Doprava | Mapy Google | Mapy

Mapy Google ukážou zpoždění prostředků MHD i to, jestli se budete muset mačkat

Mapy Google přicházejí s novými funkcemi, které ocení především uživatelé, využívající prostředky hromadné dopravy. Google je oznámil ve čtvrtek 27. června na svém blogu s tím, že cílem je zlepšit plánování cest a zvýšit pohodlí.

Produktová manažerka Taylah Hasaballah je přesvědčena o tom, že za běžných okolností je hromadná doprava jedním z nejlepších způsobů, jak cestovat po městě. „Nejen, že je levná a efektivní, ale také vám nechá volné ruce, takže si můžete sednout, relaxovat a třeba přečíst několik kapitol své oblíbené knihy.“ uvádí v příspěvku.

Informace o zpoždění autobusů

Nečekaná zpoždění nebo přeplněné dopravní prostředky však mohou rychle změnit cestu z příjemného zážitku na stresující zkušenost. Právě proto přicházejí Mapy Google se dvěma novými funkcemi, které pomohou cestujícím lépe naplánovat jízdu a užívat si pohodlí.

Pokud někam jedete hromadnou dopravou, patrně se při plánování cesty budete řídit jízdními řády. Jenže ty často nekorespondují s realitou – například autobusy ztrácejí čas v kolonách a do zastávek přijíždějí s často i velmi zásadním zpožděním.

Aby se uživatelé nemuseli stresovat, spouští Mapy Google funkci zobrazení zpoždění i v místech, kde dosud neměly v reálném čase informace přímo od dopravců. Nyní bude možné zjistit, zda má autobus zpoždění, jak velké a přesnější čas jízdy na základě podmínek na trase. Uživatel tak bude moci zjistit skutečný čas příjezdu do cílové zastávky.

Předpověď tlačenice

Dalším nepříjemným faktorem při cestách MHD bývají přeplněné dopravní prostředky. Zejména v letních vedrech je komfort jízdy v přeplněném autobuse či tramvaji zážitkem, na který se jen těžko zapomíná. S Mapami Google v kapse budete alespoň vědět, co vás čeká.

Předpověď tlačenice 
Předpověď tlačenice

Nová funkce „předpovědi přeplněnosti“ dopravních prostředků vychází z historických dat. Funguje velmi podobně, jako zobrazování vytíženosti podniků a obchodů, se kterým Google přišel v roce 2017. Cestující se na základě informací může rozhodnout, zda absolvuje jízdu ve stavu podobném sardinkám v plechovce, nebo jestli raději počká na spoj, kde možná bude mít šanci si sednout.

Výše uvedené funkce se začnou zobrazovat v Mapách Google v téměř dvou stovkách měst po celém světě na platformách Android i iOS. Bohužel nikde není uvedeno, zda jde také o česká města, případně která. Zběžné testování přinejmenším v Praze nic takového bohužel neukázalo.

Diskuze (12) Další článek: Apple získal hlavního architekta procesorů ARM. Intel v počítačích Mac nemusí už dlouho vydržet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,