Memristor: blízké setkání čtvrtého druhu

Diskuze čtenářů k článku

avatar
07. 01. 2012 12:09

Čtu čtu.. narazím na nesmysl, který může napsat jen někdo, kdo neumí základy elektrotechniky a se slovy "to musel napsat Javůrek" roluju myší nahoru... Nespletl jsem se!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 09. 2010 07:58

Moc pěkný článek. Jen by vám ho nevzali ani v ABC, protože je málo odborný. Psát o něčem bez alespoň základních znalostí z elektrotechniky a plést do toho věci, které nemají s tématem nic společného. No nic. Jinak o memristoru jako prvku jsme se učili již v roce 1979 na elektroprůmyslovce v technologii. Od té doby jsem ho ale nesledoval, takže mě překvapilo, že praktického využití doznal až po 30 letech

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
13. 01. 2012 14:55

Jak se píše v článku, memristor byl teoretická prvek. To, že se dočkal neni praktického využití až dnes je důsledkem toho, že dodnes (respektivě do roku 2008) ho nebyl nikdo schopen vyrobit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 06. 2010 22:36

Že by nakonec dnešni posedlost digitalizací nakonec podlehla "analogizaci"?

- Dnes je nám vnucováno digitální = super, analogové = staré a špatné.

- Přece jen ale procesor, který místo 2 stavů, dokáže pracovat s N stavy bude určitě výkonější.

- Navíc to může být předzvěst "kvantizace", která dokáže pracovat s N stavy zároveň.

- Tak mě ještě napadá že by mohla existovat i "kvantová digitalizace" (tedy ve 2 stavech zároveň)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 06. 2010 19:30

Přišlo mi, že autor článku si představuje počítače jako velké kalkulačky...obvody navržené pro jeden účel a programovatelné pole se přece liší v tom, že v poli se obvody sestaví z NAND prvků dle potřeby (zadaných instrukcí) a ne že je tam je jen určitý počet logických obvodů vykonávajících svoji práci (jako v kalkulačce).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
13. 01. 2012 14:59

A neni to snad pravda, že počítač je větší a složitější kalkulačka? Pravda, že bude rozdíl jakou kalkulačku berete v úvahu jestli úplně obyčejnou co umí pouze sčítat, odčítat atd. nebo vědeckou, která je často programovatelná.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 06. 2010 14:15

Já nevím jak vy, ale já se na dobu, kdy budou počítače stejně inteligentní jako lidský mozek fakt neteším.

Představa že bude můj počítač hledat kalkulačku, až se ho zeptám kolik je 300 ÷ 2,4455... jestli víte jak to myslím

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 06. 2010 14:25

No jo mily Radime, musis si ale uvedomit, ze nas mozecek presto ze je to desive paralelni pocitadlo, neni ani zdaleka rychly nebo efektivni. VC nejvetsich obratkach umi kolik 10 mozna 15 Hz, a ta chybovost! Nase pamet neni ani zdaleka tak dobra jak si namlouvame, totalni vetsinu veci zapomeneme a pak nahrazujeme predstavou. A to nemluvim o tom stotisiciletem dedictvi predprogramovanych reakci, emoci a pudu.

Na sbirani bobuli a mlaceni jelena ostrym sutrakem je to idealni nastroj, aritmetika a nerkuli vyssi matematika je dosazitelna jen kruckovanim a udesnym neuspornym modelovanim. Pochopeni fyziky je pro vetsinu lidi mozne jen diky priblizovani znamemu svetu.

