MedTime – na léky již nikdy nezapomenete

Jste nemocní? Máte brát pravidelně několikrát denně léky, ale často na ně zapomínáte? Nepamatujete si instrukce, které vám k léku podal lékař? Snadná pomoc – vyzkoušejte aplikaci MedTime a na léky již nikdy nezapomenete.
Znáte to – máte chřipku, bolí vás celé tělo, balení papírových kapesníků máte spotřebováno během půl hodiny. Do toho všeho vás ještě nesnesitelně bolí hlava a jste hrozně unavení. Doktor vám předepsal hromadu léků, každý se má brát několikrát denně, ale přitom v různých časových intervalech. Kdo si má při tom všem trápení ještě pamatovat, kdy si vzít ten či onen lék, a sledovat přitom čas? V podobné situaci vám hravě pomůže aplikace MedTime.

Autorem aplikace MedTime je společnost SandsUSA. Instalace je rychlá, snadná a probíhá standardním způsobem. Vše potřebné naleznete v jednom ZIP archivu (obsahuje samotnou aplikaci a návod v angličtině). Po spuštění aplikace MedTime vás přivítá její hlavní okno, které je zatím zcela prázdné, až na list kategorií v pravém horním rohu a tlačítko "New" ve spodním levém rohu . Chcete-li vytvořit nový záznam, ukažte tužkou na tlačítko "New". Zobrazí se okno pro zadávání informací. Pomocí seznamu kategorií v pravém horním rohu si můžete zvolit již existující kategorii, nebo vytvořit kategorii novou. Přednastavenu máte kategorii "Me" (já), můžete však vytvořit i vlastní kategorie, a rozdělit tak léky do několika skupin (např. léky pro děti, léky proti bolesti, léky pro zvířata atd.). Na řádek "Med" napište název léku. Instrukce pro užívání léku můžete napsat na řádek "Instructions" (instrukce). Na řádek "Days to use" (dny po které budete lék používat) napište počet dní, po který budete váš lék užívat. V souvislosti s touto funkcí bych přivítal, kdyby byl počet dní vypočítán automaticky podle data začátku a data konce užívání léku, které můžete nastavit pomocí tlačítka "Details" (viz dále). Ke každému léku můžete přiřadit až šest upozornění. Upozornění nastavíte, ukážete-li tužkou do políčka Alarm 1 – Alarm 6. Zobrazí se okno, v něm nastavíte čas a potvrdíte jej ukázáním na tlačítko "OK". Pomocí tlačítka "Details" můžete přeřadit záznam do jiné kategorie, nastavit datum začátku a konce užívání léku, označit záznam jako soukromý, nebo jej můžete rovnou také odstranit. Uvítal bych možnost zadat datum expirace léku s možností nastavení upozornění. Pak by se z aplikace MedTime stal také výkonný nástroj na evidenci léků obsažených ve vaší lékárničce. V menu "MedTime" naleznete položky pro vytvoření nového záznamu, pro odstranění aktuálního záznamu a informace o aplikaci. V menu "Edit" se nachází standardní příkazy pro práci s textem; v menu "Help" obdržíte nápovědu k používání menu nebo aktuálního okna.

Po uložení záznamu se ocitnete zpět na hlavním okně, kde již můžete vidět svůj nově vytvořený záznam. Další funkce můžete zpřístupnit pomocí menu, které je shodné s menu v okně pro zadávání informací k záznamu, menu "Edit" však bylo nahrazeno menu "Alarms", jehož pomocí můžete zobrazit následující alarm a aktivovat nebo deaktivovat všechny následující alarmy.

Upozornění!!! Aplikace je určena k evidenci běžných léků, vitamínů, kapek apod. Při užívání životně důležitých léků nespoléhejte NIKDY na jednu aplikaci a jedno zařízení, a nastavte si upozornění i na jakýchkoli jiných zařízeních, která používáte. Nikdy nevíte, co se může stát. Zařízení se může poškodit, nebo mu mohou dojít baterie a váš život bude zbytečně v ohrožení.

MedTime je velmi užitečnou aplikací, kterou jistě přivítají všichni nemocní lidé – a nejen oni – nezapomenout vzít si např. vitamíny je pro pracovně vytíženého člověka také nelehký úkol. Nebojte se a svěřte své léky aplikaci MedTime – na léky pak již nikdy nezapomenete!

Závěrečné hodnocení:
+ snadné ovládání
+ možnost nastavení až šesti upozornění k jednomu léku
+ seznam následujících alarmů
+ velikost (aplikace po instalaci zabírá pouhých 22 kB!)
- doba užívání léku by se mohla vypočítávat automaticky podle počátečního a koncového data užívání léku
- aplikace by mohla umožňovat evidovat datum expirace léku a mohla by k tomuto datu přiřadit upozornění
MedTime v. 1.02
shareware - $10
Autor: SandsUSA
Zdroj: Palmgear H.Q.
Testováno na Palm IIIx, Palm OS 4
Aplikace po instalaci zabírá 22 kB RAM.

Váš názor Další článek: Palm m525 bude mít Bluetooth

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,