Web | Hudba, filmy, seriály | Pirátství

Marný boj úřadů: Pár měsíců po likvidaci znovu ožila většina slavných pirátských doupat

  • Před rokem padl populární YTS
  • Letos v létě potkal stejný osud Kickass Torrents
  • Už opět fungují, nebo mají zdařilé náhrady

Warez je nedílnou součástí internetu. Ostatně byl tu dávno před jeho masovým rozšířením (1, 2), čili je zřejmé, že tu bude i po něm. Stejně tak je ovšem nedílnou a pochopitelnou součástí internetu i jeho potírání ze strany majitelů autorských práv a všemožných svazů.

Když loni na podzim padl legendární filmový katalog pirátské skupiny YTS (dříve YIFY), leckdo uronil slzu, všichni ale dobře věděli, že je jen otázkou času, kdy se někde na internetu opět vyklube jeho náhrada. Ještě bolestivěji pak kyberscénu zasáhlo letošní léto a pád největšího torrentového katalogu Kickass Torrents, který se v dobách své největší slávy mohl pochlubit pozicí 68. nejnavštěvovanějšího webu planety (alespoň podle Alexy, která takový Seznam.cz řadí až na 413. příčku). Krátce poté se pak odmlčel i o něco menší Torrentz.

Ano, bolelo to, autorské svazy slavily a warezuchtiví surfaři pomalu znovuobjevovali pirátskou zátoku, na kterou se po mnoha existenčních komplikacích posledních let tak trochu zapomnělo. Jenže ani to nic nemění na tom, že stejně všichni čekali, kdo se toho ujme a zaplní díru na trhu.

Byla to jen otázka několika měsíců.

Po každém podobném pádu se samozřejmě okamžitě chopí příležitosti všemožní vykukové, kteří chtějí z aktuální popularity vytěžit maximum a spustí falešné weby. V lepším případě se jedná jen o mrtvá zrcadla těch původních, která jsou však prošpikovaná nekorektní reklamou, no a v tom horším pak rovnou malwarem, poněvadž neexistuje lepší způsob, jak zneužitím nějaké velké značky rychle naplnit nějaký ten botnet.

Čas však postupně pročistí scénu, oddělí zrna od plev a rázem je tu opět hromada solidních náhrad.

Kat.how

Jednou z těch zdařilejších je zrcadlo původního Kickass Torrents běžící na adrese kat.how. K jeho autorství se přiznává někdejší hegemon scény IsoHunt a co je důležitější, na rozdíl od mnoha jiných to není jen pomníček zaniklé slávy, ale žije a každý den přibývá zástup dnových torrentů prakticky ve všech kategoriích. To vše je nicméně vykoupeno docela agresivní pop-up reklamou.

460107440
Kickass Torrents zanikl, aby se roztrhl pytel s jeho zrcadly

ExtraTorrent

O post undergroundové jedničky usiluje také katalog ExtraTorrent, který se na ni ostatně pasoval i sám, když si dal do podtitulu The Biggest BitTorrent System. Ať už je pravda jakákoliv, faktem zůstává, že katalog je ještě mnohem živější než Kat.how a je to opravdu jeden z možných kandidátů, který by mohl převzít štafetu.

272811264
Záznamy na ExtraTorrent seřazené podle stáří – je to živý katalog zralý na zátah

The Pirate Bay

Pak je tu samozřejmě i ona zmíněná pirátská zátoka. Matka všech torrentů, která se v dobách své největší slávy mohla pochlubit desítkami zrcadel, proxy přístupů a také soudními příkazy k blokaci v nejedné evropské zemi.

33376009
Dokud tu bude The Pirate Bay, bude tu i warez

Web celou dekádu provozovali lidé, které vpřed hnala sama pirátská myšlenka, a tak byli v boji s majiteli práv velmi houževnatí a přečkali hromadu ran včetně mediálně ostře sledovaného soudu a následného odsouzení několika původních správců. Slavný katalog se od té doby změnil, předehnaly jej nové, dravější a pragmatičtější ryby, ale TPB přesto zůstává.

