Google | Mapy Google | Mapy

Mapy od Googlu řeší problém. Přestala fungovat historie pohybu

Mnohé uživatele Map Google, kteří si aktivovali funkci ukládání historie polohy, čekalo v posledních dnech nepříjemné překvapení. Z takzvané Časové osy totiž zmizely starší záznamy, nasbírané v průběhu uplynulých měsíců a let. Jako první na tento problém upozornil server Android Police.

Na první pohled situace vypadala tak, jako by Google ztratil uložené údaje. Když ale postižení uživatelé zkusili stáhnout svá data pomocí funkce Google Takeout, ukázalo se, že vyexportovaný balíček obsahuje uložené informace o historii polohy. Tato skutečnost dala naději, že data nejsou nevratně ztracená.

Nefunkční historie polohy

Ukládání historie polohy je volitelná funkce, kterou si uživatelé mohou aktivovat na mobilních telefonech v nastavení účtu Google v sekci Historie polohy. Po jejím zapnutí jsou průběžně ukládány údaje o místech, kde se uživatel nacházel a pohyboval v průběhu času.

Výstup lze sledovat na stránce Časová osa, kde jsou zobrazena zaznamenaná místa a pohyb mezi nimi v rámci jednotlivých dnů. Mapy Google se snaží automaticky doplňovat názvy navštívených lokalit a detekovat způsob dopravy mezi nimi. Na první pohled může skutečnost, že telefon sleduje a ukládá polohu uživatele, působit hrůzostrašně. Funkce je však volitelná a má celou řadu praktických využití.

Až dosud fungovalo ukládání polohy a Časová osa prakticky zcela bez problémů. V uplynulých dnech však uživatelé začali hlásit nejrůznější potíže. Nejčastěji se objevovaly vyděšené příspěvky, že zmizely všechny údaje před nějakým dnem na začátku května tohoto roku. Mapy Google se v takovém případě prostě „tváří“, jako by uživatel v minulosti ukládání polohy neměl zapnuté.

Kde se stala chyba?

Obavy, že Google data jednoduše ztratil, poměrně záhy vyvrátili uživatelé, kteří si nechali vyexportovat svá data pomocí Google Takeout. To vedlo k důvodnému přesvědčení, že podstata problému tkví jen v zobrazování časové osy, nikoli v absenci dat.

Uživatelé začali problém rozebírat v několika vláknech oficiální podpory Map Google. Toho si všiml server Android Police, který vydal krátkou zprávu a kontaktoval Google se žádostí o vyjádření. Tiskový mluvčí uznal chybu: „Zjistili jsme chybu, kdy někteří uživatelé nemohou na časové ose zobrazit některá data z jejich historie polohy.“

Jedním dechem ale uklidňuje: „U uživatelů, kteří mají tuto funkci zapnutou, nedošlo ke ztrátě žádných údajů o historii polohy, která se stále zaznamenává. Pracujeme na obnovení viditelnosti údajů o historii polohy v časové ose pro všechny uživatele. Očekáváme, že celý proces bude dokončen v příštích několika dnech.“

Diskuze (6) Další článek: AMD chystá levnou grafiku Radeon RX 5300. Bude mít 3 GB paměti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,