Predstav si stejne silny paralelni system s taktem 30 GHz, totalne bezchybny, dokonala skoro neomezena pamet a pristup ke vsem datum na internetu. Prirozena schopnost matematickych a fyzialnich modelu... tomu ja rikam inteligence a at se propadnu, jestli mi muj mozek ma z anecim takovym zaostavat... sem s implantatem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 06. 2010 15:52

Ja si hlavne myslim, ze skutecna inteligence stoji prave na te nepredvidatelnosti a nepresnosti. Dnes tvorime "inteligentni" programy vetsinou od spodu nahoru a mame tedy jasnou predstavu co nam vznikne - algoritmus, jehoz chovani dokazeme predpovedet.V umele inteligenci jde dnes spis o to sestavit nejakou obecnou strukturu z mnoha jednoduchych prvku s tim, ze vysledne chovani nedokazeme predpovedet a v mnoha pripadech se zda byt inteligentni a funguje tak, jak jak jsme nepredvidali(emergentni chovani).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 06. 2010 16:10

Ale prdlajz nepředvídatelné. Chování inteligence je předvídatelné až moc. Jde o maximalizaci užitku který je nosným pro šiření genů. Veškeré jevy jako jazyk abstraktní uvažování kultura atd. jsou jen sekundárním jevem. Ale co to znamená pro umělou inteligenci říct nedokážu, té dávají smysl teprve lidé. A jaký smysl si jednou zvolí sama (až na to bude mít) je už úplně jiná otázka.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 06. 2010 16:38

Maximalizace uzitku je zamer, inteligence je prostredek. My mame nase zamery dane do znacne miry geneticky(prezit, mnozit se, ...), ale s rostouci inteligenci dokazeme tyto prvotni zamery prekonat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 06. 2010 21:23

Maximalizace užitku není zatím podle ničeho záměr, leda že věříte v boha. Je to jen evolucí určený proces který emergoval z fyzikálních zákonů a bude tu vždy, na tomto principu fungují mikroorganismy, rostliny, naše buňky atd. (dokonce se podle toho konstruují stroje, programuje atd.) To zda tohle dokážeme překonat je otázka... ale proč vlastně

Nebo nějak nechápu proč chcete překonat například množení se.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 06. 2010 13:00

Ganz Genau - Tahle rozšířená inteligence se vyvíjí podle modelu lidského myšlení, takže by mu také měla sloužit. Pokud se jí dají jiné nové atributy, tak by se mohla vyvinout nepředvídatelně. Ruku v ruce s tímto vývojem tedy musí jít vývoj interfejsu s obyčejným lidským mozkem. Určité náznaky už se objevují a tak způson se jistě najde. Nebude to připojeno jen na naši řeč, sluch, aktivní myšlenku, ale určitě už na podvědomí - tam kde se myšlenky teprve rodí. Všechny slepé cestičky se už tam přísně zredukují a ty perspektivní se doplní o takové informace, že nám na mysli vytane, tak přesná a konstruktivní, že už by nikdy nikoho nenapadla žádná blbost. Jde o to, co z našich myšlenek by tedy zbylo? Druhá věc je náš přirozený instinkt kořistit, který využíváme když máme šanci (přiznejme si že morální zásady jsou jen nadstavba, která by bez kontroly dané sociálním prostředím nebyly moc efektivní). Jakmile by současné obyčejné individuum mělo nástroj, jak někoho převést, jak něco vyždímat, jak si někde přilepšit - tak by to taky hned udělalo. A s tím souvisí zase jiná věc, že propojením na Centrální Mozek Lidstva, by se naopak naše jednání, záměry a vývoj daly kontrolovat. Ještě mě napadá, že naše stávající úroveň je vlastně daná tréninkem, učením a cvičením, které do nás odmala pumpují - ale co se stane když budeme mít veškeré knowhow naservírované na stříbrném podnose? Naše úroveň se zřejmě těžce propadne. Analogií může být fyzické zdraví moderní populace, která pokud neholduje sportu tak degeneruje. CML však asi nabídne i možnosti jak si protrénovat intelekt, formou fantastických her si rozvinout paměť a inteligenční schopnosti. Vlastně to nakonec může být docela zajímavá jízda, pokud s touto inteligencí udržíme krok a stane se naším sluhou a ne pánem a pokud dokážem udržet také aspoň stávající morální principy a nezapojí se do toho ortodoxní náboženství nebo něco jinak extrémního. Takže fajn, těším se na to a snad se už i naše generace dočká. Rozhodně zvážím, co udělat abych na to připravil už svoje děti