YTS.ag

Symbolem nezničitelnosti myšlenky warezu je ale nakonec někdo úplně jiný – nové YTS. Tedy nové, operuje už od jara, nicméně fanoušci jej objevují teprve postupně a počáteční nedůvěra byla zcela na místě. Vždyť správce původního webu podle všech dostupných údajů vyměnil hrozbu vězení za spolupráci s úřady, a tak nebylo zpočátku vůbec jisté, kdo nové YTS opravdu provozuje.

763004108 150473273
Databáze YIFY/YTS sloužila i jako zdroj filmů pro Popcorn Time. Když se americké úřady loni pochlubily zabavením domén a ukončením provozu, asi netušily, že se za pár měsíců objeví naprosto totožná verze a tým. Jenže tak to ve warezovém undergroundu prostě chodí.

Zdá se však, že to je opět komunita, která je, jak tvrdí ve svém jarním manifestu, hrdá na to, že může jako stará parta vyrábět 720p a 1080p ripy s velmi dobrým poměrem kvalita/velikost. YTS.ag neprovozuje původní tým. Našel se prostě nový, který zvedl hozenou rukavici a rozhodl se, že v dobré víře použije stejnou značku, původní archiv a nové ripy bude dělat ještě o něco lépe. Pro začátek třeba tak, že zvýší kvalitu audiostopy z 96 kb/s na 128 kb/s.

Zdá se tedy, že loňský zátah na YTS ve svém důsledku majitelům práv nic nepřinesl. Katalog vstal z mrtvých a motivovaní fanoušci chtějí dělat kvalitnější ripy než jejich předchůdci.

Stream vládne všem

Nakonec se ale mění i celá scéna a způsob konzumace audiovizuálního warezu. Technicky sofistikovaný BitTorrent neovládá každý, takže se díky stabilnímu a rychlému internetovému připojení stále více prosazuje sledování warezu přímo v prohlížeči na některé z mnoha streamovacích stránek. Samotný videosoubor tedy stahuje stále méně lidí – zejména pak fandové velmi kvalitních ripů ve vysokém rozlišení.

168006055 426548210
Nejlepším vyhledávačem warezu je přes veškerou snahu autorských svazů i po letech Google. Není se čemu divit, kdyby totiž nebyl, nefungoval by z podstaty věci správně.

Jak se již tedy ukázalo mnohokrát, tradiční boj proti filmovému pirátství prostě nefunguje a fungovat ani nemůže. Takový je už holt internet. Warezu přitom nemohou konkurovat ani legální videopůjčovny, jelikož nejsou schopny nabídnout srovnatelný servis.

Ve stejný den v kině i na webu za realistickou cenu

Jediným opravdu funkčním lékem, do kterého se ale nikomu moc nechce, je tak citelné zkrácení doby mezi okamžikem, kdy jde film do kinodistribuce a poté na internet. Příjmy z kin totiž tvoří hlavní složku obratu, a tak je jejich exkluzivita podle starého vidění naprosto klíčová.

V ideálním světě podle nejednoho filmového fanouška by však žhavý blockbuster zamířil do kin i na internet ve stejný den. Do kin bychom pak nechodili kvůli distribuční exkluzivitě, ale jednoduše proto, že si chceme užít nesrovnatelně vyšší obrazovou a zvukovou kvalitu, než máme zpravidla ve svém obýváku.

Pokusy o sjednocení distribučních času tu sice jsou, jenže se zpravidla jedná o naprosto bizarní plány. Za jedním z nich stojí třeba Sean Parker, který paradoxně před lety sám vdechl život pirátskému Napsteru. Podle jeho plánu za vypůjčení takového exkluzivního filmu na 48 hodin zaplatíme okolo 50 dolarů, což je naprosto sebevražedná představa i v bohatší Americe.

Jinými slovy, nejde jen o vyrovnání distribučních časů, ale také o realistický pohled na kupní sílu daného internetového trhu. Dokud to filmová scéna nepřijme za holý fakt, pirátství bude kvést nehledě na tlak právních týmů, nové technologie DRM a 1,8 miliard smazaných pirátských odkazů z Googlu, které okamžitě nahradí jiné.

Diskuze (64) Další článek: Tesla je připravena na to, že její auta budou jezdit sama. Stačí doladit software a zákony

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,