ve svých oborech, giganti Microsoft a Nokia dnes oznámili nové partnerství. Největší výrobce softwaru bude dodávat svůj úspěšný kancelářský balík Office i pro mobilní operační systém Symbian integrovaný do telefonů Nokia. Kancelářská sada má být prozatím dostupná pouze pro telefony Nokia E series, tedy chytré telefony určené především do firemní sféry pro práci.

Office pro Symbian však budou moci využívat i jednotlivci, i když cílení na firemní sféru je více než znatelné. Balení samotných kancelářských aplikací bude obsahovat evergreeny v podobě programů Word, Excel, PowerPoint a OneNote, možná však bude i spolupráce s korporátními technologiemi Microsoftu. Konkrétně bude možné přistupovat k datům na SharePointu, k rychlé komunikaci pak poslouží Office Communicator Mobile. Microsoft pro Nokie dodá i mobilní verzi komplexní administrátorské konzole System Center, která v poslední době zažívá nebývalý nárůst prodejů a zisků.

Obě firmy zakládají samostatné týmy, které se budou starat o vývoj a následnou implementaci aplikací do telefonů. Spolupráce se nebude týkat pouze samotného ladění kódu, ale i designu, uživatelského rozhraní a přímého napojení na nativní funkce Symbianu.

Kancelářské aplikace budou umět číst, editovat a vytvářet dokumenty podle standardu Open XML. Plánuje se i vylepšení nativního připojení telefonů na groupware server Microsoft Exchange pomocí technologie ActiveSync.

Office pro Symbian prozatím nebude spolupracovat s chystanými Office Web Apps, tedy webovým Office. Tuto vlasnost si Microsoft šetří pro novou verzi Office Mobile pro vlastní mobilní operační systém Windows Mobile, který by měl vyjít někdy v příštím roce. Počítá se, že softwarový obr uvolní webový Office, balík Office 2010 a nový mobilní Office zároveň.

Další informace a detaily se dozvíte na webu MobilMania.cz.

Živě.cz komentuje

jansedlak_ikona.jpgAni jedna z firem prozatím nekomentovala, za jakých podmínek bude spolupráce probíhat. Není tedy jasné, zda bude Office pro Symbian dostupný zcela zdarma pro všechny uživatele a Nokia tedy bude platit Microsoftu nějaké licenční poplatky, nebo bude vše fungovat na bázi plateb od uživatelů.

Úmysly obou firem jsou jasné. Nokia je firma prodávající největší množství chytrých telefonů na světě (aktuálně je to zhruba 200 milionů prodaných kusů), což Microsoftu umožní rozšířit svoji kancelářskou sadu na další ohromné množství přístrojů. Nokia pak relativně jednoduše získá kvalitní a nejrozšířenější balík kancelářských aplikací, který jí doposud chyběl. Tedy, ne uplně, kvalit Microsoft Office však dosavadní řešení nedosahovala.

Otázkou je, komu to prospěje více. Pomůže tato situace spíše Nokii, protože nabídne uživatelům další významnou funkci? Pomůže Microsoftu vydělat další peníze, usadit se na další platformě a vytvořit tak ještě větší ekosystém, nota bene když Office pro Symbian bude spolupracovat i s jeho serverovými produkty? A nebo tento krok definitivně odsoudí Windows Mobile k záhubě? Vždyť výborná spolupráce této mobilní platformy byla mnohdy jediným pádným faktorem pro firmy, proč tyto přístroje pořizovat.

Možná to bude od každého něco. Office například stále tvoří jeden z nejvíce výdělečných byznysů Microsoftu, stejně tak serverové produkty, na které bude mobilní Symbian verze napojena. Ať už mu bude platit Nokia nebo přímo uživatelé, peníze přitečou. A když klesne prodej Windows Mobile vlivem nástupu Office na Nokie, peníze přitečou jiným kanálem. A možná jich bude ještě více.

Diskuze (19) Další článek: Soud zakázal Microsoftu prodávat Word kvůli sporu o patent na XML

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,