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 06. 2010 14:57

Jo a teď si představte, že takových CML bude několik na komerčním principu. Budete si platit měsíční poplatek, podle kapacity, jakou využijete a bude to MS CML a Google HAL3000 a Apple iBrain a soukromí ignorující volný Big-Brother-Book. Myslíte si, že zdroje a možnosti budou férově dostupné pro všechny a že pro elitářství nebude prostor? Bude Interfejs pro každého, nebo si první účastníci zajistí privilegovanou pozici v souvislosti s nově nabytými možnostmi myšlení? Zaberou si první ty nejlukrativnější domény v zúžených místech zdrojů této rozšířené inteligence?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 06. 2010 13:54

A ja se jen potutelne smeju pod vousy a cekam az skutecnost ze stojime na prahu zatim nejvetsi zmeny v dejinach lidstva docvakne i zbytku populace.

Po precteni clanku v newyork times http://www.nytimes.com/2010/06/13/business/13sin... ... sem podle reakci nabyl dojmu ze vetsina lidi na tuto skutecnost neni pripravena ani nahodou. Vysmech, nenavist, opovrzeni, strach. A hlavne konspiracni teorie vseho druhu.

A ja si rikam, aspon nebudu tak prekvapenej, az na me google promluvi, oslovi me jmenem a nabidne mi presne to co bych chtel vedet a videt a az si skocim na kliniku pro poradny neuro interface, kdo se ma porad s tema prikazama busit do klavesnice...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 06. 2010 15:20

Prozradím ti jedno obrovské tajemství - Jestli bude v roce 2010 AI rovnocenná člověku, automaticky neznamená, že na stejném stupni bude i neurochirurgie. Ty tvoje neurointerfacy můžou nastoupit až padesát let po AI, což už bude poněkud pozdě. Možná aby ses začal taky bát, přípravo...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 06. 2010 15:23

Předběhls mě, to mám z toho že se tu nechávám bavit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 06. 2010 15:37

iIii

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 06. 2010 15:22

Tak zrovna na tu kliniku si ještě pěkně počkáte Dnes je ještě obrovský problém napojit nějaký interface na periferní nervy (ušní implantáty, oční implantáty) natožpak přímo do mozku. Kam by se měl vůbec interface napojený na neuprocesor v mozku zapojit ? Na všechny části mozku ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 06. 2010 13:21

Mně ten článek naopak připadá směšně laický. Třeba ta představa, že je to chybějící prvek k RLC. L a C se hlavně vzájemně doplňují z pohledu fázového posuvu střídavého proudu a tam žádný teoretický prostor pro memristor není.

Kromě toho článek neuvádí odpověď na základní otázku, která napadne každého, co má aspoň pár mozkových buněk: Jak se ta zapamatovaná hodnota odporu měří, když všichni vědí, že se to dělá napětím a proudem, jenže tím by se prvek přenastavil? V jiných odkazech se dozvíte, že se to dělá vysokofrekvenčním proudem, jelikož změna stavu má jistou setrvačnost.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 06. 2010 21:23

Tento problém však lze částečně vyřešit tak, že se k měření použije střídavé napětí, které vygeneruje střídavý proud, který sice bude způsobovat pohyb náboje struktury memristoru, ale střídavě oběma směry, takže z "dlouhodobého pohledu" se střední hodnota odporu memristoru nemění, i když z krátkodobého pohledu odpor střídavě narůstá a klesá ve fázi s proudem a napětím. Amplituda střídavého napětí však nesmí být příliš velká, musí být dokonale symetrická a frekvence naopak co nejvyšší, protože VA charakteristika memristoru není z pohledu velkého signálu lineární, ale nelineární a navíc vykazuje hysterezi, která však na vysokých frekvencích zkolabuje na přímou linku. Pokud aplikované střídavé napětí vykazuje nějaký druh nesymetrie, dosáhne VA charakteristika několikanásobného spojitého stavu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
redaktor Živě.cz | 16. 06. 2010 22:24

