Máš znalosti IT? Pojď hrát do první ligy v Brně

Přemýšlíš, kde nejlépe nastartovat svou kariéru nebo dále rozvíjet své dosavadní profesionální zkušenosti?

Přemýšlíš, kde nejlépe nastartovat svou kariéru nebo dále rozvíjet své dosavadní profesionální zkušenosti? Brněnská pobočka Accenture Technology Solutions Ti nabízí příležitost hrát v první lize.

Pátý rok po sobě světová jednička v oblasti poradenství pro řízení vztahů se zákazníky. Čtvrtý rok po sobě nejobdivovanější společnost v oblasti IT služeb. Druhý rok po sobě světová jednička v systémové integraci. Světová jednička v implementaci systému SAP. Jedna z top 50 globálních značek. To jsou jen některé z prestižních ocenění, které společnosti Accenture udělili nezávislí analytici z renomovaných agentur a časopisů jako Fortune, CRM Magazine, IDC, Forrester či BusinessWeek.

Celosvětově firma zaměstnává 175 000 lidí a její tržby překročily 19 miliard dolarů.
V České republice působí od roku 1991 a má tu více než 2 000 zaměstnanců.

Při divizi Consulting, která poskytuje manažerské a technologické poradenství, a divizi Services, která se zaměřuje na outsourcing podnikových procesů, je nedílnou součástí firmy i dynamicky rostoucí divize Accenture Technology Solutions, která se zaměřuje na vytváření, implementaci a údržbu technologických řešení pro klienty Accenture.

Pokud Tě Accenture Technology Solutions zaujal a chceš zjistit, jací lidé ve skutečnosti jsme, zaregistruj se na náš Den otevřených dveří, který se bude konat už ve čtvrtek 24. dubna 2008. Pokud se Ti to vše líbí už teď, můžeš hned zaslat CV na adresu recruitment.brno@accenture.com.

Uvedená divize je v Brně zastoupená v podobě Brno Delivery Center, technologického centra, ze kterého poskytuje služby klientům z celé Evropy. Se šéfem centra, Haraldem Schabernackem, jsme si povídali i o tom, jaké lidi momentálně do centra hledají a co musí zájemci udělat pro to, aby se na zajímavých projektech mohli podílet.

Integrace informačních systémů a aplikační outsourcing – to jsou slova, které všeobecně pojmenovávají činnost divize Accenture Technology Solutions a vašeho Brno Delivery Center (BDC). Co v praxi tato slova znamenají.

Znamená to, že u zákazníků zavádíme informační systémy, které je potřeba z větší části přizpůsobit specifickým požadavkům konkrétní společnosti. Nasazené řešení často i provozujeme, tedy dohlížíme na jejich bezproblémový chod a průběžně řešíme případné komplikace. Délka projektů se pohybuje od několika měsíců do několika let. Naši lidé se po tuto dobu v podstatě stávají součástí firmy klienta, kterého podporují.

Můžete konkretizovat, jaké typy firem patří mezi vaše klienty?

Mezi klienty BDC převažují velké a úspěšné firmy z celé Evropy, zejména z německy hovořících zemí. Služby centra využívají i společnosti z České republiky, Finska, Itálie, Francie či dalších evropských zemí. Pomáháme firmám z různých průmyslových odvětví – od energetiky přes finanční služby až po telekomunikace – a mezi naše klienty patří i firmy figurující v první pětce nejsilnějších světových značek podle časopisu BusinessWeek či v první pětce největších světových firem podle žebříčku magazínu Fortune.

BDC poskytuje klientům širokou paletu služeb. Zřejmě se to odráží i na pestrosti pracovních pozic.

Většina úloh je spojena se zaváděním, úpravami a provozem informačních systémů, takže máme zaměstnance, kteří se přímo v praxi podílejí na praktických technických činnostech. Tvoří a testují softwarové aplikace. Nejdříve rozloží podnikové a funkční požadavky na komponenty a poté vytvoří aplikaci, která tyto komponenty navzájem propojí. Zabývají se zabezpečováním spolehlivosti dlouhodobých služeb, zjišťováním a odstraňováním chyb. Všichni spolu s klientem hledáme způsob, jak co nejlépe naplnit stanovené cíle, účastníme se testování či schvalování zaváděné funkce. Je to v podstatě kompletní cyklické zavádění informačního systému.

PR.jpgJaké pozice máte momentálně volné?

Vzhledem k tomu, že poptávka klientů po našich službách neustále dynamicky roste, hledáme lidi na všechny pozice. V závislosti na svých předchozích zkušenostech začínají kandidáti svou kariéru v BDC na různých levelech. Máme k dispozici pracovní příležitosti na všech úrovních bez ohledu na to, zda jste mladý programátor nebo máte víceleté zkušenosti.

Jaké podmínky musí tito lidé splnit, aby u vás mohli pracovat?

Dveře u nás mají otevřené zejména absolventi technických vysokých škol. Měli by se orientovat v oblasti IT. Zároveň by měli být otevření novým vědomostem a dalšímu vzdělávání. Je potřeba si uvědomit, že zaměstnanci Accenture pracují v prostředí neustálého kariérního růstu, jde přeci o globální společnost. Šance cestovat a pracovat i mimo svou domovskou kancelář – v zahraničí nebo na místě v blízkosti klienta – jsou tedy vysoké. To je důvod proč od naších lidí očekáváme chuť a zájem spolupracovat s lidmi s různými profesionálními a kulturními zvyklostmi.

