Mark Zuckerberg zneužíval přihlašovací údaje do Facebooku

Zakladatel a nejvyšší šéf Facebooku Mark Zuckerberg získal šrámy na své profesní pověsti. Web BusinessInsider vypátral, že zneužil přístupové údaje k Facebooku, aby se dostal do e-mailových schránek konkurence a novinářů. Ačkoli se jedná o případ z roku 2004, kdy Facebook fungoval pouze jako malá univerzitní služba, moc dobrý obraz to charakteru Marka Zuckerberga a jeho služby nedělá.

Případ se odehrál v roce 2004 na Harvardu, kde Mark Zuckerberg studoval a spustil zde svůj Facebook, jakožto nástroj pro komunikaci studentů. Po několika měsících však začal vznikat konkurenční projekt. Ještě před jeho představením se ale na Facebooku objevily některé jeho nápady. Vyšlo najevo, že na základě přihlašovacích údajů do Facebooku zjistil Zuckerberg hesla, která používali tvůrci konkurenčního projetku, a ty pak úspěšně použil pro vstup do jejich e-mailových schránek, odkud si vzal pár informací. Podobně se dostal také do schránek novinářů.

Mark Zucker.jpg

Facebook, resp. Mark Zuckerberg, se k tomu nehodlá vyjadřovat a média odbyl pouze stručnou zprávou: „Nebudeme debatovat s rozmrzelými stěžovateli a anonymními zdroji, kteří chtějí přepsat ranou historii Facebooku nebo obtěžovat Marka Zuckerberga neopodstatněným tvrzením.“ Je jasné, že na úspěšné a bohaté se hledá špína, kde se dá, protože co kdyby se třeba podařilo vysoudit nějaký ten milion. Na druhou stranu se ale Mark Zuckerberg opravdu mohl dopustit nefér jednání. Přímé důkazy ale chybí, a tak se o tom můžeme přít, ale to je tak jediné, co s tím můžeme dělat. Zbývá jen doufat, že k podobnému zneužívání přístupů nedochází i nyní, a to nejen u Facebooku.

Diskuze (63) Další článek: CZ.NIC zablokoval 150 škodlivých českých domén

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,