Meta Pro: brýle pro rozšířenou realitou s novým designem [CES]

Minulý rok jsme v podrobném článku informovali o chytrých brýlí pro rozšířenou realitu – Meta, které byly ještě ve fázi prototypu, čemuž odpovídal design i možnosti. Tvůrci chtěli zaujmout především vývojáře a cena byla relativně přijatelná – 667 dolarů (přibližně 16 000 Kč s DPH).

Na CESu ale byla přestavená už finální verze brýlí s označením Meta Pro, která se začne prodávat v červenci tohoto roku. Brýle mají zcela nový design ve stylu leteckých brýlí ale i pokročilejší technologie.

metapro-render.jpg
Meta Pro ze všeho nejvíce připomínají letecké brýle

Každé oko má k dispozici průhledný displej s rozlišením 1 280 ×720 a zorné pole je 40 stupňů. Brýle mají dvě kamery pro trojrozměrné snímání obrazu před brýlemi, což se používá i pro rozpoznávání rukou a ovládání prostředí třeba jako ve filmu Iron Man. Samozřejmostí je akcelerometr, gyroskop a kompas. Pro přesnou detekci pozice je vše zpracováno v 9směrové jednotce. K dispozici jsou i integrované reproduktory.

Brýle Meta Pro mají WiFi, Bluetooth 4.0 a rozhraní USB 3.0 s celkovou hmotností 180 g. Pro jejich využití je ale potřeba mít v kapse poměrně výkonný počítač s dvoujádrovým procesorem Intel Core i5 na frekvenci 1,5 GHz, 4 GB operační paměti, 128GB SSD a 32Wh baterií.

 2014-01-12 v 12.57.55.png
Pro používání brýlí Meta Pro je nutné mít v kapse výkonný počítač

Meta Pro tak pomocí dvou displejů dokáží v prostoru vykreslovat trojrozměrné rozhraní i objekty a v oficiální obchodu s aplikacemi už vývojáři nabízí přes 500 optimalizovaných aplikací.

Co ale hodně překvapí a lze jistě říci, že bude asi zabijákem úspěchu, je nová cena, která je neuvěřitelných 3 650 dolarů (přibližně 88 000 Kč s DPH). Jak je navíc vidět ve videu s reálným požitím detekci rukou v prostoru a ovládání rozhraní, na kterém se podílí i designéři z filmu Iron Man, není to zatím příliš dobré a ke skutečně použitelnému produktu je potřeba ještě hodně zlepšovat.

 

Diskuze (3) Další článek: Keecker: robotický jezdící projektor vám udělá obraz i zvuk kdekoli [CES]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,