MemSQL je v databázovém testu Oraclu 10× rychlejší a 60× levnější

Oracle se chlubí výkonem výkonného databázového systému In-memory pomocí testu, který prohledá miliardy záznamů z Wikipedie během jediné sekundy. Taková rychlost ale znamená nákup extrémně drahého serveru, který může mít klidně až 32 TB operační paměti a stovky procesorových jader Intel Xeon. Cena nejvýkonnějšího řešení je přibližně tři miliony dolarů.

Tvůrci databáze MemSQL, která je dle tvrzení „nejrychlejší na světě“, zreplikovali stejný test pomocí MemSQL v3 a nákupu clusterů u Amazonu (celkem šest nodů s cenou 5 dolarů za hodinu).

Na konferenci Oracle Open World zveřejnili výsledky ve stejném testu prohledávání v miliardách záznamů Wikipedie a dosáhli desetkrát vyšší rychlosti a šedesátkrát nižší ceny než při použití řešení Oracle In-memory.

Screen-Shot-2014-10-01-at-2.43.33-PM1.png
Výsledný výkon při prohledávání dat Wikipedia pomocí databáze MemSQL v3

Podle vyjádření zástupců MemSQL je to díky podpoře setříděných sloupcovitých tabulek, zatímco řešení od Oraclu žádné setříděné informace u zkomprimovaných sloupcových dat nepoužívá.

Kompresní formát databázové technologie MemSQL umožňuje i operaci se zkomprimovanými daty a díky tomu dokáže velmi rychle třídit uložené informace.

 2014-10-04 v 17.23.23.png

Oracle se zatím k porovnání nevyjádřilo, ale odezva programátorů je, že porazit řešení Oracle In-memory v jednom konkrétním testu není všeříkající a záleží také na tom, jaké optimalizace může Oracle udělat k dosažení vyššího výkonu. Stejně tak je nutné podívat se na porovnání výkonu databází dle použití – různé typy databází budou lepší na různá data a činnosti, zatímco v jiných budou zase výrazně slabší než jiné řešení.

Diskuze (17) Další článek: Toshiba začala vyrábět první vzorky 15nm flash pamětí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,