Jaké možnosti v kariéře jim poskytujete? Vytváří nedostatek informatiků na trhu tlak i na vaše centrum, abyste pracovníkům poskytli i jiné přidané hodnoty než jen dobrý příjem?

Naší největší devizou je asi samotná práce. Vzhledem k širokému spektru klientů a projektů poskytujeme opravdu rozmanité možnosti profesionálního rozvoje v oblasti různých programovacích jazyků, technologických platforem a služeb.

Za zmínku určitě stojí i naše vzdělávací aktivity. Nabízíme velmi dobré kvalifikační programy a věnujeme jim značnou pozornost. Naše zaměstnance školíme a trénujeme tak, aby byli schopní rozvíjet se při tvorbě softwarových řešení za pomoci nejprogresivnějších procesů, metodologií a nástrojů a pracovat i s mezinárodními klienty.

Detailní seznam zaměstnaneckých benefitů externě nezveřejňujeme a nekomunikujeme. Všeobecně je však známo, že nabídkou svých benefitů patří Accenture mezi top společnosti na trhu práce. Spektrum zaměstnaneckých výhod pokrývá širokou oblast od podpory volnočasových a rekreačních aktivit, přes kompenzaci přesčasů, náhradu mzdy po dobu nemoci, dny pracovního volna s náhradou mzdy nad rámec pracovněprávních předpisů, až po podporu programů životního nebo penzijního pojištění. Z pohledu kombinace mzdových podmínek a celkových zaměstnaneckých výhod hrajeme tedy první ligu.

Pokud bych přišel do BDC s ambicí stát se jeho šéfem, kdy mám největší šanci uspět?

Ptáte se, jak se za pár let může ambiciózní uchazeč stát mnou? Myslím, že v první řadě musí ukázat, že umí podávat výkony a měl by být expert v nějaké technologické oblasti. Seznam potřebných schopností by mohl pokračovat takto: schopnost učit se za chodu, vedení lidí, práce s klienty, schopnost asertivně se prosadit v rámci společnosti a komunikativnost.

Trpělivost je také důležitá. Na začátku této cesty je nejdříve vedení menšího počtu lidí. Nejdříve například pěti, možná později 15 a potom 250. To záleží na tom, jak s nimi dokážete pracovat.

Jak vnímáte vy sám svou dosavadní kariéru v Accenture?

Pro Accenture jsem začal pracovat v roce 1995. Velice mi vyhovuje dynamika růstu odvětví IT služeb. Toto je oblast, která i v rámci Accenture roste velmi rychle a já jsem velice rád tam, kde to běží, kde mám pocit, že se opravdu pohybuji, posouvám dopředu. To je i jeden z důvodů, proč jsem vzal funkci šéfa bratislavského a brněnského centra. Dalším důvodem jsou velké výzvy a příležitosti. Jako šéf uvedených center pracuji zejména s lidmi, dávám pozor na to, aby měli vhodnou práci, aby měli příležitost růst, aby tvořili kompaktní tým, od vývojáře až po manažera projektu.

Trávíte asi hodně času v práce. Jak relaxujete?

Mám rodinu a tři děti, takže trávím hodně času s nimi.

Děti málokdy poskytují šanci na plnohodnotný odpočinek....

To ano, ale pomáhají mi oddychnout si od pracovních povinností. Když mi ještě nějaký čas zůstane, rád sportuji, i když musím upřímně říci, že sport trochu zanedbávám. Chtěl bych sportovat více. Občas zajdu do kina a v zimě si rád užívám zimní sporty.

Tak potom máte zřejmě dobré zkušenosti se self-managementem. Ne každý je k sobě dostatečně zodpovědný, aby se dokázal vyhnout vyhoření. S tímto fenoménem má v dnešní době problémy čím dál více lidí.

Je důležité, aby zaměstnanec přišel do firmy s vhodnou kvalifikací a schopnostmi, aby byl schopný splnit svoje pracovní povinnosti v rozumném čase, nejlépe pravidelném. Někdy se stane, že lidé pracují v případě konkrétních projektů intenzivněji a jindy je tempo trochu volnější. Ale obecně se snažíme, aby zaměstnanec nepracoval tolik, aby ho to vedlo až k vyhoření. Jestli-že se někomu v práci nedaří podle jeho představ, mluvíme s ním a spolu se rozhodujeme, zda potřebuje další školení apod. Práce je důležitá a je důležité mít dobrý pracovní život, protože pracujeme 30 až 40 let života a bez pořádného uspořádání práce by to asi ani nešlo.

Naše společnost má i konkrétní programy proti vyhoření. Například lidem s malými dětmi nabízíme na jistou dobu poloviční úvazek. Ten také mohou využít zaměstnanci, kteří se chtějí při zaměstnání vzdělávat. Máme programy s flexibilní pracovní dobou. Většinou se však snažíme, aby pracovní nároky odpovídaly kvalifikaci a osobnostnímu profilu konkrétního člověka.

Další článek: SMS soutěž Computeru - podrobná pravidla

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,