Relativní jednoduchost (vycházející ze složitosti) byla účelem. Jinak se totiž snadno stane to, že jedinec "pro stromy nevidí les".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 06. 2010 13:02

Tyhle předpovědi od dneška za deset let - kolik toho už bylo? Dokud to není zítra, za měsíc nebo maximálně za rok, tak je to utopie. Skoro bych dokonce řekl, že předpovědi tohoto typu jsou odsouzeny se nikdy nerealizují. Pokud něco skutečně revolučního přišlo, tak to bylo naprosto nepředvídané.

No schválně, kdo předpovídal nástup PC, vznik internetu nebo masivní rozvoj mobilní telekomunikace? Jednoho dne to prostě spadlo jako hruška z nebe. Na druhou stranu, co se za těch deset let skutečně změnilo? Tráva je pořád zelená, auta mají čtyři kola, lidi chodí do práce osm hodin denně a v Africe si pořád dávaj na hubu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 06. 2010 13:12

Ty věci co zmiňujete fantasti předvídali desetiletí dopředu, sci-fi je toho plná. K aktuálnímu tématu mě napadá sci-fi komix vzpoura mozků http://www.komiks.cz/clanek.php...

http://tracker.cztorrent.net/torrent/komix-mnoho-komix... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 06. 2010 13:35

"No schválně, kdo předpovídal nástup PC, vznik internetu nebo masivní rozvoj mobilní telekomunikace? "

Jáááá

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 06. 2010 12:04

Tak trochu mě z článku polilo mrazivo. Vyvíjíme tedy jako druh novou inteligenci, pro kterou bude mít lidská inteligence význam jen na počátku a co s ní potom tedy udělá dál? I ta největší lidská intelektuální kapacita přestane mít význam, až umělá inteligence dosáhne dostatečné vyspělosti, aby dokázala vyřešit jakýkoliv problém ji napadne. Bude mít "odpověď na jakoukoliv otázku". A jaké problémy zbydou k řešení pro obyčejné lidské mozky? Budem všichni vařit a zahradničit namísto intelektuální práce, kterou za nás udělá umělý výtvor? Před rokem 2000 už to byla otřelá otázka,ale s tímhle získá úplně nový význam. Dokáže si dnes někdo představit veškeré důsledky. Z nástinu informací to ve finále vypadá i jako levná, snadno rozšiřitelná technologie, takže její nástup může být nebezpečně neočekávaný.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 06. 2010 12:10

Není jenom intelektuální práce. Je spousta manuální práce, která vyžaduje inteligenci a kde automatizace dosáhla zatím nulový pokrok. Příkladně protáhnout ucpanou trubku od hov...

S tou umělou inteligencí bych se zatím nebál. Ten pokrok rozhodně není takový, jak bychom si představovali, i když téma je na stole už pár desítek let.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 06. 2010 15:42

A proc myslis, ze ten inteligentni stroj se nedokaze naucit manualne pracovat? Mechanicke stroje s parametry cloveka uz tu jsou a kdyz se do nich zabuduje inteligentni ridici jednotka, tak zvladne to co clovek. Akorat si pak ty stroje mozna reknou, ze nas ani nepotrebuji, nebo nam ponechaji jenom podradne prace. Dalsi moznosti je vymyslet nejaky(pro ne) neprekonatelny kontrolni mechanismus, diky kteremu je budeme moci ovladat, nebo alespon znicit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 06. 2010 16:06

jehoVista, seš ňákej chytrej, jako ostatně vždycky. Mechanické stroje s parametry člověka tady nejsou ani náhodou a pokud se neobjeví nějaký rozumný zdroj energie, tak ani nebudou. Bohužel představa robotického zedníka napojeného prodlužovačkou se zatím taky nerealizuje, protože přenos té energie na pohyb je další problém, pokud ta mašina nemá vážit pár tun a spotřebovávat kilowaty.

