Manželka Baracka Obamy zobrazena jako opice. Google se omlouvá

Americký internetový gigant Google se omluvil manželce amerického prezidenta Michelle Obamové. Globální vyhledávání obrázků totiž na prvním místě při hledání dotazu „Michelle Obama“ zobrazí rasistickou fotomontáž, kde je americká první dáma zobrazena jako opice. Google nicméně odmítl stránky s tímto obrázkem blokovat.

Zástupci internetové firmy odmítl cokoliv blokovat, nicméně naznali, že pokud by v tomto hledisku převládal zákon, podřídili by se. Bílý dům celou situaci nijak nekomentoval a blog Hot Girls, na kterém se fotografie objevila jako první, stránku stáhl a rovněž se omluvil. Obrázek nicméně i nadále zůstává zaindexovaný a uživatelé se k němu mohou dostat i nadále. A to hned na prvním místě ve výsledcích hledání.

Google má často problémy kvůli informacím, které skrze své vyhledávání zprostředkovává. Firma však odmítá cokoliv stahovat, nechce totiž omezovat svobodu projevu a právo na šíření informace, pokud to neodporuje zákonu. Google však mnohdy působí poněkud pokrytecky, protože například v Číně se podřizuje tamní vládě a blokuje uživatelům přístup k určitým „škodlivým“ informacím.

michelle_obama_01.PNG michelle_obama_02.PNG
Rasistický obrázek americké první dámy zobrazené jako opice na Googlu stále zůstává na první místě. Americká verze Bingu ho pro změnu neindexuje vůbec
Diskuze (56) Další článek: Fishbowl – stáhněte si desktopovou Facebook aplikaci od Microsoftu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,