Virtuální realita | Mark Zuckerberg | Meta | Rozšířená realita | Brýle

Meta si myslí, že lidé chtějí VR v autech. Na zvracení chce vyzrát společně s BMW

Z používání virtuální reality se některým lidem dělá nevolno. Často jsou to ti samí lidé, kterým nedělají dobře ani cesty autem. Kombinace obojího by pro ně byla takřka vražedná. Ale přesně s tímto nápadem přišla Meta, která virtuální a rozšířenou realitu pro pohybující se vozidla již testuje ve spolupráci s automobilkou BMW.

„Lidé se mě často ptají, jestli pomohou používat Quest v autě,“ vysvětluje šéf společnosti Mark Zuckberberg ve videu na Twitteru, proč se Meta rozhodla prozkoumat tuto oblast. 

Sám na záběrech demonstruje manipulaci s VR za jízdy a byť to nevypadá vůbec pohodlně, tvrdí, že společnost je na dobré cestě udělat virtuální realitu skutečně použitelnou v běžném životě, respektive v autech budoucích generací, kde vozovce nebude třeba věnovat tolik pozornosti.

Pohyby se nesmí vyrušit, ale sloučit

Hlavním problém je zmíněná nevolnost, kterou se Meta rozhodla řešit společně s BMW. Obě firmy spolupracují již od roku 2021, kdy začaly vytvářet brýle pro rozšířenou realitu, které by řidičům pomáhaly s navigováním při cestách. Aktuální projekt na tomto záměru staví. 

Současné headsety od Mety mají vlastní pohybové senzory, které simulují pohyb po virtuálním světě. Pokud se objeví v prostředí, které se pohybuje doopravdy, tak je to rozhodí. „Tento nesoulad znamená, že VR headsedy, jako je Meta Quest 2, nemůžou v současné době zobrazovat stabilní virtuální obsah při jízdě ve vozidle, které se otáčí a/nebo zrychluje,“ vysvětluje Meta na svém blogu.

Zuckerbergově firmě se ale nyní podařilo v reálném čase sloučit data z inerciálního pohybového senzoru (IMU) z BMW se sledovacím systémem ve výzkumných brýlích Mety, existujících pod názvem Project Aria, takže nesoulad nevznikl. Stejný princip zkusila Meta aplikovat i na Quest Pro v pohybujícím se vozidle a podle svých slov úspěšně. Až se podaří do výpočtů přidat i polohu auta relativní k reálnému světu, systém bude více méně hotový.

V první fázi se nabízí využití spíše pro rozšířenou realitu, kdy by brýle mohly pasažérům během cesty ukazovat například vysvětlivky k monumentům v okolí. Hraní v plnohodnotném VR headsetu by přišlo až později. Meta si jistě představuje i pobyt v metaversu, ale to předbíháme.

Není nicméně první, kdo nad podobným využitím VR přemýšlí. Audi už loni společně s HTC Vive a Holoride přišlo s palubní virtuální realitou. I ta má mít problém s nevolností vyřešený a i v jejím případě se pohybová data z auta synchronizují s pohybem v brýlích. 

Diskuze (11) Další článek: Co uvidíte na Maker Fairu. Powerbanku z cigarety nebo tiskový filament z PET lahví

Témata článku: , , , ,