Že ty se koukáš na telku, máš doma Tamagočiho, ještě bohužel neznamená realitu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 06. 2010 16:29

Zdroj energie neresim, protoze je to docela irelevantni. Jakmile jsme ale schopni priblizne napodobit mechanickou ruku a hmatove senzory(to jiz existuje), tak neni problem vetsinu manualnich cinnosti zanechat robotum v pripade, ze se dokazou sami ucit. Vzdyt ten robot nekde na vyrobni lince nepotrebuje byt nezavisly a klidne z nej muze vest kabel do zasuvky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 06. 2010 21:15

No jestli nebude problém v tom že roboti jsou tak drazí že je nikoho na manuální práce ani nenapadne použít, použije raději "lopatu" které dá hrst rýže a nemusí se starat o zdroj energie provozní ani pořizovací náklady. Mno možná je na čase zauvažovat zda by zaměstnavatel neměl hradit s platem zaměstnance i náklady na pořízení a vychování pracovníka (matce) a provozní náklady (strava) + údržbu (lékařskou péči). Pak by možná roboti už nebyli tak drazí

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 06. 2010 22:36

V rozvojovych zemich budou dal makat lopaty, ale treba v zapadni evrope to asi takovy problem. I kdyby ten robot stal milion euro, tak se ta investice za par let vrati(ber v uvahu, ze bude pracovat na tri smeny).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 06. 2010 20:46

> Dalsi moznosti je vymyslet nejaky(pro ne) neprekonatelny kontrolni mechanismus, diky kteremu je budeme moci ovladat, nebo alespon znicit.

O trech zakonech robotiky si nekdy slysel? ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 06. 2010 22:34

Jisteze slysel, ale Asimov nijak nerozvedl, jak ty zakony zadratuje do nejake umele inteligence tak, aby se je nepodarilo obejit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 06. 2010 12:14

Od simulace mozku k inteligentní formě "života" je ještě dlouhá cesta, ale sestavit s tímto ve spolupráci s internetem "děda vševěda" asi nebude příliš náročný problém.

Horší bude jak říkáte pokud se podaří postavit a vyrábět nadlidskou inteligenci, to bude asi opravdový konec té lidské. Někdo spoléhá na trashumání éru - že se podaří skloubit elektronickou a biologickou inteligenci do jednoho výkoného celku, ale to si já osobně vůbec nedokážu představit. Jen náklady na jednoho jedince by byly astronomické a to se ještě neví jak to skloubení provést aby byl výsledek funkční a výkonnější (ne jen defektní nebo rovnou mrzák).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 06. 2010 12:46

Děd vševěd. To je přesně ono, co mi chybí. Místo klíčových slov do vyhledávače zadám dotaz na http://www.dady-who-know-all.com... a během okamžiku budu znát přesnou odpověď. A pokud ne, tak otázku doplním. Tomu říkám vyhledávač nové generace .

Už se nemůžu dočkat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 06. 2010 15:45

"že se podaří skloubit elektronickou a biologickou inteligenci do jednoho výkoného celku, ale to si já osobně vůbec nedokážu představit"

Ja si to predstavit dokazu: "We are the Borg. Lower your shields and surrender your ships. We will add your biological and technological distinctiveness to our own. Your culture will adapt to service us. Resistance is futile."

