Maxthon: Prohlížeč plný funkcí

Při čtení halasného diskuzního skandování o skvělé a úžasné rozšiřitelnosti Firefoxu se uživatel Maxthonu musí smát. Proč rozšiřovat, když jeho prohlížeč umí v základu snad všechno.

Ve včerejším článku jsme si představili historii i současnost Internet Exploreru. Tento prohlížeč ve své aktuální sedmé verzi je pouze základním nástrojem pro práci s webem. Je jasné, že v Microsoftu svádí souboje minimálně tři faktory: Obava z antimonopolních sporů v případě, že by prohlížeč měl příliš funkcí, aktuální zaostalost ve vývoji oproti konkurenci a také nutnost prohlížeč alespoň čas od času aktualizovat, jinými slovy tedy ukázat, že vývoj opravdu probíhá.

Ne snad, že by třeba takový Firefox byl bez rozšíření nějak zvláště nabitý funkcemi, Internet Explorer si ale i tak připadá jako chudší bráška.Proto existuje několik tzv. nadstaveb, které sice používají povedené jádro Internet Exploreru, ale pracují nad ním s rozšířeným grafickým uživatelským rozhraním. Mezi trojici nejznámějších patří bez pochyb Avant Browser, jehož vývoj se však bohužel příliš žene za novými vlastnostmi a méně opravuje chyby, IE7Pro, který nenabízí tolik vlastností navíc a konečně špičkový Maxthon, který je sice hardwarově náročnější, umí být i nestabilní, ale to je jen malá cena za komfort a nabídku funkcí.

Maxthon v aktuální druhé generaci má snad vše, nač můžeme při výběru prohlížeče myslet, a zároveň není typickým zástupcem bloatwaru, který akumuluje vše od e-mailového až po bittorrent klienta. Ať se příznivci Firefoxu chvástají rozšiřitelností svého prohlížeče, jak chtějí, Maxthon umí většinu pracně doinstalovávaných vychytávek již v základní výbavě. Doplňková rozšíření jsou pro tento prohlížeč již pouhými bonusy pro obohacení již tak velmi dobré nabídky funkcí.

Živě.cz - Maxthon 2.1.png
Maxthon 2 není vůbec strohý ani nehezký

Maxthon je na první pohled obyčejným prohlížečem. Má panel nástrojů, adresní řádek, podporuje práci se záložkami. To důležité se skrývá pod povrchem. Hned po prvním spuštění se setkáme s dialogem pro založení online účtu. I když se to leckomu může zdát jako zbytečné otevírání vlastního soukromí, při množství uživatelů tohoto (zejména v Číně, odkud pochází) populárního prohlížeče nelze čekat, že někdo uložená data skutečně prohlíží. Do online profilu se ukládají oblíbené stránky a také některá nastavení. Maxthon je přitom plně přenosný. Jakmile jej na jednom počítači nainstalujete a vyladíte ku obrazu svému, lze jej prostým překopírováním přenést na počítač jiný. Synchronizace online pak udržuje mj. oblíbené stránky v obou či více prohlížečích automaticky.

Odkazy Online.png
Synchronizace odkazů

Užitečná je také funkce ukládání session. Její chování lze nakonfigurovat, nejlepší možností ale je zapamatování všech stránek v ukončovaném prohlížeči. Při dalším spuštění se pak Maxthon ptá, které ze stránek má načíst i v této nové relaci. S ukládáním session se pojí i geniálně zpracovaná funkce procházení historie. Nejen, že k několika posledním záložkám nabízí Maxthon přístup jediným tlačítkem a to včetně historie pohybu mezi stránkami v každé záložce, ale umožňuje i otevření historie prohlížení webu den po dni. Nevíte adresu stránky, na níž jste se před několika dny náhodou dostali? Nevadí, v Historii prohlížení Maxthonu ji dozajista najdete. Podobně pohodlné je ukládání formulářů. Prohlížeč se při odesílání formuláře jednoduše zeptá, zda si uživatel přeje formulář uložit, a při opětovném načtení stránky umí danými hodnotami formulář opět vyplnit.

V dnešní době je samozřejmostí i podpora pro filtrování reklam a různého dalšího obsahu. Filtr reklam funguje na jednoduchém principu: Stačí jej aktivovat a označit reklamy, které již nechceme zobrazovat. Maxthon si uloží adresy serverů, z nichž reklamy stáhl a více je stahovat nebude. Kromě reklam lze ale filtrovat prakticky jakékoli myslitelné objekty: vyskakovací okna, texty, obrázky, Flash, zvuky, ActiveX prvky a další. Aby nám nic neuteklo v neaktivních záložkách a zároveň neviditelné Flashové efekty nespotřebovávaly zbytečný výkon procesoru, obsahuje Maxthon funkci, která umí provádění Flashe a JavaSriptu v neaktivních záložkách vypnout.

WindowClipping (30).png
Výběr reklamy k zablokování: Je to ta v červeném rámečku

Vhod ale přijdou i další užitečné drobnosti. Připojení prostřednictvím proxy serveru je otázkou zadání seznamu proxy serverů a následně dvou kliknutí: pro aktivaci proxy a pro její výběr. Pokud jste někdy přemýšleli nad zachycením celé dlouhé webové stránky do obrázku, tak i zde Maxthon poslouží. Přesně to totiž ovládá. A dostaneme-li se ke stahování souborů, můžeme pouze vzhlédnout do budoucnosti za chystaným Firefoxem 3, protože až tento prohlížeč bude obsahovat správce stahování s možností toto stahování přerušit a navázat, což Maxthon umí již několik měsíců.

Po stránce rozšíření Maxthon podporuje jak skiny tak pluginy. Skinů existuje mnoho desítek, jen některé však jsou vkusné a povedené. Zásuvných modulů rovněž není mnoho, několik z nich však nabízí velmi užitečné funkce. Mezi ty nejlepší patří plugin MaxPageSource pro komfortní prohlížení zdrojového kódu včetně například uložených cookies, plugin pro hromadné zavírání určitých typů záložek, pro překlady prostřednictvím online překladače Babelfish, pro zjištění Alexa i Google Page Ranku stránky či stahování videí z online služeb (YouTube apod.).

K zahození nejsou ani možnosti zvětšování či zmenšování stránky, rozdělení okna na dvě nezávislé poloviny, ovládání prostřednictvím gest myší, RSS čtečka zobrazitelná v postranní liště, detektor přímých odkazů na soubory, k nimž se normální cestou nelze dostat (například Flashová videa), detailní možnosti nastavení a také českou lokalizaci. Maxthon je zkrátka výborným prohlížečem spojujícím výhody jádra Internet Exploreru (zejména kompatibilitu s pro něj optimalizovanými weby) a bohatou sadu funkcí bez otravného hledání a testování často nekompatibilních rozšíření.

fsc.jpg

Diskuze (132) Další článek: Panoramio najde podobné fotografie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,