Masový počítač budoucnosti: Tenký a ještě tenčí klient

Budoucí počítače na pracovištích nebudou výkonné stroje, ale levné, malé a úsporné mašinky, které bude mít pod palcem server.
Kapitoly článku

A ještě tenčí...

Velmi tenké klienty se od tenkých klientů v zásadě liší nemožností samostatného provozu a použitím zpravidla proprietárních protokolů pro komunikaci s terminálovým serverem. Jako hostitelský operační systém pak může často sloužit i běžný MS Windows 2000/XP. Ale i tyto nejmenší velmi tenké klienty mohou být vybaveny výstupem na sluchátka či USB portem pro lokálně připojenou externí paměť. Takovýto klient je absolutně bezhlučný, jeho spotřeba se vejde do 5 wattů a má možnost montáže na zadní stranu libovolného LCD monitoru, tedy nezabírá na stole žádné místo.

ultra-thin-client.png ultra-thin-client-cmis.png

U krátce testovaného ultra thin clienta ČMIS UTC56 jsem musel ocenit minimální rozměry 113 x 113 x 25 mm. Pro srovnání: běžné CD má průměr 120 mm, čili tento klient je menší než pět CD ve slim krabičkách na sobě. Tento drobeček váží jen 154 gramů a obsahuje základní desku o ploše 99 x 99 mm s programovatelnými hradlovými poly ALTERA Cyclone EP1C12 (Field Programmable Gate Array – FPGA), ALTERA MAX (complex programmable logic device - CPLD), 16MB chip paměti SDRAM a chip Realtek RTL8201C pro 10/100Mbps Ethernet. Tedy žádný x86 nebo MIPS či ARM procesor!

UTC56 má standardní rozhraní PS/2 pro klávesnici a myš, 15pin VGA, RJ45 pro LAN, konektor pro sluchátka a jeden USB port (jen pro externí paměť), čili k němu připojujeme běžné periférie jako k osobnímu počítači.

ultra-thin-client-ports.png

Test bez problémů

Možnost běhu s hostitelským počítačem s operačním systémem MS Windows XP (MS Windows Vista podporovány nejsou) znamenala instalaci terminálové nadstavby NCS-2000-XP, která funguje jako terminálový server u serverových verzí MS Windows.

ncs-01.png

Při instalaci je třeba zadat heslo pro administrátora a v MS Windows XP je nutný restart:

ncs-02.png  ncs-03.png

V programové nabídce Windows XP se pod volbou NCS-2000-XP objeví i NCS-2000-XP Konzola. Zde administrátor vidí připojené uživatele:

ncs-04.png

Na straně UTC56 je k dispozici jen pár voleb a nastavení, po zapnutí se objeví seznam dostupných terminálových serverů a tři tlačítka:

ncs-05.png

Po stisku tlačítka Option můžeme na jednotlivých záložkách nastavení změnit některé parametry. Na záložce Network můžeme nastavit dynamickou nebo statickou adresu klienta:

ncs-06.png

Na záložce Option můžeme nastavit zobrazení nabídky serverů:

ncs-07.png

U jednotlivých serverů můžeme nastavit automatické připojení (umožní okamžitou práci), rozlišení terminálu (všimněte si omezení u rozlišení 1280x1024!) jméno uživatele či přímo při startu terminálu spouštěnou aplikaci:

ncs-08.png

Testovaný UTC56 nabízí jen 16bitovou grafiku s omezenou volbou rozlišení, novější a dražší modely UTC58 (v ČR budou dodávané od září v ČMIS, CzechComputer, 100Mega a ASBIS) již podporují rozlišení 1440×900 bodu a 24bitovou grafiku a mají i vstup pro mikrofon.

Výrobce udává, že k běžnému PC můžeme připojit až 30 velmi tenkých klientů řady UTC5x v případě použití serverového systému MS Windows Server 2003 nebo Linux, a nebo až 10 klientů při použití systémů MS Windows 2000/XP Pro nebo Media Center Edition 2005. Minimální konfigurace pro hostitelský počítač udává výrobce následující:

  • 1 klient: Pentium 4, >1,3 GHz, 512 MB RAM
  • 2-3 klienti: Pentium 4 (HT), >2.4 GHz, 512 MB RAM
  • 4-7 klienti: Pentium 4 (HT), >3.0 GHz, 1 GB RAM
  • 8-10 klientů: Pentium 4 (HT), >3.2 GHz, 2 GB RAM

utc-01.png

Provoz s jedním klientem zvládl bez problémů i můj letitý testovací notebook Acer TravelMate 2355NLM s procesorem Intel Celeron M 360 1,4 GHz a s 512 MB RAM (16 MB zabrala sdílená grafika). Na žádném z pracovišť nebyl při současné práci s aplikacemi z balíku MS Office subjektivně vidět pokles výkonu, mírné zpomalení bylo znatelné jen při celoobrazovkovém běhu videa na hostitelském počítači. Zkušenosti z terminálového provozu na řadě referenčních pracovišť s desítkami klientů jsou následující:

  • Používejte raději více terminálových serverů - 1 na 15-20 klientů. Je to vhodné z hlediska škálovatelnosti a pro případ poruchy některého z nich.
  • Paměti není nikdy dost - doporučujeme 1 GB + 256 MB na každého klienta.
  • I nejlevnější čtyřjádrový procesor se při práci více klientů vyplatí.

Vyplatí se?

Velmi tenký klient ČMIS UTC56 umožňuje jednoduchý a ekonomický provoz více uživatelů v kancelářském nebo školním prostředí a dá se použít i v domácnosti. Je vhodný i tam, kde je vyžadován bezhlučný provoz nebo v případě nedostatku místa. Nevýhodou je omezená nabídka grafických režimů a stále ještě vysoká cena, především v relaci k nové generaci netbooků a nettopů.

Celkové náklady na provoz (TCO) však má tento velmi tenký klient velmi příznivé či možná dokonce bezkonkurenční.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,