Notebooky | Počítače | SSD

Micron má novou verzi nejlevnějších SSD. Nabídnou až 2 TB

Společnost Micron představila novou generaci SSD řady 1300, která je zacílená na nejnižší segment a tedy nejnižší ceny za jeden gigabajt kapacity.

Micron SSD 1300 jsou postavené na 96vrstvých čipech TLC (tři bity na buňku, 3D NAND), takže se nejedná o aktuální low-end novinku v podobě QLC čipů. SSD budou k dispozici jak v klasickém 2,5palcovém formátu s rozhraním SATA, tak i v M.2 verzi. I v této variantě se ale bude stále používat rozhraní SATA (nikoli NVMe), takže rychlosti jsou kvůli tomu omezené na 530 MB/s při sekvenčním čtení a 520 MB/s při sekvenčním zápisu.

Snímek obrazovky 2019-02-28 v 7.40.09.jpg

Modely budou v prodeji s kapacitou 256 GB, 512 GB, 1 TB a 2 TB, přičemž maximální rychlost náhodného čtení je 90 tisíc IOPS a náhodný zápis zvládne až 87 tisíc IOPS. Micron se chlubí velmi nízkou spotřebou 5mW v úsporném režimu (DEVSLP).

Samozřejmostí je podpora moderních bezpečnostních standardů, ať už z pohledu ztráty dat při výpadku napájení nebo přehřátí, tak i v rámci hardwarového šifrování XTS-AES-256-bit přes interní řadič (TCG Opal 2.0 je za příplatek).

Ceny zatím nebyly oznámené, ale předpokládá se, že budou velmi nízké. Tato řada ovšem cílí především na výrobce (OEM) a je tedy otázkou, jestli se vůbec objeví v klasické prodejní síti. V budoucích nových noteboocích či jiných osobních počítačích však určitě. Mohly by se přitom zasloužit o to, že se výchozí kapacity SSD v nových noteboocích opět o stupeň zvýší.

Diskuze (1) Další článek: Ferrari F8 Tributo: Nové auto snů nebude jen elektricky kvílet, má řvoucí osmiválec

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,