Biometrie | Placení mobilem | MasterCard

Mastercard chystá terminály, kde zaplatíte jen úsměvem či mávnutím. Nebudou potřeba karty, mobily ani hodinky

Placení v obchodech je dnes snadné, pomocí služeb jako Apple Pay stačí přiložit k terminálu mobil či hodinky, fyzická karta může zůstat doma. Mastercard si však myslí, že celý proces má stále rezervy. Přichází s novými biometrickými terminály, díky kterým nebude nutné do obchodu nosit vůbec nic – člověk zaplatí jen úsměvem či mávnutím.

Novinka se jmenuje Mastercard Biometric Checkout Program (biometrický pokladní program) a půjde o platební terminály vybavené kamerami pro rozpoznávání obličejů. Jakmile bude chtít člověk útratu zaplatit, bude stačit se do kamery podívat nebo provést gesto, zcela odpadne potřeba nošení mobilů či hodinek, natož karet. Zákazník nebude muset do obchodu přinést doslova nic. 

Každý člověk, který bude chtít tuto platební možnost využívat, se podle Mastercard bude moci přihlásit buď přímo v obchodě, kde bude program dostupný, nebo v mobilní aplikaci. Toto přihlášení podle předpokladu bude zahrnovat poskytnutí biometrických údajů, aby si systém váš obličej či gesto pamatoval.

Společnost argumentuje, že tento platební způsob bude ještě rychlejší než všechny dosavadní, zámezí tvorbě front v obchodech. Zároveň bude hygieničtější, což je aspekt, který je v době pandemie covidu stále aktuální. V neposlední řadě bude podle Mastercard bezpečnější, protože se tím sníží riziko zneužití platebních údajů.

To však platí v porovnání s placením fyzickými kartami, u služeb jako Apple Pay a Google Pay to vychází podobně. Hlavní devízou je tak především potenciální větší rychlost při placení. 

Zákazník nicméně bude muset přijmout fakt, že Mastercard či jiná třetí strana (zatím není specifikováno) se tím dostane k ohromnému množství velmi citlivých dat a bude klíčové, jak je zabezpečí. Společnost s oznámením přišla v době, kdy spousta zemí po celém světě technologie pro rozpoznávání obličejů omezuje kvůli obavám ze ztráty soukromí.

Všechny tyto aspekty budou otestovány nejprve v pěti supermarketech v brazilském Sao Paulu, Mastercard na novém standardu spolupracuje mimo jiné s Fujitsu, NEC, Payface. Poté společnost vyhodnotí, jak s programem naložit dál. Eventuálně jej plánuje rozšířit do celého světa. 

Diskuze (17) Další článek: Tajný náklad ruské rakety nefunguje a pravděpodobně se nekontrolovaně zřítí na Zemi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,