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 06. 2010 15:55

Jo odpor je marný to znám taky ale fantazie a realita jsou dvě různý věci, když budu uvažovat reálně, tj. v intencích toho co už se dokáže udělat a co nejsppíš bude druhým třetím krokem tak integrace nebiologického mozku rozšiřující ten biologický je tak padesátý krok. Tj. zatím čirá utopie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 06. 2010 16:32

Vyvoj se porad zrychluje a jakmile postavime myslici stroj na urovni cloveka, tak jiste nebude problem ho dale rozsirovat. Tento stroj navic bude mit prakticky okamzity pristup ke vsem znalostem lidstva a nebude muset zdlouhave neco cist, nebo chodit na prednasky. Tezko rict, kdy to prijde(podle me tak do 10-20 let), ale pak se svet zcela zmeni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 06. 2010 20:52

Souhlasim, ze to prijde. Ale za prve sem strizlivejsi v odhadech (ja bych rek spis tak 50-100 let) a za druhe se se vzrustajici inteligenci a sobestacnosti stroju bude umerne zvysovat i skupina lidi kteri ji budou odmitat nebo aspon omezovat. Staci se podivat na jakej odpor dnes narazi genetika, coz dosti prubuznej obor...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 06. 2010 12:44

Ještě doplním odkaz pro zájemce.

http://www.transhumanismus.cz/...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
redaktor Živě.cz | 16. 06. 2010 12:58

A to je jen začátek. Bude hůř. Výsledkem toho všeho je nejmrazivější zjištění "lidstva".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 06. 2010 15:34

Nemohl byste to nějak upřesnit?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
redaktor Živě.cz | 16. 06. 2010 22:15

Upřesním, ale nebude se Vám to pravděpodobně líbit. Objasnění je v přípravě, ale zabere velkou spoustu času kvůli nutnosti zkoumání všech oblastí vědy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 06. 2010 19:41

Při čtení článku jsem si vzpomněl na scénu z Matrixu, jak Morpheus říká Neovi o té UI...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 06. 2010 12:02

Aj mne sa clanok pacil, dufam, ze takychto bude este viac

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 06. 2010 11:09

Moc děkuju za zajímavý článek. Tentokrát jsem se opravdu dozvěděl něco nového, navíc byl napsaný takovou formou, že mě to po přečtení prvních pár řádků úplně chytlo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 06. 2010 10:25

Koho by zajímal trochu detajlnější popis funkce memristoru, tak jsem našel poměrně hezkej článek: http://hw.cz/teorieapraxe/dokumentace/... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 06. 2010 10:18

2020 inteligentní jako člověk - hmmm - se nám ten nástup Skynetu pořád nějak protahuje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 06. 2010 10:13

O memristoru taky nějaký čas už vím, hlavně ze stránek Aldebaran na ČVUT FEL.

http://www.aldebaran.cz/bulletin/2009_02_mem.php...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  16. 06. 2010 08:49

Základní tři prvky jsou pořád rezistor, induktor a kapacitor. Memristor je pouze jakási kombinace těchto tří, stejně jako kterýkoli další elektronický prvek (tř. zrovna tranzistor, varistor a další). Čím činí memristor čtvrtým základním prvkem, která nová el. veličina, jak je popsáno v článku?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
redaktor Živě.cz | 16. 06. 2010 09:21

Tvoří spojnici mezi elektrickým nábojem a magnetickým tokem, viz http://upload.wikimedia.org/wikipedia/fa/e/e3/Memrist... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 06. 2010 10:16

Nejde právě o kombinaci, prvek nelze nijak ze stávajících součástek postavit, viz. podrobněji článek na Aldebaranu (níže)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 06. 2010 07:58

Sice první memristor vytvořili v laboratořích už před více jak 2 roky (už nevím přesně), ale jinak povedený článek

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 06. 2010 08:29

kdo si článek přečetl, tak to ví...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
05. 07. 2010 00:17

ja o nem cetla v Chipu uz nekdy v roce 2005..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 06. 2010 01:17

Moc pěkný článek! Díky

jsem docela zvědav, co bude za 10 let

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 06. 2010 07:13

Moc pěkné, konečně článek, který nechavá nVidioty, fanATIky, ovce, linuxáky, jahovisty a další extrémisty v klidu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 06. 2010 00:57

To bude radosti u Dušků doma..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor